<p>Ton Schaapveld en Charles den Tex maken van politieke partij Bronckhorst Windturbine-Vrij nu een actiegroep. Eigen foto</p>

Ton Schaapveld en Charles den Tex maken van politieke partij Bronckhorst Windturbine-Vrij nu een actiegroep. Eigen foto

Bronckhorst Windturbine-Vrij hangt politieke ambities aan wilgen en gaat door als actiegroep

BRONCKHORST - Inwoners van de gemeente Bronckhorst kunnen bij de gemeenteraadsverkiezingen op 16 maart niet stemmen op Bronckhorst Windturbine-Vrij. Initiatiefnemers Charles den Tex en Ton Schaapveld hebben besloten tóch geen politieke partij op te richten, maar verder te gaan als actiegroep.

Door Rudi Hofman

Na een volgens Schaapveld en Den Tex voortvarende start in het voorjaar van 2021 leek hun partij-in-de-dop ‘precies op het juiste moment het gat tussen de inwoners en de bestuurders van de gemeente te vullen’. “Toch moeten wij nu constateren dat wij de animo voor een nieuwe partij hebben overschat. Vooral na de keuze van college en raad van Bronckhorst om zich in te zetten voor de mogelijke ontwikkeling van windturbines op één locatie in de gemeente lijkt de steun te zijn opgelost in geruststelling. Zonder die steun wordt het bijna onmogelijk de nieuwe partij echt van de grond te krijgen”, zo verklaren de twee hun keuze om als actiegroep verder te gaan in een persbericht.

Den Tex laat desgevraagd weten dat hij en Schaapveld teleurgesteld zijn: “In de aanloop naar de besluiten die in de gemeente voorlagen, leek de animo behoorlijk sterk. Van alle kanten waren mensen geïnteresseerd en wilden ze ook meedoen. Mensen boden aan ook zelf in actie te willen komen. Maar toen wij een eerste bijeenkomst wilden organiseren, bleek er vrijwel niemand meer over die zelfs maar naar die bijeenkomst wilde komen om te praten over plannen. Dat was zeker een teleurstelling. De constatering was dat wij met zijn tweeën overbleven en dat vonden we echt veel te weinig om door te gaan.”

Waakzaam blijven
Met de opmerking van de initiatiefnemers ‘lijkt de steun te zijn opgelost in geruststelling’ is Actiecomité Hengelse Zand het oneens. “Wij zijn zeker niet gerustgesteld, we moeten absoluut waakzaam blijven. Daarnaast is Hengelse Zand volledig loyaal aan Tegenwind Keppel, geen mega turbines in Bronckhorst dus ook niet in Keppel en omgeving”, zegt Herman Koster namens de actiegroep.

Samenwerking
Den Tex en Schaapveld willen met hun actiegroep blijven hameren op: de onwenselijkheid van windturbines, het veel grotere belang van oplossingen voor de energietransitie die op de lange termijn overeind blijven, de noodzaak om internationaal samen te werken in die transitie, het bewaken van de leefbaarheid van de omgeving en de gezondheid van de inwoners van Bronckhorst. “Wel willen we proberen een samenwerking op te zetten met een andere actiegroep die dezelfde naam heeft als de onze zodat we een iets breder bereik hebben”, zegt Den Tex.

Bedreiging
Volgens de mannen achter Bronckhorst Windturbine-Vrij blijft de ontwikkeling van windturbines op land een bedreiging voor de kwaliteit van de leefomgeving: “De kaders zoals de gemeente Bronckhorst die nu heeft gesteld, moeten in de toekomst nog houdbaar blijken en de druk vanuit Europa om nog meer te doen neemt alleen maar toe.
Zelfs nu meer en meer mensen en instanties inzien dat Nederland te klein en te dichtbevolkt is om ongeremd door te gaan op de weg van windenergie en zonne-energie op land, lijkt dat inzicht het af te leggen tegen de heersende - economische - belangen van grote ontwikkelaars en het subsidiecircus eromheen.”

Niet gehoord
In een interview in Contact zei Den Tex afgelopen mei dat bij de verkiezingen ‘twee of drie zetels haalbaar moeten zijn. Al zullen we daar heel hard voor moeten vechten’. Hij en Schaapveld waren tot de conclusie gekomen dat het oprichten van een politieke partij het enige was dat zij konden doen ‘als je het gevoel hebt dat je in je strijd tegen grote windturbines in Bronckhorst niet door de gemeente wordt gehoord’.

Volgens Den Tex is dit nog steeds zo: “Een politieke partij die met de steun van de inwoners in de gemeenteraad wordt gekozen is de beste manier om ervoor te zorgen dat je wordt gehoord. Maar het moet wel een realistisch project zijn. Het optuigen van een politieke partij en meedoen aan de verkiezingen vergt enorm veel tijd en inspanning en als er niet voldoende animo voor die partij is, vinden wij dat we onze tijd en energie beter kunnen besteden aan het onderwerp zelf: geen windturbines in Bronckhorst.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden