Foto: PR
Foto: PR

4 dingen die niet mag vergeten als ondernemer

Wil je starten als zzp’er? Dan moet er een hoop geregeld worden. Om te zorgen dat je niks belangrijks over het hoofd ziet, zetten we hier 4 dingen op een rij die je in ieder geval niet mag vergeten. Zoals het afsluiten van een goede bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers.

1. Regel je zakelijke verzekeringen

Onderzoek wat de grootste bedrijfsrisico’s zijn binnen jouw branche en dek deze vervolgens zo goed mogelijk af. Met een passende bedrijfsaansprakelijkheidsverzekering voor zzp’ers zorg je dat je goed verzekerd bent als je tijdens je werk schade aan anderen of andermans spullen veroorzaakt. Wel zo belangrijk.

Ook een arbeidsongeschiktheidsverzekering (aov) voor zzp’ers is eigenlijk een must. Hiermee ben je verzekerd van een prettig inkomen als je ziek wordt en tijdelijk of langdurig niet meer kan werken. Ook jou kan het overkomen.

2. Doe op tijd je belasting

Voor de meeste zzp’ers is het het minst leuke aan ondernemen: de boekhouding. Bonnetjes bewaren, omzetbelasting, inkomstenbelasting, de zakelijke kosten bijhouden. Het is een boel. Toch is het zaak dat je netjes op tijd je belastingaangifte doet.

De inkomstenbelasting moet je eens per jaar aftikken, je omzetbelasting eens per kwartaal. Let op: de Belastingdienst stuurt je geen reminder als je de deadline hebt gemist. Hou dit daarom zelf goed in de gaten. Bijvoorbeeld door de app Btw-Alert op je mobiel te installeren. Zo voorkom je een onnodige boete.

3. Bedenk een pensioenplan

Als ondernemer ben je zelf verantwoordelijk voor je pensioen. Als jij niks opbouwt, dan doet niemand anders het voor je. Zorg daarom dat je straks over een fatsoenlijk bedrag beschikt om van te leven. Als je alleen maar op je AOW leunt, dan is de kans groot dat je later op een houtje moet bijten. Momenteel zijn er twee manieren waarop je als zzp’er of freelancer pensioen kan opbouwen: met banksparen en met beleggingslijfrentes.

4. Maak een (realistisch) ondernemersplan

De meeste startende zzp’ers zijn in het begin vaak laaiend enthousiast. Maar door de tand des tijds taaien er ook veel weer af. Sterker: ongeveer 40% van de ondernemers in Nederland schrijft zich binnen 5 jaar alweer uit bij de Kamer van Koophandel.

Dit kun je voorkomen door een ondernemersplan te maken. Hierin stel je realistische zakelijke doelen voor je jezelf. Wat wil je bereiken met je bedrijf? Met welke stappen ga je dat doen? En welk tarief moet je vragen om goed rond te kunnen komen? Zet het allemaal helder voor jezelf op papier, zodat je niet uit het oog verlies waar je het allemaal voor doet.

Dit artikel wordt u aangeboden door Unive. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden