Klaas Bakker. Foto: PR
Klaas Bakker. Foto: PR

Midwinterkerst met Klaas Bakker

Algemeen

ZELHEM - Tijdens de komende ledenavond op 11 december aanstaande wil Nut Zelhem iedereen in de stemming brengen voor de feestdagen. Al in prehistorische tijden werd rond de kortste dag van het jaar midwinter feestelijk gevierd. Later kwam in onze streken het kerstfeest daarvoor in de plaats, hoewel daarin nog veel elementen zijn terug te vinden van de oude zonnewendeviering. Klaas Bakker brengt een programma met muziek en filmbeelden over de gebruiken rond beide feesten. 

De door hem gespeelde muziek bestaat uit werken van bekende en minder bekende componisten, waaronder: Franz Liszt, Jean Sibelius, Carl Nielsen, Béla Bartók, Edvard Grieg en  Manuel de Falla. In de filmbeelden onder andere een glasblazer maakt kerstboomversiering, een schaapherder met kudde op de hei, zonsopkomst in een prehistorisch zonnewendeheiligdom, het maken en bespelen van een midwinterhoorn, het inrichten van een kerststal. Tussen de stukken door toelichting over de rituelen rond het midwinterfeest, over de kerstviering en over de relatie tussen beide feesten.

Pianist Klaas Bakker studeerde piano en schoolmuziek aan het Amsterdams Conservatorium en volgde een cursus analyse en interpretatie hedendaagse pianomuziek in Parijs bij Claude Helffer. Hij speelde onder andere in het ASKO-ensemble en het Radio Kamer Orkest. Organiseerde concerten met hedendaagse muziek, o.a. in De Ysbreker te Amsterdam. Maakte en speelde mee in programma’s voor de kinderconcerten in het Concertgebouw.

Het belooft een feestelijke avond te worden in zaal de Ploeg van Jaimy’s restaurant, waar men vanaf 19.30 uur welkom is. Voor Nut leden is entree uiteraard gratis maar andere liefhebbers zijn ook welkom tegen betaling van 5 euro, inclusief een kopje koffie. De lezing begint om 20.00 uur.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst-Zuid