Werk van Elisabeth Keuff-Kuylaars geëxposeerd in Mas Vorden. Foto: PR
Werk van Elisabeth Keuff-Kuylaars geëxposeerd in Mas Vorden. Foto: PR

Expositie schilderijen van Elisabeth Heuff-Kuylaars

Algemeen

VORDEN - In het Museum voor Achterhoekse Schilderkunst in Vorden is op vrij- en zaterdagen van 14 tot 17 uur werk van Elisabeth Heuff-Kuylaars te zien. De in 1994 overleden kunstenares liet meer dan tweehonderd schilderijen na, en tal van aquarellen, schetsen en beelden. Haar oeuvre valt grofweg in te delen in drie categorieën: stillevens, religieus getinte schilderijen en de Achterhoek.

Elisabeth Kuylaars (Sumatra 1910) komt met haar ouders op achttienjarige leeftijd naar Nederland. Ze wil graag naar de Arnhemse kunstacademie, maar op dringend advies van haar moeder wordt ze verpleegster. Als ze in het Haagse Bronovo-ziekenhuis werkt loopt ze daar haar latere echtgenoot Han Heuff tegen het lijf. Na hun trouwen in 1934 verhuizen ze naar Neede waar hij huisarts wordt. Elisabeth bekwaamt zich in het fijnschilderen maar verlaat die techniek als ze steeds meer wordt geraakt door de puurheid van het Achterhoekse boerenleven.
De stillevens zijn ook echt verstild: een mandje aardappelen, een kop koffie of een schaal met een vrucht. De religieuze voorstellingen zijn beschouwend, maar nooit dogmatisch. En in de Achterhoekse taferelen en portretten is de eenvoud, de hardheid van het bestaan te zien. Maar altijd met hoop. ‘Mijn moeder voelde een diepe verbondenheid met de boeren in haar omgeving’ vertelde haar dochter Marijke. ‘Zij zag hen regelmatig in de wachtkamer van mijn vader. De eenvoud en puurheid van de mensen troffen haar zeer’. En dat is dan ook duidelijk te zien in de portretten die ze van hen maakte.


www.masvorden.nl

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid