De groep jongeren met de jongerenwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst. Foto: Harry Jansen
De groep jongeren met de jongerenwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst. Foto: Harry Jansen

Het A-Team van Vorden doet van zich spreken

Algemeen

Jongeren maken tegels van Tegelroute schoon

Door Jan Hendriksen en Harry Jansen

VORDEN – Stichting Tegelroute Bronckhorst heeft bewezen dat jongeren uit Vorden ook positief in het nieuws kunnen komen. Maandagavond 14 juni maakten zeven Vordense jongeren namelijk de achttien tegels schoon die vorig jaar her en der in het centrum van Vorden zijn gelegd en daarmee verwijzen naar evenzovele markante locaties in het centrum, die de wandelaar iets van de ‘geschiedenis’ van Vorden laat zien. Het zijn plekken die ooit voor de Vordense samenleving van grote waarde waren. Enkele gebouwen daarvan zijn verdwenen maar andere staan er nog altijd. In de loop der jaren hebben deze gebouwen vaak wel een andere uitstraling en functie gekregen.

De 88 tegels in de trottoirs van de verschillende kernen van de gemeente Bronckhorst in Vorden, Hengelo, Zelhem, Hummelo en Steenderen mogen dan door de stichting gerealiseerd zijn, maar daarmee is de kous nog niet af. Het onderhoud van deze tegelroutes is een van de volgende stappen. Door de natte periode van de afgelopen maanden had het onkruid en vuil zich meester gemaakt van de voegen rondom de tegels. In 2019 was er een afspraak gemaakt met jongerenwerker Paul Koopman van de gemeente Bronckhorst dat zij regulier deze routes zouden opkuisen. Dit was in de subsidieaanvraag destijds door initiatiefnemer en voorzitter van Stichting Tegelroute Bronckhorst Harry Jansen meegenomen. Paul Koopman werd enkele weken geleden door de voorzitter van de stichting hieraan herinnerd en een afspraak werd snel gemaakt. En zo kon het gebeuren dat de zeven Vordense jongeren Sam, Juul, Tom, Bohdi, Robin, Marc en Dylin vorige week maandagavond aan de slag gingen. De groep verzamelde zich bij het voormalige Vordense stationsgebouw en maakte vervolgens een kennismakingsronde waarbij de flyer waarop de route stond afgebeeld werd uitgedeeld. Gewapend met schoonmaakazijn, luiwagen, vloertrekker, water en spons werden de tegels spic - en span gemaakt.

Verbazing
In het centrum van Vorden werd met enige verbazing gekeken naar de verrichtingen van dit A-team. Vanaf de verschillende terrassen werd met grote ogen gekeken naar de groep jongens die af en toe via Facebook andere klussen krijgen toebedeeld. “Ik had op social media wel eens van de Tegelroute gehoord en gelezen. Best wel een interessante route. Ik weet nu wat meer over de geschiedenis van Vorden”, zo liet de vijftienjarige Sam Verheij, namens de jongeren na afloop van de schoonmaakactie weten. De jongeren treffen elkaar onder aanvoering van Paul Koopman normaliter bij ontspannende activiteiten: Sam: “We hebben als vriendengroep al eens samen gekart, met elektrische steps op pad geweest en ook aan boogschieten gedaan. Dit schoonmaken van de tegels was een totaal andere ‘klus’ maar ontzettend gaaf om te doen.”

Verrassing
Bij de tegel tegenover Eet-, drink- en feestgelegenheid De Herberg aan de Dorpsstraat werd een pauzemoment ingelast. René Brummelman van De Herberg kwam spontaan naar buiten en bood de groep een verantwoorde consumptie aan. De noeste arbeid werd hierdoor al snel een simpele klus en zo werden de achttien tegels weer klaargemaakt voor de geïnteresseerde genieter van deze tegelroute. De laatste tegels in de route werden muzikaal ondersteund door de herkenningsmelodie van de beroemde TV- serie ‘The A-Team’.

Positief
“Binnenkort wordt er een afspraak gemaakt met de jongeren uit Zelhem”, zo bevestigde jongerenwerker Paul Koopman. Er is toegezegd dit circa vier keer per jaar te realiseren. “Op deze manier komen jongeren positief in beeld. En dat verdienen ze ook. Er wordt soms wel eens naar groepen jongeren verwezen die voor overlast zouden zorgen, maar het is de vraag of dit altijd terecht is. Soms is dat wel eens het geval, maar op deze manier laten de jongeren zich van een positieve kant zien en dat ze ook maatschappelijk betrokken zijn en verbinding met de gemeenschap zoeken”, aldus Paul Koopman.

Verbinding
De Stichting Tegelroute Bronckhorst is momenteel druk doende met de realisatie van een boekje. Hierin zullen naast de wandelroutes ook de vijf verbindende fietsroutes staan opgenomen. Zo kan men binnenkort aan de hand van de omschrijvingen in het boekje de geschiedenis opnieuw beleven van Vorden, Hengelo, Zelhem, Hummelo en Steenderen. Het boekje wordt hiervoor speciaal in een hanteerbaar betaalbaar formaat gemaakt. Het bestuur van Stichting Tegelroute Bronckhorst bestaat uit vijf leden: te weten Harold Pelgrom uit Hummelo, Fred Wolsink uit Zelhem, Karel Cornegoor uit Hengelo, Bertus Rietberg uit Steenderen en Harry Jansen uit Vorden. Alle bestuursleden zijn van het zelfde hout gesneden wanneer het over hun geboortedorp gaat!

De groep jongeren die met de jongerenwerker Paul Koopman helpt bij de schoonmaak van de tegelroute Vorden. Foto: Harry Jansen

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid