Afbeelding

Negatief zwemadvies recreatieplas De Betteld in Zelhem

Algemeen

ZELHEM - De provincie Gelderland heeft een negatief zwemadvies ingesteld in verband met de aanwezigheid van PFAS in recreatieplas de Betteld in Zelhelm (gemeente Bronckhorst). Uit metingen van Waterschap Rijn en IJssel is gebleken dat er te hoge concentraties PFAS zijn aangetroffen in het water. Hierdoor is er een hoog risico op gezondheidsklachten. De provincie Gelderland raadt het dringend af om te zwemmen of om vissen te consumeren uit deze plas.

Hoge concentraties PFAS kunnen schadelijk zijn voor de gezondheid. De aangetroffen PFAS-waarden in deze plas liggen ver boven de advieswaarden zoals deze zijn afgegeven door het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) voor PFAS in zwemwater. Omdat het zwemseizoen onlangs is begonnen, is de blootstelling aan zwemmers vermoedelijk nog niet heel groot. Dat laat de GGD weten. Wel wordt ook dringend ontraden vis die is gevangen in De Betteld te eten. En houdt honden uit het water. 

De kwaliteit van zwemwater wordt regelmatig gemeten. Kijk op het informatiebord welke opgesteld staat bij de door de provincie aangewezen recreatieplas. De provincie heeft contact opgenomen met de beheerder en gemeente Bronckhorst. Er worden waarschuwingsborden geplaatst. 

Actuele informatie over de zwemwaterkwaliteit staat ook op: www.zwemwater.nl. Voor alternatieve zwemwaterlocaties zie de website zwemindex.nl/zelhem/zwemwater of zwembaden in de buurt, zie zwemindex.nl/zelhem.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant