Freddy en Arjan Berendsen delen ijsjes uit bij de Aaltenseweg. Foto: Rens van Schip
Freddy en Arjan Berendsen delen ijsjes uit bij de Aaltenseweg. Foto: Rens van Schip

Met de nostalgische ieskar op pad

Algemeen

ZELHEM - De ijswagen van Siebelink was afgelopen weekend weer terug. Arjan Berendsen heeft de oude wagen van zijn opa Johan Berendsen weer opgeknapt en rijdt langs de oude routes.

Door Rens van Schip

Het is een behoorlijke drukte langs de Aaltenseweg, zo’n dertig mensen staan rond de ijswagen van Siebelink van hun ijsje te genieten. “Mijn zoon moet soms nog wat ijs bijbrengen”, vertelt Arjan die trots achter zijn ijswagen staat die hij zelf opknapte.
“Ik ben vanochtend vertrokken, eerst reed ik naar Halle waar deze wagen vroeger ook reed. Maar door steentjes en een zandpad ging mijn band lek, hij is ook niet heel makkelijk te besturen. Toen hebben we hem achter op de aanhangwagen geladen en zijn vanaf daar ijsjes gaan verkopen.”

Ook vertelt hij dat hij het mooi vindt dat hij mensen tegenkomt die vroeger ook ijsjes kwamen kopen als de wagen van firma Siebelink langs kwam. Arjan: “Dan rennen ze door het weiland en gaan ze helemaal over het prikkeldraad heen naar de ijscowagen zoals ze dat vroeger ook deden, dat is gewoon mooi om te zien.”
Ook kwam hij mensen tegen die geëmotioneerd raakten door het zien van de ijskar. “70-jarigen die vroeger als kind ook hier hun ijsjes kochten. Daarom rijden wij ook door mijn opa’s oude buurt.”

Arjan Berendsen en zijn oom Fred laten (k)oude tijden herbeleven

Aan de Aaltenseweg loopt het de hele tijd door. “Het is ijs wat lekker is en nostalgie”, vertellen mensen die er om heen zitten. Ze hoeven er niks voor te betalen, wel kunnen ze wat in de fooienpot doen die er staat. Zijn oom Fred Berendsen staat ook een handje te helpen achter de ijskar, zoals hij als tiener heel vaak deed. Hij vertelt dat er vroeger ook een ijsblok in zat. “Het was toen echt lastig om het ijs koud te houden.” Terwijl nog een klant een ijsje besteld met een bolletje aardbei en vanille vraagt hij: ‘oude tijden herbeleven?’.”

“Zeker”, antwoord de klant enthousiast. Vroeger was het langs de Ruurloseweg ook een stuk rustiger. Volgens Fred was dat de ideale plek omdat er veel wandelaars en fietsers lans kwamen en dat je er rustig kon zitten om te genieten van het landschap.

Later op de dag reed Arjan ook nog naar de Groen van Prinsterenstraat waar zijn opa woonde. “Hier mag ik nu drie uur staan, daar heb ik geen vergunning voor nodig, het valt onder het vrije verhaal.” Het is zeker niet de laatste keer dat Berendsen op pad is met zijn kar. “Ik ga dit zeker vaker doen, ik wilde dit eigenlijk na mijn pensioen doen, maar het kwam op mijn pad en het is ontzettend leuk.”

Als hij weer op pad gaat laat hij dat weten via zijn Facebookpagina. “We zijn ook aan hij kijken naar een app waar je kan invoeren waar en wanneer je ergens staat.” Binnenkort gaat hij wel langs de Zonnekamp. “Daar zitten ook heel veel mensen die dit van vroeger herkennen en die dat heel leuk zouden vinden.”


Facebook.com Nostalg-ies

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid