Donderdagmorgen 20 oktober bevestigde zes leerlingen van basisschool De Garve uit Wichmond samen met wethouder Evert Blauw van de gemeente Bronckhorst een bordje aan het toegangshek van het trapveldje aan de Lindeslaak in Wichmond. Foto: Jan Hendriksen

Donderdagmorgen 20 oktober bevestigde zes leerlingen van basisschool De Garve uit Wichmond samen met wethouder Evert Blauw van de gemeente Bronckhorst een bordje aan het toegangshek van het trapveldje aan de Lindeslaak in Wichmond. Foto: Jan Hendriksen

Kinderen plaatsen ‘rookvrije’ bordjes bij speeltuinen

Algemeen

WICHMOND/HENGELO/HALLE – Vakkundig bevestigden donderdagmorgen 20 oktober zes leerlingen van basisschool De Garve uit Wichmond samen met wethouder Evert Blauw van de gemeente Bronckhorst een bordje met de tekst ‘Op weg naar een rookvrije generatie’ aan het toegangshek van het trapveldje aan de Lindeslaak in Wichmond. Aansluitend reisde Evert Blauw naar Hengelo waar hij samen met leerlingen van de Jenaplanschool Pierson bij speeltuin De Bleijke een bord bevestigde. Wethouder Antoon Peppelman bezocht vorige week donderdag de Dorpsschool in Halle om een rookvrij bord te plaatsen.

Door Jan Hendriksen

“In de gemeente Bronckhorst willen we dat kinderen gezond kunnen opgroeien. Dit bereiken we onder andere door kinderen te beschermen tegen (mee)roken. In 2020 hebben we als gemeente Bronckhorst het regionaal preventieakkoord ‘Gezondheid en geluk voorop in de Achterhoek’ ondertekend. Deze gezamenlijke aanpak is gericht op preventie en sluit aan op het lokale beleid in het sociaal domein. In samenwerking met buurthuizen, sportverenigingen en ondernemers zijn er al diverse rookvrije plekken gemaakt”, aldus wethouder Blauw, voordat hij samen met Daan Roerdink (7), Esmée Meulenbeek (9), Niek Klein Haneveld (9), Imke Wolbrink (11), Guusje Meenink (11) en Lot Wolbrink (5) in het bijzijn van directeur Suzan Basten van De Garve en beleidsadviseur Tine Bouwman van Cluster Zorg en leren van de gemeente Bronckhorst het bordje bevestigde. 

Evert Blauw: “Als kinderen zien dat anderen roken, kunnen ze denken dat dit normaal of zelfs aantrekkelijk is. Laten we samen het goede voorbeeld geven. Daarnaast is ook meeroken schadelijk voor de gezondheid. Door speeltuinen rookvrij te maken, dragen we bij aan de beweging van de ‘Rookvrije generatie’, een generatie waarbij kinderen volledig rookvrij kunnen opgroeien.” 

De gemeente steunt daarom initiatieven voor rookvrij opgroeien en stelt daarvoor borden en stoeptegels van de Rookvrije Generatie beschikbaar. “Steeds meer mensen zijn zich ervan bewust dat rookvrije plekken helpen om kinderen gezond te laten opgroeien. Veel organisaties, bedrijven en verenigingen hebben zich inmiddels hierbij aangesloten”, zo verklaarde Tine Bouwman van Cluster Zorg en leren.

Duidelijk signaal
Sinds 1 augustus 2020 zijn alle schoolterreinen in Nederland rookvrij. Maar op veel speelplekken en bij een aantal sportplekken is het nog steeds mogelijk om te roken. Steeds meer mensen ondersteunen het initiatief om speellocaties rookvrij te maken. Voor de gemeente Bronckhorst is dit een duidelijk signaal om nu door te pakken en ook alle openbare speellocaties rookvrij te maken.

Evert Blauw: “De openbare speellocaties in onze gemeente zijn in het beheer en onderhoud van de gemeente Bronckhorst. Daarnaast zijn er enkele ‘adoptie speeltuinen’ met buurtbewoners die zelf onderhoud plegen. Zij zijn bij dit initiatief betrokken. We gaan als gemeente binnenkort bij alle 86 openbare speellocaties een bord van de Rookvrije Generatie plaatsen of er een stoeptegel leggen. Dit zijn niet alleen speeltuinen maar ook skatebanen, trapveldjes, jeu de boules banen en een basketbalveld. Daarbij betrekken we een aantal van de in totaal achttien basisscholen in de gemeente Bronckhorst. Rookvrij kunnen opgroeien: dat gunnen we onze kinderen allemaal!”

Het bordje met de tekst ‘Op weg naar een rookvrije generatie’. Foto: Jan Hendriksen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant