Powervrouw Mirjam v.d. Burg wandelt met lotgenoten. Eigen foto
Powervrouw Mirjam v.d. Burg wandelt met lotgenoten. Eigen foto

Mirjam brengt positiviteit over aan lotgenoten

Algemeen

‘Wandelen is goed voor je lijf en je gedachten, bij de diagnose kanker’

VELDHOEK - En dan krijg je de diagnose kanker. Je leven staat in één klap op zijn kop. Dit overkwam Mirjam v.d. Burg op 53-jarige leeftijd, gelukkig getrouwd, trotse moeder van twee fantastische kinderen en woonachtig in Veldhoek. “2 mei 2019 was voor ons gezin een zwarte dag”, vertelt Mirjam. “Er werd bij mij borstkanker geconstateerd. De grond zakte even onder onze schoenen weg. Het moest even landen, maar al snel heb ik mijn schouders eronder gezet.”

Het werd er tenslotte ook niet anders van, dus positief blijven. “Eén ding was voor mij duidelijk, ik wilde fit blijven. Tijdens mijn behandeltraject, zware operaties, 16 chemo’s en 15 bestralingen, heb ik heel veel gewandeld. Ik had als doel 1000 kilometer te lopen, een flinke stok achter de deur. Maar ik heb mijn doel meer dan gehaald, ik heb de 1500 kilometer aangetikt”, vertelt Mirjam best een beetje trots. Door het vele lopen en iedere dag 20 keer de trap op en neer voelde zij zich superfit.

Mede door haar positiviteit en het vele lopen heeft dit bijgedragen aan haar herstel, wat ook werd beaamd door haar artsen. 16 juli ‘20 de mooiste dag van haar leven, ze is gezond verklaard. De jaarlijkse controle blijft natuurlijk altijd spannend, maar ze blijft positief en erin geloven.

Haar artsen vonden haar zeer positief, een knokkertje en een heerlijke lachebek. Ze vonden het mooi om te zien dat ze met haar vrolijkheid, ondanks dat ze zelf ziek was, bij andere lotgenoten in het ziekenhuis altijd weer een lach op hun gezicht wist te toveren. “Zelf zie ik dat niet echt zo, ik ben wie ik ben. Ze zeiden: ‘ga vooral met dat laatste door, breng dit over op lotgenoten, het zal ze zo goed doen’.”

Wandelen
Mirjam had al wel in gedachte om vrijwilligerswerk te doen en beloofde de artsen iets te betekenen voor kankerpatiënten. Hoe en wat? Daar moest ze eerst nog even over na gaan denken, maar het plannetje stond al snel op poten. “Ik dacht, wat heeft mij geholpen om hier zo fit mogelijk doorheen te komen? Dat was wandelen, wandelen en nog eens wandelen. Inmiddels ben ik dan ook een wandelgroep gestart voor lotgenoten: ‘Blijf fit in je strijd’.”

Iedere donderdag wandelt ze nu met lotgenoten en wat hebben ze een plezier en doorzettingsvermogen. Even een uurtje een verzetje en je hoofd leeg maken. Ze is zo trots op ze. “Toppertjes zijn het stuk voor stuk”, geeft Mirjam aan. “Als het even niet zo lekker gaat, dan passen we het tempo aan, het gaat tenslotte erom dat we er even uit zijn en ons hoofd kunnen luchten.” Na afloop van elke wandeling is iedereen erg blij en dat doet Mirjam goed. Want er voor elkaar zijn is zo belangrijk, het is niet niks.

Enkele reacties van lotgenoten:
*Sinds een aantal maanden loop ik gezellig mee op de donderdagmorgen. Ik kijk er echt naar uit. Het is goed voor onze beweging, maar we hebben ook hele fijne gesprekken. Het praat toch wat makkelijker met mensen die hetzelfde of iets vergelijkbaars hebben meegemaakt. Je begrijpt elkaar. Het is ook heel gezellig, lachen veel, want dit is zeker zo belangrijk.

*Het wandelen met lotgenoten voegt net iets meer toe dan gewoon wandelen met een vriendin. Ook al heb je niet hetzelfde of zit je in een andere fase van ziek zijn, je begrijpt elkaar zonder veel woorden. En de, soms botte, humor die het oplevert, begrijp je ook van elkaar. Want lachen en bewegen is zo belangrijk. Daarbij is Mirjam altijd erg enthousiast en kent het wandelgebied op haar duimpje.

Wie helaas ook te maken heeft met kanker en zin heeft om één keer in de week een wandeling met lotgenoten te maken, je gedachten te verzetten en je hoofd lekker leeg maken, kan contact opnemen met Mirjam. Ga samen op pad. Elke donderdag om 10.00 uur start de groep vanaf Eetcafe de Veldhoek te Veldhoek (tussen Zelhem en Ruurlo). Informatieflyers liggen op de medische psychologie afdeling oncologie van het Slingeland Ziekenhuis te Doetinchem, de polikliniek Oncologie van het Gelre Ziekenhuis te Zutphen en bij het medisch gezondheidscentrum ‘t Anker op de afdeling verpleegkundige specialisten oncologie en palliatieve zorg te Doetinchem. Voor verdere info, bel 06-23935339 of stuur een persoonlijk bericht via facebook.


www.facebook.com/blijffitinjestrijd

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid