<p>De Hummelose kerk is gebouwd in 1838/1839. Foto: Lynn Overbeek Hummelo</p>

De Hummelose kerk is gebouwd in 1838/1839. Foto: Lynn Overbeek Hummelo

Kerktijd in Hummelo

HUMMELO - Rond het jaar 800 wordt in het huidige centrum van Hummelo het eerste kerkje gebouwd. Het is van hout. Op precies deze plek staat nog altijd het huidige kerkgebouw. Op de oeverwal van een rivier die in de prehistorie door Hummelo stroomde.

De huidige kerk is gebouwd in 1838/1839. Samen met het nieuwe Dorpshuis ‘De Ruimte’ staat de kerk op een archeologische ‘hotspot’. Dat bleek bij werkzaamheden in 2015 om het centrum van Hummelo verkeersluw te maken.
Het bodemarchief gaf voorwerpen prijs uit de IJzertijd, de Romeinse tijd en de Middeleeuwen. Plus een eeuwenoud kerkhof van menselijke graven. Tijdens de Open Monumentendagen zijn belangstellenden welkom in de kerk en het Dorpshuis De Ruimte. Er zijn presentaties over bijzonderheden en de geschiedenis van de kerk en de eerdere kruiskerk die op deze plek heeft gestaan.
Tijdens de twee openmonumentendagen zullen de bezoekers van de Hummelose kerk worden ontvangen en (eventueel) begeleid. Het is aan de bezoeker wat die wil. De bezienswaardigheden in de kerk worden middels een looproute gemarkeerd. In de Ruimte zal aanvullend een korte PowerPoint presentatie worden afgedraaid. Daar hebben de bezoekers tevens de gelegenheid (tegen een kleine vergoeding) om eventueel koffie of thee te nuttigen. Op zondag 12 september is de kerk opengesteld na de kerkdienst (rond 11.30 uur).

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden