<p>V.l.n.r.: Herm Vlake, Rommy te Vaarwerk, Elisabeth Remmelink, Johan van den Berg en Robin Mentink. Foto: Henk Greven</p>

V.l.n.r.: Herm Vlake, Rommy te Vaarwerk, Elisabeth Remmelink, Johan van den Berg en Robin Mentink. Foto: Henk Greven

Hummelo beschikt nu over een extra 24/7 AED

HUMMELO - Aan de linkerzijkant van Hotel De Gouden Karper in Hummelo, bij de parkeerplaats, is sinds dinsdag 12 oktober een AED te vinden. Deze AED is 24 uur, 7 dagen per week beschikbaar en is in een zogenaamde buitenkast geplaatst. Initiatiefnemer Herm Vlake heeft in samenspraak met Elisabeth Remmelink van De Gouden Karper, de Dorpsraad Hummelo (bij de ingebruikstelling vertegenwoordigd door het kersverse nieuwe bestuurslid van de dorpsraad: Robin Mentink), Marco Sessing van Sloot & Sessing Installatietechniek en het bestuur van de AED-Stichting Bronckhorst een mooie oplossing gevonden voor een goed bereikbare AED, in het hart Hummelo.

Het advies aan iedere burger hulpverlener die is aangemeld bij HartslagNu.nl, is om even te gaan kijken zodat men op ieder moment deze AED weet te vinden.

HartslagNu.nl heeft sinds kort de normen voor hartveiligheid aangescherpt met als gevolg dat de AED van de stichting die zich aan de zijkant van Hyndendael aan het Molenaarserf bevindt, niet het gehele dorp meer dekte. Met deze extra 24/7 AED is dat probleem nu opgelost.

De Gouden Karper beschikte al jaren over een eigen AED in het hotel maar die was niet aangemeld bij HartslagNu.nl en ook niet op ieder moment van de dag voor algemeen gebruik beschikbaar. Herm Vlake is samen met Rommy te Vaarwerk van de AED-Stichting in gesprek gegaan met Elisabeth Remmelink, die op haar beurt meteen enthousiast was voor het plan om hun eigen AED in een speciale buitenkast te plaatsen zodat die wél op elk moment van de dag voor iedereen beschikbaar zou zijn.

Met die wetenschap heeft Herm een verzoek bij de dorpsraad Hummelo ingediend om de buitenkast te bekostigen. De dorpsraad heeft dat verzoek gehonoreerd, de AED-Stichting heeft toen een buitenkast aangeschaft die twee mensen van de buitendienst van de stichting hebben opgehangen. Tot slot heeft Marco Sessing de kast vakkundig én gratis aangesloten op het elektriciteitsnet.

Een buitenkast wordt bij hoge temperaturen in de zomer namelijk door een ventilator gekoeld en in de winter door middel van een verwarmingselement boven de nul graden gehouden. Dat is nodig om de batterijen in goede conditie te houden zodat de AED onder alle weersomstandigheden inzetbaar is.

Johan van den Berg, voorzitter van de AED-Stichting Bronckhorst: “We zijn ontzettend blij met dit schoolvoorbeeld van een perfecte samenwerking, waarmee de hartveiligheid van Hummelo weer voor jaren is gegarandeerd. Wij zijn veel dank verschuldigd aan de initiatiefnemer Herm Vlake, maar ook aan Elisabeth Remmelink van Hotel de Gouden Karper, de eigenaar van de AED, de Dorpsraad Hummelo voor het bekostigen van de buitenkast en Marco Sessing van Sloot & Sessing Installatietechniek voor het aansluiten van de AED-kast.”

Als klap op de vuurpijl kreeg het bestuur van de AED Stichting ook nog te horen dat de dorpsraad net de avond tevoren heeft besloten een nieuwe AED voor Hyndendael beschikbaar te gaan stellen. De oude AED op die locatie is binnenkort aan vervanging toe.

Johan: “Allemaal fantastische initiatieven die wat ons betreft navolging verdienen. Wij willen graag in afstemming met de dorpskernen binnen de gemeente Bronckhorst meedenken over een goede hartveilige situatie, op zoek naar maatwerk dat gericht is op hun eigen omgeving, op plekken waar dat nodig is. Wij staan altijd open voor goede suggesties op dat terrein.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden