<p>Ira van Eelen geeft bij het Nut een lezing over kweekvlees. Foto: PR</p>

Ira van Eelen geeft bij het Nut een lezing over kweekvlees. Foto: PR

Laatste stand van zaken over kweekvlees

ZELHEM - In de ledenbijeenkomst van Nut Zelhem van 25 oktober zal Ira van Eelen haar luisteraars kennis laten maken met kweekvlees. Volgens gezaghebbende instituten van onder andere de Verenigde Naties is overmatige vleesconsumptie een van de grootste milieuproblemen van deze tijd. Minder vlees eten is dan ook een van de beleidsdoelen geworden.

De bio-industrie wordt vaak ten onrechte in verband gebracht met mestoverschot, uitstoot, teruglopende biodiversiteit, dierenleed, (geur)overlast en schandalen. Kan het ook anders? Is er een toekomst mét vlees, maar zónder de problemen? Jawel: met kweekvlees oftewel clean meat.
Kweekvlees is vlees, dat in een laboratorium gekweekt wordt uit stamcellen van dieren, kunstmatig gekweekt vlees dus. Het wordt gemaakt van spiercellen van een dier, die in een laboratorium vermeerderd worden met als resultaat een lapje vlees.

Nederland is een van de eerste landen, waar de technologie ontwikkeld werd. Willem van Eelen (1923-2015) zag mogelijkheden in het gebruik van stamcellen. Zijn patenten zijn verkocht aan een Amerikaans bedrijf dat kweekvlees – clean meat – van het lab naar de supermarkt wil brengen. De eerste kweekvlees-hamburger vindt overigens pas de pan in 2013 in London. Deze werd gepresenteerd door Mark Post, hoogleraar aan de universiteit van Maastricht. “En hij smaakte echt naar vlees”, vertellen de proevers. “Hooguit een tikje flauw.”

De lezing wordt verzorgd door Ira van Eelen, dochter van kweekvleespionier Willem van Eelen en medeoprichter van de organisatie KindEarth.Tech (KET). Dit is een non-profitorganisatie, die de nieuwe proteïne-industrie ontwikkelt door middel van bijzondere digitale evenementen. Zij zal de laatste stand van zaken geven.

De bijeenkomst vindt plaats in zaal De Ploeg van Jaimy’s restaurant en begint om 20.00 uur, zaal open vanaf 19.30 uur. Toegang is gratis voor Nut leden maar anderen zijn ook welkom tegen betaling van 5 euro, incl. kopje koffie.
Omdat de accommodatie nog niet volledig beschikbaar is, wordt aanbevolen een plaats te reserveren via de website. Denkt er aan, dat in overeenstemming met de huidige overheidsrichtlijnen, een bewijs van vaccinatie tegen corona zoals een QR- code of geldige GGD verklaring verplicht is en op verzoek getoond moet worden met identiteitsbewijs.


www.nutzelhem.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden