<p>Grondlegger van de Galerie Zelhem Johan de Boer bedankt de curatoren voor het inrichten van de jubileumexpositie. Achter hem een aantal van de kunstenaars en Vrienden van de Galerie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen</p>

Grondlegger van de Galerie Zelhem Johan de Boer bedankt de curatoren voor het inrichten van de jubileumexpositie. Achter hem een aantal van de kunstenaars en Vrienden van de Galerie. Foto: Achterhoekfoto.nl/Liesbeth Spaansen

‘Kunst is niet de franje van het bestaan, het is letterlijk en figuurlijk broodnodig’

Vijftig jaar Galerie (Bibliotheek) Zelhem

Door Liesbeth Spaansen

ZELHEM – De officiële opening van de vijftigste exposite van de Galerie Bibliotheek Zelhem, nu Galerie Zelhem genoemd, op zaterdagmiddag 9 oktober, werd door veel Vrienden van de Galerie en kunstenaars bezocht. Curator Ruud Janssens opende met de uitspraak: ‘Een kunstwerk is geen versiering van het leven, maar een uitdrukking van de zin van het leven, de stimulans voor het grotere levensinspanning!’ van Henri Moore. “De uitspraak zegt eigenlijk alles wat ik hier zou willen zeggen, maar eerst een welkom op deze feestelijke gelegenheid.”

Vijf curatoren vanuit de Vrienden van de Galerie, Ruud Janssens, Inez Boot, Ada Mudde-Groot, Aart Mudde en Ernst Nauta selecteerden kunstwerken en richtten de jubileumtentoonstelling van de 50-jarige Galerie Zelhem in. “Welkom aan de kunstenaars, zonder jullie geen expositie. Soms wordt er van bijna niets iets gemaakt, soms van kostbare materialen iets dat letterlijk schittert,” verwijst Ruud Janssens naar de kunstwerken in de galerie. De aanwezige kunstenaars waren bereid om hun werk toe te lichten en vragen te beantwoorden. “’Geweldig divers’ is het thema. Verschillende materialen, technieken, regionale kunstenaars, landelijk bekende kunstenaars, al eerder hier geëxposeerd of nieuw.” Ruud Janssens benoemde alle kunstenaars en hun werken. “Welke techniek ook gebruikt is, er is altijd sprake van creativiteit, vakmanschap, vakvrouwschap, van scheppen. Geweldig divers. Wat fijn dat jullie het resultaat van de zoektocht van jullie inspiratie hier willen laten zien. Want KUNST is niet de franje van het bestaan, ook al werd er in de laatste troonrede met geen woord over cultuur en kunst gerept, het is letterlijk en figuurlijk broodnodig. Om te prikkelen, aan het denken te zetten of om er simpelweg van te genieten. Zonder kunst, zonder cultuur droog je geestelijk op. Of, wat ik laatst hoorde van een kunstenaar, kunst is hetgeen ik ben.” Musea en kunsthandels brengen kunst en kunstenaars bij elkaar. “Maar er zijn ook idealisten, die zelf enorm genieten van kunst en daarvan anderen heel graag deelgenoot willen maken. In dit geval het bestuur van de Galerie Zelhem en dat nu al vijftig jaar.”

Johan de Boer begon vijftig jaar geleden naast zijn werk als huisarts ook de Galerie. Johan en zijn vrouw Helga zijn de grondleggers en nog steeds zeer actief. “De Galerie is nog steeds groeiend en bloeiend en gaat met zijn tijd mee.” Het bestuur bestaat verder uit Carla en Bert Elschot, Ingrid en Gijs Boelaars, Frits van Amerongen en Iris Maalderink. Zij kregen een jubileumtegel. De curatoren openden met een performance, in dichtvorm en met vioolmuziek de expositie ‘Geweldig divers’. Kunst in de Achterhoek, nu dus met goud omrand. Daar hoorden gouden ballonnen bij. De kunstenaars mochten een mooie jubileumwijn in ontvangst nemen, evenals de curatoren. De expositie in de Galerie Zelhem was hierbij officieel geopend. De aanwezigen verdeelden zich over de ruimte in de galerie om de kunst te bewonderen.


galeriebibliotheekzelhem.nl

Foto’s staan op Achterhoekfoto.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden