De Keppelse Golfclub eerde de Canadese bevrijders onder muzikale begeleiding van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Foto: Floris Hazemeijer

De Keppelse Golfclub eerde de Canadese bevrijders onder muzikale begeleiding van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums. Foto: Floris Hazemeijer

Canadese bevrijders geëerd door Keppelse Golfclub

Algemeen

HOOG-KEPPEL - Met het neerleggen van een bloemstuk eerde de Keppelse Golfclub zondag 19 september de Canadese bevrijders van Hummelo, Laag-Keppel en Hoog-Keppel. Dat gebeurde onder muzikale begeleiding van de 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums.

Wethouder Willem Buunk van de gemeente Bronckhorst en voorzitter Alfred Geitenbeek van de Keppelse Golfclub zorgden voor de officiële handeling bij een ‘Liberty Tree’ die vorig jaar ter gelegenheid van 75 jaar bevrijding op de golfbaan is geplant. Toen was het vanwege corona niet mogelijk om een officieel tintje aan de herdenking te geven. 

Op een bord, dat een week eerder is geplaatst, worden de drie Canadese legereenheden geëerd, die in april 1945 Hummelo, Laag-Keppel en Hoog-Keppel hebben bevrijd. “Drie jonge soldaten van heel ver weg, gaven daarbij hun leven om ons onze vrijheid terug te geven”, memoreerde wethouder Buunk. “Door corona hebben we aan den lijve kunnen ondervinden wat het betekent om vrijheid kwijt te raken, al is dat natuurlijk onvergelijkbaar met het verlies aan vrijheid tijdens de oorlog,” voegde hij er aan toe. 

De Canadezen waren gelegerd op landgoed Enghuizen, dat de bakermat is van de Keppelse Golfclub. Daar werd de vereniging 95 jaar geleden opgericht. De golfclub verhuisde later naar Hoog-Keppel.

De jubileumviering begon met de ceremonie op de golfbaan, waar de wethouder het bord onthulde door een Canadese vlag weg te trekken. Het muziekkorps begeleidde de ceremonie met sonore klanken van doedelzakken en trommels. De 48th Highlanders of Holland Pipes and Drums maakte na afloop een korte rondgang door Hoog-Keppel. Aansluitend begon een groot jubileumgolftoernooi bij de ‘Keppelse’ met een deelname van ruim 125 golfers. Een grootse barbecue sloot de feestdag af.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant