De Spinnekopmolen van Laag-Keppel werd met bewondering bekeken. Foto: Liesbeth Spaansen

De Spinnekopmolen van Laag-Keppel werd met bewondering bekeken. Foto: Liesbeth Spaansen

Molenaars op najaarsexcursie naar Liemers en Achterhoek

Algemeen

LAAG-KEPPEL/ZELHEM – Anderhalf jaar kon het niet, maar zaterdag 25 september gingen 30 molenaars en molenaars in opleiding van het Gilde van Vrijwillige Molenaars, afdeling Gelderland op excursie. Deze keer werden vijf molens in de Liemers en Achterhoek aangedaan.

Door Liesbeth Spaansen

Coördinator Henk van der Graaf had het programma opgesteld, met al wat details over de te bezoeken molens. De deelnemende molenvrijwilligers waren allen zeer geïnteresseerd hoe het er op een andere molen dan die waar zij zelf draaien, aan toe gaat.

Molens Laag-Keppel
Aan de Dorpsstraat in Laag-Keppel werden twee molens bezichtigd op een mooie plek tussen de Oude IJssel en Kasteel Keppel. Molenaar Dirk Minor leidde de dames en heren graag rond en vertelde hoe de molens in het werk worden gezet. Allereerst werd zijn watermolen bekeken. Het molenhuis lijkt vanaf de weg kleiner dan dat deze in werkelijkheid is. Deze korenmolen heeft een onderslagrad, door water van de Oude IJssel aangedreven.
De Spinnekopmolen komt uit Follega, Lemsterland in Friesland, en was in gebruik om een polder te bemalen. Omdat door werkzaamheden het rad van de watermolen niet meer door waterkracht kon draaien, zorgt de daar neergezette kleine poldermolen ervoor dat het water van de molenkolk één meter lager blijft dan die van de rivier. De poldermolen kan alleen van buitenaf worden bekeken. De luiken stonden open om het binnenwerk te bewonderen.

Coops Molen
De korenmolen in Zelhem, de Coops Molen, is sinds 2020 weer in bedrijf na een grote restauratie. De molen dateert van 1818. Deze was tot 1939 in bedrijf, waarna de wieken eraf gingen en er met een dieselmotor werd gemalen. Later verdwenen ook de kap met de as. In 2019 begon het herstel van de intussen vervallen molenromp met alle materialen die er nog waren, aangevuld met nieuw gemaakt interieur. De originele molenstenen lagen in de tuin, twee ervan zijn gerestaureerd en weer in gebruik genomen. Aan de molenbiotoop wordt gewerkt, de bomen rondom zijn in de jaren dat de molen niet in gebruik was, flink gegroeid. Toch zal niet al het groen verdwijnen, het gaat de eigenaren ook om het landelijke karakter. Molenaars Thije en Arno ontvingen de gasten van het Gilde en beantwoordden de vele vragen die er waren.

Excursie
De excursie van die dag startte bij de Torenmolen en Rosmolen in Zeddam. De lunch werd gebruikt bij Beneman in Vragender, waarna in dezelfde plaats molen De Vier Winden (Gunnewick) werd bekeken. Tot slot stond het bezoek aan de houtzaagmolen Agneta in Ruurlo op de agenda.

Gildemolenaars bekijken de gerestaureerde Coops Molen. Foto: Liesbeth Spaansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant