Medewerkster Hannah Hecker gaf uitleg over de elektrische oven. Foto: Josée Gruwel

Medewerkster Hannah Hecker gaf uitleg over de elektrische oven. Foto: Josée Gruwel

‘Intimiteit en geborgenheid die past bij de Achterhoekse cultuur’

Algemeen

ETTEN – Met een druk op de knop opende burgemeester Otwin van Dijk van de gemeente Oude IJsselstreek zondagmiddag het nieuwe Crematorium Etten van GUV aan de Zeddamseweg 17 in Etten. “Tegenwoordig zijn het de verhalen over de overledenen die tot de belangrijkste rituelen behoren,” sprak hij. “Die verhalen gaan hier verteld worden. Hier, waar op een kleinschalige, mooie manier afscheid genomen kan worden.”

Door Josée Gruwel

De parkeerplaats ziet er strak uit. Bomen en heggen ontbreken nog, maar dat is tijdelijk want in de herfst volgt de beplanting. Het nieuwe crematorium oogt van buiten als vier aan elkaar gebouwde, fris gekleurde boerenschuren of boerderijen, passend in het landschap. Bij de voordeur stroomt water in waterbollen. Het geluid van het water geeft rust als de deuren openen om naar de aula te gaan, waar zo’n 75 genodigden werden verwelkomd. Ze luisterden naar sprekers en konden op een ontspannen manier - na een drankje met allerlei lekkers - het gebouw ontdekken. Betrokken medewerkers gaven hierbij informatie.

Kwaliteit voorop

Hanno Jansen, voorzitter van de Stichting Uitvaartfonds Achterhoek, memoreerde het 110-jarig bestaan van GUV en kenschetste de nieuwe accommodatie als een aanwinst voor de regio.
Algemeen directeur Bert van Asselt gaf een overzicht van activiteiten voorafgaand aan de bouw. In 2009 bleek er al behoefte aan onderzoek naar een nieuw crematorium, maar in 2016 bleek de vraag ernaar groter en kwam uit gedegen onderzoek door GUV naar voren dat een extra crematorium in de regio geen overbodige luxe was. De gemeente Oude IJsselstreek schaarde zich achter het plan en nadat de Raad van State in april 2020 het bezwaar van in feite twee buurthuishoudens afwees, stond het licht van de bouw op groen.
Van Asselt: “Wij denken dat we erin geslaagd zijn om het groenste crematorium van Nederland neer te zetten. In dit innovatieve gebouw gaan we voor een goed afscheid, niet voor het grote aantal. Ook de facilitaire dienstverlening moet honderd procent goed zijn.” Daarmee doelend op maximaal drie crematieplechtigheden per dag, zodat in alle rust afscheid genomen kan worden en families elkaar niet tegenkomen.
Burgemeester Otwin van Dijk ging hierop door. “Die intimiteit, het kleinschalige en de geborgenheid past bij de Achterhoekse cultuur.” Hij wees op de verhalen over de overledenen die hier verteld zouden worden en - hoe mooi het gebouw ook is - de essentie toch ligt bij een liefdevolle en zingevingsvolle manier van afscheid nemen.

Opvallend

Naast de gebruikelijke ruimtes, die allemaal sfeervol en huiselijk zijn vormgegeven, vallen vooral ruimtes voor kleinere gezelschappen op. Van Asselt licht toe: “In coronatijd hebben we ontdekt hoe intiem een kleinere setting kan zijn. Voorheen geloofden we daar niet zo in, maar nu zijn we helemaal om.”
Ook de ovenruimte is indrukwekkend, geen betonkelder maar een warm ingerichte kamer met uitzicht naar buiten. Imponerend was het verhaal van medewerkster Hannah Hecker, die de kunst verstaat om het technische verhaal van de elektrische oven liefdevol te maken door te vertellen over hoe ze omgaat met families die hier gaan komen.

Innovatief

Van Asselt: “Wij zijn de vijfde in Nederland met een elektrische oven. Deze is in 2019 geïntroduceerd. Hij heeft een constante temperatuur van 650 graden, waardoor het crematieproces door middel van zelfontbranding gemiddeld twee uur duurt. De warmte die vrijkomt wordt gebruikt voor vloerverwarming. De 158 zonnepanelen op het dak zorgen voor alle andere warmte die het gebouw nodig heeft. Naast energiezuinig is het gebouw milieuvriendelijk door het gebruik van hout met een keurmerk. Ook het asbestemmingsterrein past in deze setting. Een zo natuurlijk mogelijke inrichting met veel verschillende mogelijkheden op een natuurakker die nu in aanleg is.”

Er is een buitenterras met uitzicht op Montferland. Foto: Josée Gruwel

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant