Afbeelding

‘Transparantie’ over zonneparken op kostbare landbouwgronden in Halle?

Algemeen

Betreft zonnepark op kostbare landbouwgrond in Halle gelegen aan de Nijmansedijk en aan de Molenweg. Nu we steeds meer inzicht krijgen in de ‘transparantie’ van energieontwikkelaar Agem en de gemeente Bronckhorst wordt het tijd voor ons om naar buiten te treden!

Al drie jaar geleden is een start gemaakt met de plannen voor dit zonnepark. De boer die zijn landbouwgrond gaat verhuren aan Agem zegt, dat als hij eerder had geweten dat er zoveel weerstand zou komen van zijn buurtgenoten, hij van het plan had afgezien. Het is echter geen plan meer, want hij heeft al een contract getekend waar hij niet vanaf kan.

Hoe ongeloofwaardig ben je dan als gemeente en als Agem om op 18 mei 2021 nog een ‘meedenksessie’ te organiseren voor de omwonenden? In dit stadium dus een formaliteit waaraan nog even voldaan moest worden en van nul en generlei waarde.

Een woordvoerder van de gemeente deed nog een duit in het zakje door te zeggen: ‘die vergunning komt er toch wel’. Hier sprak hij volgens ons voor zijn beurt. Zijn uitspraak bevestigt dat het al een gelopen race is.

Inmiddels hebben zich ongeveer 100 nabije en verdere omwonenden aangesloten bij de actiegroep, we zijn dus nog niet klaar! Maar de tijd dringt, want het plan moet er voor 1 juli liggen anders raakt Agem haar subsidie kwijt.

Dan moeten we nog wethouder Paul Hofman noemen die in de kwestie zonne-energie een zeer bepalende rol speelt. In een interview zegt hij dat hij er als mens niet mee zit te worden aangevallen, is een wethouder dan geen mens? Hij laat dus met een gerust hart het wakker liggen aan de burgers over. Op woensdag 2 juni 2021 weer een interview van deze wethouder gelezen in Contact. Het leest als een charmeoffensief van zijn kant, maar daar is hij veel te laat mee. Veel burgers zijn wel klaar met hem.

Dan kunnen we nog een nieuw probleem aan onze lijst toevoegen: zorgen om zonnepanelen die communicatie met de hulpdiensten verstoren. Brandweer, politie, ambulance en C2000. Terwijl de ontvangst in ons gebied toch al van een lage kwaliteit is. Je moet je afvragen of zonnepanelen en zonneparken over 10 jaar niet achterhaald zijn.

De provincie Gelderland heeft inmiddels een brief gestuurd naar de gemeenten en doet daarbij een nadrukkelijk beroep op deze gemeenten om landbouwgrond zoveel mogelijk te sparen. Wordt hier door het college ook aan voorbij gegaan? Daar zal de provincie Gelderland dan niet blij mee zijn. Zelf gaan wij in ieder geval contact opnemen met de Provincie.

Dan nog een dringend verzoek aan burgemeester Besselink: wordt het niet hoog tijd dat u uw verantwoordelijkheid als burgermoeder serieus neemt door zelf naar uw burgers te luisteren. En daar naar te handelen. In plaats van u door een wethouder te laten souffleren.

Actiegroep Zonnepark Halle

Advertenties doorgeplaatst vanuit Contact Bronckhorst Zuid