Afbeelding

Oerend Smart | Achterhoek in beweging

Opinie

In gesprek met een minister. Dat is voor mij geen dagelijks werk. En ja, ik weet het: een minister is ook gewoon een mens. Toch heeft het iets bijzonders, het voelde als een kans om mijn stem te laten horen namens de vele mensen die zich inzetten voor sport en bewegen in de Achterhoek. En zo zat ik vorige week dinsdag op het Ministerie voor Volksgezondheid, Welzijn en Sport bij minister Bruno Bruins.

Al heel wat jaren ben ik betrokken bij Achterhoek in Beweging. Een paar jaar geleden begonnen als Scholder an Scholder. Pascal Kamperman, een verenigingsman in hart en nieren, startte deze beweging. Hij zet zich in voor een sterk verenigingsleven, voor duurzame samenwerkingen waarbij sport het vertrekpunt is, voor slimme verbindingen met sociaal maatschappelijke organisaties. Scholder an Scholder begon als een project, maar is veel meer dan dat gebleken. Het is een manier van denken en doen. De kracht van de Achterhoek (naoberschap, samenwerken, innovatie, aanpakken) zorgt voor mooie nieuwe initiatieven.

Sinds januari 2018 verzorgen cliënten van Estinea de was voor de teams van FC Trias. De machines draaien drie dagen per week op volle toeren. Niet alleen de tenues voor de elftallen, maar ook de was vanuit de kantine en de kleding van de scheidsrechters wordt verzorgd. En in Doetinchem is er van alles te doen op het sportpark van Doetinchemse Zaterdag Club (DZC '68): uiteraard wordt er gevoetbald, maar ook de buitenschoolse activiteiten vinden hier plaats en vanuit het participatieproject Samen Doetinchem wordt er samen gegeten en de taal geleerd. De vorige keer dat ik er was zag ik bovendien leerlingen van het Graafschap College de trainingen verzorgen en zat er een groep ouderen gezellig te kletsen en te breien.

En juist dit Achterhoekse voorbeeld van Scholder an Scholder/Achterhoek in Beweging inspireerde minister Bruins om lokale sportakkoorden te maken (dit benadrukte hij ook vorige week weer). Op dit moment worden er in het hele land lokaal afspraken gemaakt tussen sportaanbieders, maatschappelijk organisaties, zorgaanbieders en gemeenten hoe ze elkaar kunnen versterken om sport en bewegen, maar ook ontmoeten en meedoen, te stimuleren. Samen met Hans van Egdom en Barbara Ulfman mag ik dit begeleiden in de Achterhoek.

En ook nu zien we veel mooie initiatieven. Zoals de scootmobielclub Aalten-Bredevoort. Talentverbinder Richard Jongetjes startte samen met Figulus Welzijn en Stichting Marga Klompé een groep waar ouderen samen mooie routes rijden op hun scootmobiel. In Winterswijk ontstond tijdens de avond een idee om het fitste bedrijf in Winterswijk zichtbaar te maken. Ook vitale werknemers zijn belangrijk. En in Oost Gelre leeft een vooruitstrevend idee om te kijken wat er gebeurt wanneer je alle verenigingen/aanbieders samen verantwoordelijk maakt voor de accommodaties. Hoeveel positieve energie zal er ontstaan wanneer je geen zorgen hoeft te maken over de toekomst, maar samen aan de slag kunt met alle ideeën en wensen die je hebt?

En door al deze ervaringen was er ook een kritische noot voor de minister. Het belangrijkste is niet het sluiten van het lokale sportakkoord. De grootste winst zit in het mogelijk maken van de nieuwe verbindingen, het grijpen van de kansen, het blijven ondersteunen van de nieuwe initiatieven. Juist die ervaring hebben we in de Achterhoek. Laten we hopen dat de minister zich daar ook door laat inspireren.

Linda Commandeur zorgt als katalysator in processen voor vertrouwen vanuit beweging

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant