<p>Brandweervrijwilligers brengen via smalle trappen een ‘slachtoffer’ van de hoogste zolder van de molen naar beneden. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Brandweervrijwilligers brengen via smalle trappen een ‘slachtoffer’ van de hoogste zolder van de molen naar beneden. Foto: Liesbeth Spaansen

Brandweeroefening in de Coops Molen

Bijzondere locatie vraagt andere aanpak

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM - Wie op maandagavond rond 19.30-20.00 uur een brandweerauto voorbij ziet rijden, raakt meestal niet direct in paniek. Deze avond gebruiken de brandweerposten voor de training van hun vrijwilligers. Ook op maandag 15 november was dat het geval. Er werd een brandoefening gehouden bij de Coops Molen in Zelhem. Een uitzonderlijke locatie, konden na afloop de vrijwilligers van Brandweerpost Zelhem zeggen.

De situatie was als volgt: Een fietser zag vanaf het fietspad rook. Het was niet duidelijk wat voor gebouw, maar 1 1 2 werd gebeld. De vrijwilligers van brandweerpost Zelhem sprongen in hun pakken en in de blusauto op weg naar de plaats waar een vermoeden was van brand. Na de zogenaamde brandmelding ging het team op pad en werd de locatie duidelijker: Het was de wiekenweg nummer 5. Het bleek de molen te zijn, waar flinke rook uitkwam.

Het team werd gesplitst en de taken verdeeld. In een snel tempo werd rondom de molen een verkenning gedaan. Zij troffen een molen aan, waarvan alle deuren waren afgesloten. Het was noodzakelijk om zo snel mogelijk een sleutel te kunnen bemachtigen van de locatie en gelukkig was de eigenaar van de molen op het terrein aanwezig. Vanwege de rook moesten de helmen op en het ademluchttoestel mee. Eenmaal binnen troffen de brandweervrijwilligers tijdens hun zoektocht in de molen op de bovenste zolder beginnende brand aan én een slachtoffer. Omdat niet duidelijk was wat de brand had veroorzaakt, vroegen ze de molenaar om opheldering over het gevonden materiaal; het bleek vet om de molen te smeren. De brand werd geblust, het slachtoffer werd via de trappen van de molen naar beneden gebracht.

Bij de nabespreking bleek al snel dat de molentrappen te weinig ruimte bieden om een slachtoffer netjes naar beneden te brengen. Daarvoor is een hoogwerker nodig. Verder was de oefenleider tevreden over hoe de oefening verliep. De taakverdeling, het slangenplan en de communicatie verliepen goed.

De oefening diende ook een tweede doel, naast het leermoment voor de brandweervrijwilligers. Voor de eigenaren van de Coops Molen is het fijn te weten dat de brandweer bekend is bij het object, waardoor sneller hulp kan worden geboden bij een echte calamiteit.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden