Vrijwilligers van Brandweer post Zelhem helpen met evacueren in Limburg. Foto: Brandweer Zelhem
Vrijwilligers van Brandweer post Zelhem helpen met evacueren in Limburg. Foto: Brandweer Zelhem

Bronckhorster brandweerkorpsen bieden hulp in Limburg

Algemeen

Gebied vanwege wateroverlast tot rampgebied verklaard

Door Liesbeth Spaansen

BRONCKHORST – Brandweerkorpsen uit Zelhem en Vorden reden beurtelings in colonne naar de door enorme wateroverlast na hevige regenval getroffen provincie Limburg. De vrijwilligers gingen naar het rampgebied om bijstand te verlenen. Zij werden bijgestaan door de korpsen uit Laren en ’s-Heerenberg en hielpen met het leegpompen van kelders, evacueren, zandzakken vullen tot het met donders geweld repareren van een dijk. Hoogtepunt van de ramp was in de nacht van 15 op 16 juli. Daarna werd voorzichtig afgeschaald, wat inhoudt dat niet alle ingezette voertuigen werden afgelost.

Het korps uit Steenderen stond in ‘vooralarm’, wat betekent dat de vrijwilligers binnen een uur moeten kunnen vertrekken naar Limburg. Het team had ’s nachts de boot gecontroleerd en klaargezet. De oppervlakteredders stonden paraat. Vrijdagmiddag vertrokken de vrijwilligers van de brandweer samen met collega’s uit Brummen, Gorssel en Zutphen naar Meerssen. Zij werden niet ingezet. De aflossing van dit team dat in de nacht arriveerde, is uiteindelijk ook weer naar huis gegaan. De boot is niet ingezet, net als vele andere boten van brandweerteams en reddingsbrigades.

Op de facebookpagina van Brandweer Noord- en Oost-Gelderland is te lezen dat ook korpsen vanuit deze regio vertrokken om de inwoners van Limburg en hun collega hulpverleners te helpen. Hierbij waren vier natuurbrandbestrijdingsvoertuigen ingezet, gingen extra manschappen vanuit Vorden mee en was er ondersteuning van een Officier van Dienst en een Hoofd Officier van Dienst. Er is voor natuurbrandvoertuigen gekozen gelet op de terreinvaardigheid van deze voertuigen. Later stonden ook teams met boten in vooralarm.

De overstromingen in Zuid-Limburg, maar ook in het oosten van België en het westen van Duitsland zorgden dagenlang voor uitermate zware overlast. Het gebied stond helemaal onder water en alles, zelfs auto’s, werd door het water meegesleurd. Wegen waren afgesloten en elektriciteit uitgevallen. Vele zakken zand werden gevuld om nog iets te redden, maar veel woningen kwamen blank te staan. Mensen werden geëvacueerd. De Veiligheidsregio Limburg kreeg al hulp van militairen. De brandweerkorpsen uit de Achterhoek gaven verlichting aan de korpsen die daar al dagen aan het werk waren.

De waterstanden in het gebied van de rivier de Maas waren hoger dan zij ooit zijn geweest. Ook de uiterwaarden stroomden vol. Koning Willem-Alexander en Koningin Máxima brachten donderdagavond 15 juli een bezoek aan het door de zware regenval getroffen Valkenburg aan de Geul. Demissionair premier Mark Rutte bracht de regio eveneens een bezoek. Hij verklaarde het gebied tot rampgebied.

De Vordense ‘Zandhaas’ stond met de voeten in het Limburgse water. Foto: Brandweer Vorden

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid