In vlindertuin De Hemelsleutel zijn dit jaar 29 koninginnenpages uitgevlogen. Foto: PR
In vlindertuin De Hemelsleutel zijn dit jaar 29 koninginnenpages uitgevlogen. Foto: PR

Inspiratie opdoen in natuurrijke tuinen

Algemeen

Open-tuinendag in Hengelo Gld en Zelhem

HENGELO/ZELHEM - Meer natuur in je tuin? Kom dan deze zomer inspiratie opdoen bij natuurrijke tuinen in en om Hengelo en Zelhem. Op zondag 27 juni is de tweede opentuinendag, van 11.00 uur tot 17.00 uur.

De zes deelnemende tuinen variëren van zeer natuurlijk tot meer gestructureerd, maar ze zijn allemaal vol leven. De tuinen zijn tot en met oktober elke laatste zondag van de maand te bezoeken. Let op: niet alle tuinen zijn alle zondagen open. Kijk voor actuele informatie op www.detuinrondom.com/zesopentuinen.

Op 27 juni zijn er vijf tuinen open: De Tuin Rondom (Gompertsdijk 3), Tuin De Olde Veld Hoeve (Ruurloseweg 76), De Hemelsleutel (Banninkstraat 58), De Holtmaoten (Slotsteeg 16) in Hengelo en Tuinwaarts (Schooltinkweg 8) in Zelhem.

Vlindertuin De Hemelsleutel
Lida van Tongeren heeft aan de Banninkstraat een vlindertuin aangelegd voor inheemse vlinders en bijen. Lida vertelt: “Het gaat slecht met de insecten. Hun aantal is in 27 jaar tijd met 75 procent verminderd. We willen vlinders en insecten graag een handje helpen en hebben in onze tuin alleen maar planten staan waar vlinders en bijen op af komen.”

In de vlindertuin vind je nectarplanten waar vlinders van kunnen drinken. Op de waardplanten zetten vlinders hun eitjes af en eten de rupsen van de bladeren. Langs de kant staan hier en daar brandnetels: voor veel vlinders de belangrijkste waardplant. Als de brandnetels te enthousiast groeien, moeten ze er hier en daar uit. Vlindereitjes en rupsen worden gezocht en opgekweekt tot poppen.

Als de vlinders uit de pop sluipen, pompen ze hun vleugels op en warmen ze zich op in de zon. Dit voorjaar zijn er 3 koolwitjes, 29 koninginnenpages en 43 oranjetipjes uitgevlogen! Eind van deze maand zullen er bij mooi weer ook vlinders vliegen.

In de vlindertuin staat een grote diversiteit aan planten, bomen en struiken. Dubbelbloemige planten vind je er niet. Vlinders en bijen kunnen hier namelijk geen nectar uit drinken. De tuin wordt omringd door een takkenwal die voor luwte zorgt, wat belangrijk is voor de vlinders. “Het voordeel van de verscheidenheid in onze tuin is dat plagen zoals slakken en luizen er niet voorkomen; ook hebben we weinig last van engerlingen”, aldus Lida. “Omdat de grond helemaal bedekt is, hoeven we zelden te sproeien. Verder zijn we heel blij dat we 400 meter berm en rondom de hele tuin een brede strook bijvriendelijke bloemen hebben mogen inzaaien, zodat het geheel nog beter en mooier wordt.”


www.detuinrondom.com/zesopentuinen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid