<p>Gerda Wisselink is verdrietig om het maaien van haar bloemenberm. Foto: Mirjam Rensink</p>

Gerda Wisselink is verdrietig om het maaien van haar bloemenberm. Foto: Mirjam Rensink

Al het werk voor niks geweest

ZELHEM - Verdrietig en boos is Gerda Wisselink. Ze is druk geweest met het verfraaien van de berm aan de Ferdinand Bolstraat door het inzaaien en planten van bloemen. En woensdag werd haar werk in een keer vernield door een maaimachine van de gemeente Bronckhorst.

Door Mirjam Rensink

“Waarom doen ze zoiets?”, roept Gerda gefrustreerd uit. “Je ziet toch dat er op dit stukje bloemen staan? Het is toch niet zo moeilijk om de maaier even op te tillen en hem een meter verder weer te laten zakken? Eerder dit jaar kwamen ze ook maaien, toen was ik thuis, en ben ik naar ze toegelopen. Ze waren heel vriendelijk en zeiden: ‘natuurlijk zullen we het laten staan mevrouw’. Ze vonden het zelfs mooi, zei een van hen. En nu was ik woensdag de deur uit en ik kom thuis en alles is weg.”

Het is niet de eerste keer dat mevrouw Wisselink zich opwindt over het maaibeleid van de gemeente Bronckhorst. “Hiervoor woonde ik in Varssel, ook daar had ik de berm ingezaaid. Toen kwam er ook een maaimachine en maaide alles plat. Ik liep erheen en zei dat het zonde was. De man op de tractor antwoorde dat ik me niet zo druk moest maken omdat Nederland toch al naar de knoppen was. Nou toen heb ik de gemeente gebeld.”

Het antwoord dat ze kreeg bevredigde haar niet. “Zonder te weten om welk stuk het ging zei de man aan de telefoon dat het in het kader van de verkeersveiligheid gedaan was. Ik woonde aan een zandweg, een recht stuk zandweg! Daar is geen sprake van een onveilige situatie door bloemen in de berm.” Ook aan de Ferdinand Bolstraat heeft ze bloemen tegen een groenstrook aangezet. Ze hingen ook niet over de weg. “De gemeente is altijd druk met het inzaaien van bermen voor de biodiversiteit. Maar ondertussen doen die lui op die maaimachines maar wat. Ze leren het nooit, ik word er moedeloos van. Je zou verwachten dat ze wel wat inzicht hebben in de natuur. Zo heb ik ook een keer koekoeksbloemen gezaaid, die zijn tweejarig en moeten eerst hun zaad kunnen verspreiden voor ze gemaaid worden. Als je dat weet dan kun je daar rekening mee houden. Ik ben ook helemaal niet tegen maaien. Maar denk na voor je maait, wanneer je maait en wat je maait.”

Ondertussen heeft ze contact gezocht met René Bruns van de GroenLinks fractie in Bronckhorst. Hij heeft Gerda beloofd dit probleem in een raadsvergadering aan de orde te stellen. Gerda Wisselink zucht. “Ik hoop dat ze beter gaan nadenken. Het gaat echt al beter dan een paar jaar geleden hoor. Maar het afmaaien van deze bloemen vind ik heel spijtig.”

De gemeente Bronckhorst laat in een reactie weten dat ze het zeer waardeert wanneer bewoners zich inzetten voor de biodiversiteit en het onderhoud van de openbare ruimte in hun straat. “Wanneer bewoners dit melden dan worden er afspraken over gemaakt en passen wij het onderhoud hierop aan. In dit geval zijn er nog geen afspraken vastgelegd met als gevolg dat onze aannemer niet op de hoogte was van het initiatief en het maaiwerk volgens opdracht heeft uitgevoerd”, zegt woordvoerder Anna Hoekman namens de gemeente Bronckhorst. “We hopen dat mevrouw zich niet uit het veld laat slaan door dit ongelukkige verloop en willen graag een afspraak maken over het onderhoud in de Ferdinand Bolstraat en de maaiwerkzaamheden hier op aanpassen.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden