Meten is weten. Bert Schieven moet nog wat aanpassingen aanbrengen op de zolder van het Heidehuus vóórdat hij zijn oorlogscollectie er kan tentoonstellen. Foto: Gerrie Evers
Meten is weten. Bert Schieven moet nog wat aanpassingen aanbrengen op de zolder van het Heidehuus vóórdat hij zijn oorlogscollectie er kan tentoonstellen. Foto: Gerrie Evers

Oorlogsverzameling vindt onderdak in Heidehuus

Algemeen

HALLE-HEIDE – Na een oproep in deze krant voor een tentoonstellingsruimte voor zijn uitgebreide historische oorlogscollectie kreeg Zelhemmer Bert Schieven verschillende reacties. Met de mogelijkheid voor het tentoonstellen van zijn spullen in het dorpshuis Heidehuus is aan zijn zoektocht een einde gekomen.

Door Alice Rouwhorst

“Ik was uiteraard heel erg blij met alle reacties! Maar niet alle ruimten waren even geschikt… Te oud, te vochtig, te duur… die vielen dus af. Het Heidehuus in Halle-Heide had me ook benaderd. En met hen ben ik eruit gekomen en ik moet zeggen, ik ben erg blij met de ruimte op zolder! Een groot gedeelte van mijn verzameling kan ik hier kwijt en het staat hier droog en donker. Dat is fijn voor alle spullen, mooier kan ik het niet hebben. Als ik dan toch een kleine minpuntje zou moeten noemen, is dat het niet op de begane grond is en de tentoonstellingsruimte met een trap bereikbaar is. Dus voor mindervaliden is de tentoonstelling straks niet of moeilijk toegankelijk. Ik wil graag dat iedereen die het wil het kan zien, maar ja, dat kan dus niet. Hoe vervelend ik dat ook vind, ik ben erg blij met deze ruimte! Zo blijft mijn uitgebreide verzameling behouden voor oudgemeente Zelhem.”

Win-win situatie
Ook de Stichting Dorpshuis Halle-Heide is blij met deze aanvulling in het Heidehuus. “We zoeken als bestuur altijd naar nieuwe dingen die we de mensen kunnen aanbieden hier in de buurt, maar ook van verder weg. Een museum is een mooie trekker. Qua brandveiligheid was het zolder geen probleem. Daarmee stonden alle seinen op groen en kan Bert de aanpassingen aanbrengen die nodig zijn. Wij zijn blij met zijn komst. Een win-winsituatie”, zegt Ab Wisselink, één van de beheerders van het Heidehuus.

Kleine verbouwing
De zolder, die ook deels als opslagruimte gebruikt wordt, moet nog wel wat verbouwd worden, zodat het geschikt is als tentoonstellingsruimte. Bert wil daar in november mee beginnen. “Dat is een mooie winterklus. Wanden maken, afsluitende deuren, licht… Ik heb mensen die me willen helpen met het verbouwen en zodra het kan, met het hierheen brengen van alle spullen en het opbouwen ervan.”

Collectie mag weer groeien
Mijn streven is om dan op 1 april, de dag waarop Zelhem werd bevrijd, open te gaan. De tentoonstelling zal dan hoogstwaarschijnlijk één keer per maand te bezichtigen zijn. “Ik denk aan de eerste zondag van de maand. Maar dat weet ik nog niet precies”, zegt Bert. Hij roept mensen op die hem de afgelopen tijd hebben benaderd omdat ze nog materiaal hadden weer contact met hem op te nemen. “Nu ik een ruimte heb kan er wel weer wat bij. Er zijn altijd nog genoeg interessante dingen die mensen hebben die passen in mijn collectie. Hun spullen zijn weer van harte welkom!”

Deze tenues en nog veel meer uit de verzameling van Bert Schieven zal volgend voorjaar te bewonderen zijn in het Hiedehuus. Foto: Alice Rouwhorst

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid