Afbeelding

Wout Weghorst

Algemeen

Het schoolvoetbaltoernooi kon dit jaar niet doorgaan. Alweer niet. Voor de kinderen in groep 8 vond ik dat enorm sneu. Zij hebben dit nooit meegemaakt en zullen dit ook nooit meer meemaken. Dat is een gemis. Het shirt van je school aantrekken, dat is iets speciaals. Die wedstrijden, dat zijn kleine interlands. Spelen voor een groter geheel, voor alle ouders en alle kinderen van je school, dat maakt trots.

Trots, dat zal Wout Weghorst zeker zijn geweest toen hij ooit het shirt van zijn basisschool in Borne aantrok. Het was nog maar het begin. Wout Weghorst is profvoetballer geworden. Niet gezegend met enorm veel talent, wel met een enorme dosis karakter. Lang speelde hij bij de amateurs. Via Emmen, Heracles en AZ knokte hij zich de internationale voetbalwereld in. Nu staat hij er, aan de top, in de spits bij oranje. De selectie halen was al mooi.

Voor ons was de selectie voor het schoolvoetbaltoernooi ook minstens zo spannend als het toernooi zelf. Om te bepalen wie er in het a-team en in het b-team kwam, oefenden we met groep 7 en groep 8 op een grasveldje in de buurt. Aan de ene kant dienden twee bomen als doelpalen, aan de andere kant een boom en een jas. Een garantie voor discussie. Dat maakte niet uit. De uitslag was hier bijzaak.

Hoe anders was dat een paar weken later. Op sportpark Het Elderink in Hengelo trokken mijn klasgenoten en ik het geel van de Piersonschool aan. Wij waren allerminst de favoriet. Wij kenden onze tegenstanders. Het team van basisschool De Leer was op voetbalvlak het Frankrijk van ons dorp. Zij hadden Mbappé. Zij hadden Griezmann. Zij hadden Benzema. Zij waren op papier beter, maar wij wonnen.

Misschien was het omdat wij allemaal een beetje van Wout Weghorst hadden. Omdat wij niets liever wilden dan samen winnen, samen voor onze school. Zo straalt Wout Weghorst nu in alles uit dat het vertegenwoordigen van je land iets heel bijzonders is. En hij laat zien dat het kan. Wout Weghorst is de verpersoonlijking van een droom die alle – of toch in ieder geval heel veel – kleine jongens hebben.

Wout Weghorst is een cadeautje aan de gewone sterveling. In het bijzonder aan al die jongens en meisjes uit groep 8, die het zonder schoolvoetbaltoernooi moesten doen. Dankzij Wout Weghorst spelen ze nu allemaal een beetje in het Nederlands Elftal. Met z’n allen staan ze in de spits. Elk doelpunt van Wout Weghorst is een beetje van hen.

Alles wijst erop dat er volgend jaar weer een schoolvoetbaltoernooi kan plaatsvinden. Bakken vol plezier zullen voetbalvelden vullen. Voor de nieuw gewonnen bokalen zullen meesters en juffen met liefde wat ruimte vrijmaken in de prijzenkast. En wie weet zit de nieuwe Wout Weghorst wel op de Pierson, de Jan Ligthart of de Sint Bernardusschool.

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid