Sjoerd Teerink viert zijn overwinning als Schutterskoning Zelhem 2021. Foto: Roland Duursma
Sjoerd Teerink viert zijn overwinning als Schutterskoning Zelhem 2021. Foto: Roland Duursma

Sjoerd Teerink schutterskoning Zelhem

ZELHEM – Het vogelschieten op de septemberfeesten is dit jaar gewonnen door Sjoerd Teerink. En niemand is daar verbaasder over dan Sjoerd zelf. “Ik zei dus na het winnende schot heb ik ‘m geraakt of niet? Want dat kan ik zelf niet meer zien.” Sjoerd is sinds twee jaar zeer slechtziend, met zijn rechteroog ziet hij nog 5 procent en met zijn linkeroog nog 10 procent.

Door Mirjam Rensink

“Hij komt terug van de kermis met in zijn ene hand zijn blindengeleidenstok en in zijn ander hand de beker”, vertelt zijn vrouw Susanne Giezen lachend. “Ik dacht dus die wil een geintje uithalen met mij.” “Maar het was echt waar”, vult Sjoerd haar aan. “En iedereen zegt hoe dan? En dat dacht ik dus ook.” “Ik vond het al raar dat jij met de buurmannen mee ging vogelschieten”, zegt Susanne. “Dat is traditie hier in de Jan Steenstraat en sinds we hier zijn komen wonen doet Sjoerd mee.” “Dit jaar denk ik voor de derde keer”, zegt Sjoerd. “Naar de kermis in Zelhem ga ik al mijn hele leven maar vogelschieten doe ik dus pas de laatste jaren.”

Sjoerd legt uit hoe hij met zijn slechte gezichtsvermogen toch kon schieten. “Het geweer zat vast en was op het bord gericht, je kon dus niet buiten het bord schieten. Het enige dat ik deed was op gevoel het geweer een beetje goed draaien en de trekker overhalen. En toen viel de vogel dus. Hilariteit rond mij heen natuurlijk”, lacht Sjoerd. “Er deden 275 mensen mee aan het vogelschieten en ik geloof dat het mijn derde schot was die dag. En het was dus raak.” Dubbel feest voor Sjoerd die ook nog jarig was. “Ik heb heel was rondjes gegeven die avond.” Sjoerd kreeg een grote beker, een flinke fles bier, muntjes om zijn overwinning te vieren met zijn vrienden en een grote bos bloemen voor Susanne. “Volgend jaar word ik in een koets het terrein opgereden. Dan ga ik natuurlijk mijn titel verdedigen”, zegt jij lachend. “Ben benieuwd wie denkt mij te kunnen verslaan.”

Bij de vrouwen won Patricia Wiggers het vogelknuppelen. Ook zij houdt deze titel een jaar lang en zal volgend jaar weer aanwezig zijn om haar titel te verdedigen. Net als Sjoerd heeft ze haar overwinning goed gevierd met haar vrienden op de kermis.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden