Toos en Jan Haveman uit Drempt kregen voor hun 65-jarig huwelijksfeest bezoek van burgemeester Besselink. Foto: Wilma Oortgiesen
Toos en Jan Haveman uit Drempt kregen voor hun 65-jarig huwelijksfeest bezoek van burgemeester Besselink. Foto: Wilma Oortgiesen

Briljanten huwelijksjubileum van Toos en Jan Haveman duurde een week

Algemeen

VOOR-DREMPT – Hondje Sowie, een pomeriaan, begroet alle gasten die het huis van Toos en Jan Haveman in Drempt binnengaan. “We hebben altijd honden gehad”, vertelt Jan. “Eerder een sint Bernard, een herder en een blauwe keeshond.” Na twintig jaar geen hond zorgt Sowie nu alweer twee jaar voor gezelligheid.

Door Liesbeth Spaansen

Jan Haveman (88) is geboren op boerderij De Olde Stee in Eefde. “Dat was een dubbel bewoonde boerderij.” Toos Haveman-Stieding (88) is Warnsveldse van geboorte. “In Ooyerhoek om precies te zijn op boerderij De Zandkamp is Toos geboren in de beddekaste”, lacht Jan. “Ik ben grootgebracht op boerderij De Kweppel in Eefde, waar mijn vader als boerenknecht gewerkt had. Later zat hij op de vaart. Mijn moeder had een slechte gezondheid.”

Na zijn schooltijd werkt Jan als knecht op De Kweppel en bij Van Zeist eveneens in Eefde. Daarna was hij vrachtwagen-, ambulance- en taxichauffeur. “Vanaf 1958 reed ik als buschauffeur bij de Gelderse Tramwegen (GTW), die ook het streekvervoer in de Achterhoek regelde. Dat heb ik jaren met veel plezier gedaan.”
Cupido voor Jan en Toos bleek Van Zeist. “Mijn vader was daar weidewader, oppasser voor de koeien”, vertelt Toos. “Hij lette op dat er niet wat gebeurde.” Jan kreeg van Van Zeist de tip: “Bij Stieding moet je eens op de koffie gaan. Dat heb ik gedaan.”
Al snel vroeg hij Toos, toen 19 jaar, om verkering. “Ik was er al aan toe”, lacht ze erom. Toos volgde na de lagere school twee jaar huishoudschool. “Toen moest ik in de huishouding werken bij verschillende gezinnen om geld te verdienen voor mijn invalide vader. Moeder stierf toen ik elf was.”

Na vier jaar verkering, het is 1956, vraagt Jan Toos ten huwelijk. “Ik had een lichtgroene jurk gekozen. Jan zijn pak was donkergrijs”, glimlacht Toos. “We maakten foto’s bij Fotograaf Zeijlemaker in Zutphen.” Jan ging bij Toos inwonen in de Ooyerhoek. “We hadden daar destijds ook veertig varkens om vet te mesten. Toen Toos zwanger was, zette ik de emmers voer klaar om te voeren, dan hoefde ze niet te sjouwen.“

Toos en Jan kregen vier kinderen. “De oudste zoon woont in Noord-Holland, daar gaan we nog zelf met de auto heen. Dan gaan we over Lelystad naar Enkhuizen, een mooie route”, is hij monter. “De drie dochters wonen dichtbij, in Zutphen, Epse en Steenderen.” Trots zijn ze op de kleinkinderen én de eerste achterkleinzoon van nu 1,5 jaar.

Toos zat te borduren en Jan zei: ‘dat wil ik ook wel leren’

Verhuizen
Het was 1966 dat Jan en Toos het boerderijtje verkochten en verhuisden naar Gorssel. “Een vrijstaand burgerhuis. Later verhuisden we nog een keer naar Warnsveld, dat was een tweekapper.” Na twintig jaar, nu vijf jaar geleden, streken ze neer in een vrijstaand huisje in Voor-Drempt. “Dat is met hulp van de jongste dochter gegaan. Die heeft via internet gezocht, dat kunnen wij niet. Zij zag dit huisje en we maakten een afspraak voor een bezichtiging. Na drie keer heb ik maar ja gezegd”, lacht Toos er nu om. “Nu wil ik hier niet meer weg.” Het paar werd warm welkom geheten en heeft het nog steeds fijn met de buren.

Jan kon het stukje grond achter het huis erbij kopen en geniet daar nu van zijn grote schuur, de fruitboomgaard, moestuin en legkippen. In een zitje kan ook Toos genieten.

Hobby’s
Naast de zorg voor de kinderen heeft Toos altijd veel gebreid. “Vooral Noorse sokken. Die zijn het sterkst voor schoenen met stalen neuzen. Ik breidde er laatst twintig paar in vier maanden. Ook heb ik truien en sjaals gebreid, veel gelezen en geborduurd.”
Jan hield zich graag bezig met zijn volière vol kanaries, met zijn werk op de bus én met borduren. “Dat kwam toen we veertien dagen op Terschelling waren en het twaalf dagen regende”, legt Jan uit. “Toos zat te borduren en ik zei, dat wil ik ook wel leren. Het moeder met veulen in halve kruisjes was mijn eerste werk.” De geborduurde schilderijen van Jan hangen naast de merklappen van Toos.

65 jaar getrouwd
Burgemeester Marianne Besselink feliciteerde het bruidspaar een dag eerder voor hun 65-jarig trouwjubileum. “Het was erg gezellig”, vertelt Jan. “Ze dronk een glas water en daar maakte ik een grapje over. Dat was wel een duur drankje, van de gemeente.” Die avond zette de buurt een boog neer en vierde met het briljanten paar alvast feestje met een drankje.

Het bruidspaar kreeg van de gemeente een mooi orchidee, de commissaris van de Koning John Berends stuurde een felicitatie en ook Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten per brief de felicitaties over. Vele bloemen omringden het paar en een tafeltje stond vol kaarten. Met een receptie voor genodigden en daarna een feest met koud en warm buffet op zaterdag 2 oktober in Den Bremer in Toldijk zorgde het paar ervoor een hele week feest te kunnen vieren.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant