Lisa Ankersmid is de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Lisa Ankersmid is de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Lisa Ankersmid is de nieuwe jeugdburgemeester van Bronckhorst

Algemeen

Op weg naar de toekomst belangrijk argument

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST/KEIJENBORG – Tien jaar is ze, Lisa Ankersmid uit Keijenborg en voor een jaar verkozen tot jeugdburgemeester van Bronckhorst. Tijdens een presentatie op het gemeentehuis van Bronckhorst in Hengelo, donderdagmiddag 14 oktober, hielden zeven kinderen hun pitch, gingen in debat over drie stellingen en trotseerden de vragen van journalist-voor-dit-moment wethouder Paul Hofman. De juryleden maakten daarna hun keuze bekend.

Zeven leerlingen uit groep 7 van Bronckhorster basisscholen hadden zich aangemeld. Burgemeester Besselink vroeg aan Saar Harmsen, Lisa Ankersmid, Sytske Breukink, Miel de Gelder, Noömi van Doorn, Jikke Kockx en Maurits van Kleef hoe zenuwachtig ze waren. Dat viel mee, ze hadden er veel zin in. De juryleden werden voorgesteld, naast burgemeester Marianne Besselink en jeugdburgemeester Anne Letink waren dit wethouder Evert Blaauw, raadslid Robbert van Velsen en Kirsten Remerie.

Saar Harmsen (11) uit Steenderen beet het spits af. Dat ging goed, want zij gaf aan het leuk te vinden om te speechen. Zij pleitte voor een bomen- en bloemendag. “Als ik jeugdburgemeester ben, wil ik een dag organiseren waarin kinderen bomen, bloemen en planten planten. Waarom? Ik wil graag dat kinderen beseffen dat ze iets doen voor de gemeente en voor de dorpen. Ook is het belangrijk voor de natuur.” Ze wil graag dat kinderen een stem krijgen. In het kinderparlement kan zij praten over serieuze zaken.

Lisa Ankersmid (10) uit Keijenborg bereidde zich goed voor en had voor haar belangrijke zaken uitgebeeld. “Ik heb een weg getekend. De weg begint bij waar ik nu sta en eindigt met de weg naar de toekomst.” Lisa geeft op school presentaties. “Ik vind het ook leuk om te praten en mijn mening te geven en heb een hele brede interesse.” Ze wil medicijnen gaan studeren om mensen beter te maken. Ze zou een timmerdorp leuk vinden, maar pleit ook voor meedenken voor de keuze voor speeltoestellen. Ze wil graag minder bedeelde kinderen ook mee laten doen, dat iedereen kan kennismaken met verschillende sporten. “Hopelijk blijven er sporten in de kleine dorpen bestaan.” Haar doel is dat alle kinderen blij zijn en een mooie jeugd hebben en hier graag willen blijven wonen.

Sytske Breukink (9) uit Wichmond vindt jeugdburgemeester worden leuk voor later. “Dat is een herinnering die ik aan mijnkleinkinderen kan vertellen. Ik vind het mooi om herinneringen van ouderen te horen, niet vanuit het geschiedenisboek, maar die juist belangrijk zijn voor anderen. Ik zou me hiervoor inzetten. Mijn eigenschappen hiervoor zijn organiseren en aanpakken.”

Miel de Gelder uit Steenderen heeft als jeugdburgemeester drie dingen waar hij aandacht aan wil besteden. “Aan armoede omdat het me heel irritant lijkt als iedereen nieuwe schoenen heeft en jij niet. Dat klassen meer de natuur in gaan, gezond en leerzaam en dat kinderen met een beperking waarvoor leren moeilijker is, extra hulp krijgen. Ik heb dyslexie en die extra hulp heeft me erg geholpen.”

Noömi van Doorn uit Hengelo moest toen zij hier kwam wonen even zoeken naar waar zij sporten kon, maar kon het op de websites niet vinden. “Ik bedacht een informatieblad waar opstaat waar je alle sporten kan doen en waar je muzieklessen kan volgen. Er staat dan ook op waar je terecht kan als je weinig geld hebt voor sport of muziek.” Ze liet het voorbeeld aan de jury zien. “Het zou ook best kunnen voor volwassenen, als die willen sporten.”

Jikke Kockx (10) uit Zelhem vertelde dat haar opa tien jaar lang burgemeester is geweest. “Daarom heb ik aan hem gevraagd wat een jeugdburgemeester allemaal doet. Hij zei dat een jeugdburgemeester iets doet voor alle kinderen in Bronckhorst. Daarom wil ik dat er meer aandacht wordt besteed aan het geldpotje voor sporten en cultuur. Die is voor kinderen die wat armer zijn, dan kunnen die ook een keertje sporten of naar een theater gaan. Dat is belangrijk.” Ook wil ze dat schoolpleinen mooier worden. Jikke wil graag met de burgemeester de scholen gaan bezoeken.

Maurits van Kleef (10) uit Zelhem wil graag kinderen vertegenwoordigen en samenwerken met de gemeente. “Ik vind het belangrijk dat kinderen overal aan mee kunnen doen.” Hij pleit voor een milieupas, natuur en duurzaamheid, voedselpark en bossen, energie besparen door zonnepanelen, zwerfafval opruimen en meer activiteiten voor de jeugd, zoals speciale speurtochten. “Ik hoop dat ik een steengoede burgemeester wordt”, besluit hij, met een steen in handen.

Elke kandidaat-jeugdburgemeester kreeg van de juryleden nog aanvullende vragen te beantwoorden, waarna over de drie stellingen werd gedebatteerd. Stelling 1: Een kinderparlement is niet nodig. Laten volwassenen maar nadenken over wat goed is voor Bronckhorst, die kunnen dat veel beter. Stelling 2: Een schoolplein vol tegels dat is heel fijn en makkelijk, kan je lekker voetballen. Als er teveel bomen en planten staan is het alleen maar lastig. Stelling 3: Gamen is een sport.

Met goede argumenten werden de drie stellingen door de kinderen goedgekeurd of afgewezen, waarna het laatste onderdeel aan bod kwam. Paul Hofman interviewde de kandidaat-jeugdburgemeesters die door Anne Letink de ambtsketen even omgehangen kregen. Met alle informatie uit de drie onderdelen trok de jury zich terug om een keuze te maken.

Het duurde even voordat de juryleden terugkwamen. Zij hadden pittige discussies gevoerd, waarbij uiteindelijk tussen de twee beste kandidaten een keus moest worden gemaakt. “Het was ongelooflijk ingewikkeld en moeilijk”, begint burgemeester Besselink met de uitslag van de verkiezing. “Het mooie is, en dat hebben jullie aan de huidige jeugdburgemeester te danken, dat jullie graag in het kinderparlement willen.” De kinderen kwamen naar voren, aangevuld met Lara Brummelman die deze functie ook graag vervult. Zij kregen daarvoor al een applaus en een cadeautje. “De nieuwe jeugdburgemeester wordt geïnstalleerd tijdens de raadsvergadering op 28 oktober en we vinden het leuk als jullie dan ook even komen.”

“Na alle goede verhalen en presentaties, een debat en een razende reporter die vragen stelde, hebben we moeten kiezen. We hebben gedacht aan iemand die goed gaat nadenken over de toekomst en daar goede ideeën over heeft. Dus de nieuwe jeugdburgemeester is geworden degene die de weg naar de toekomst geplaveid heeft: Lisa Ankersmid.”

Anne Letink nam afscheid van haar functie door de ambtsketen bij Lisa om te hangen en haar een mooie bos bloemen te geven. Lisa ging direct aan de slag door voor de camera van Regio8 te vertellen wat haar doelen zijn voor haar jaar als kinderburgemeester van Bronckhorst.


Foto’s staan op achterhoekfoto.nl

Miel de Gelder, Noömi van Doorn, Jikke Kockx, Lisa Ankersmid, Sytske Breukink, Saar Harmsen, Maurits van Kleef, Lara Brummelman, Anne Letink en burgemeester Marianne Besselink. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant