Jeroen Thiele: 'Niet alleen de aanwas van jonge mensen in de bewerkingsindustrie loopt achter, ook de kennis van zaken is onvoldoende.' Foto: Eric Klop

Jeroen Thiele: 'Niet alleen de aanwas van jonge mensen in de bewerkingsindustrie loopt achter, ook de kennis van zaken is onvoldoende.' Foto: Eric Klop

‘Dit is met niets te vergelijken’

Algemeen

Achterhoek College biedt nieuw type onderwijs voor de maak-industrie

Door Eric Klop

ULFT/REGIO – Sterke gedrevenheid, een hoog verantwoordelijkheidsgevoel, passie voor techniek. Wie aan dit profiel voldoet is in deze regio van harte welkom op een nieuw scholingsinitiatief: Het Achterhoek College. “Een Beroeps Begeleidende Leerweg die jonge mensen, zowel mannelijk als vrouwelijk, de digitale geheimen bijbrengt van metaalbewerkingstechnieken”, zegt initiatiefnemer Jeroen Thiele uit Ulft. “Met name draaien en frezen.”

Metaalbewerking gebeurt allang niet meer handmatig. Technologische ontwikkelingen, gebundeld in apparatuur en software luisterend naar de noemer CAD/CAM, dragen in hoge mate bij aan een optimaal resultaat. Maar de draaier en frezer moet met die computergestuurde mogelijkheden wel om kunnen gaan. “En dat ontbreekt er vaak aan”, weet Thiele. “Niet alleen de aanwas van jonge mensen in de bewerkingsindustrie loopt achter, ook de kennis van zaken is onvoldoende. Er moet, en gaat, iets gebeuren om dat tij te keren.”
Jeroen Thiele (48) weet waarover hij praat. Begin jaren ’90 begonnen als draaier bij een bedrijf in Didam, maakte hij allerhande technologische ontwikkelingen mee. “De handmatige, conventionele draaitechniek werd langzaam maar zeker ingeruild voor een computergestuurde wijze van werken. Dat sprak mij aan. Ben gek op knopjes en dan kijken wat er gebeurt. Maar de echte expertise bleef achter. Ik volgde een opleiding die mij de basisbeginselen leerde en die ik, nog in Didam, kon toepassen. Dat bleek een geweldige leerschool. Het kwartje viel en vlak voor de eeuwwisseling werd ik bij het bedrijf trainer CAD/CAM.”

Rendement
Zelfs bij de machineleveranciers bleef het niveau echter ‘niet om over naar huis te schrijven’. Thiele trok in 2003 de stoute schoenen aan en richtte in Ulft het bedrijf CNC Totaal op. “CNC staat voor Computer Numeric Control”, licht hij toe. “We ondersteunen de machine-industrie en trainen mensen die vakkundige kennis combineren met digitalisering. Zodat bedrijven meer rendement halen uit hun productie. CNC Totaal leidt personeel op tot toekomstgerichte specialisten binnen hun vakgebied. Kortom, we zijn een kennispartner. Die inmiddels actief is in de hele Benelux. Met vijf medewerkers in vaste dienst en nog een stuk of tien daaromheen helpen we daar waar nodig. Met succes. Al jarenlang kennen we in onze agenda geen lege dag.”
De geboren Ettenaar ziet nog veel meer kansen. Vooral met het oog op jonge vaklieden in spe. Daartoe ontstond het idee van het Achterhoek College. “Een nieuwe manier van mbo-onderwijs, waarin leerlingen ieder moment van het jaar kunnen instappen. Na zo’n twee jaar, hoewel soms ook iets eerder of later, het eindexamen kunnen doen. En een baangarantie hebben. Een werk-/leertraject, ressorterend onder het Zeeuwse Go-College dat met deze manier van onderwijs al sinds 2014 bezig is en een accreditatie heeft van het ministerie van Onderwijs. Het diploma dat wordt gehaald is derhalve officieel.”
Jeroen Thiele wil met het Achterhoek College komend najaar van start. De theorielessen vinden vrijwel zeker plaats in het Ulftse DRU-complex. “Voor de praktijk zijn er her en der in de omgeving betaalde banen te over”, weet hij. “Bedrijven staan te popelen om nieuwe, jonge mensen die de meest actuele kennis op het gebied van digitale draai- en freestechnieken op zak krijgen. Daarnaast zijn er gesprekken gaande met de Terborgse Anton Tijdinkschool voor techniekopleidingen en het Graafschap College in Doetinchem om leerlingen uit niveau 1 en 2 eventueel door te laten stromen naar niveau 3 en 4 op het Achterhoek College. Ook verdere doorgroei naar het HBO-praktijkonderwijs op het nieuwe Grensland College in Winterswijk behoort wellicht tot de mogelijkheden.”
Initiatiefnemer Jeroen Thiele kan het niet genoeg benadrukken: “Het Achterhoek College is echt iets nieuws en met niets te vergelijken. Wij hebben de primeur.” Voor meer informatie verwijst hij naar telefoonnummer 0315-221331 of info@achterhoekcollege.nl. En dezer dagen gaat ook de website van de kersverse opleiding de lucht in.


www.achterhoekcollege.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant