Vanwege coronamaatregelen voerde een kleine delegatie medewerkers, namens honderden anderen, vrijdagmiddag een ludieke actie. Foto: PR

Vanwege coronamaatregelen voerde een kleine delegatie medewerkers, namens honderden anderen, vrijdagmiddag een ludieke actie. Foto: PR

FNV: Bij Aviko willen medewerkers ook patatje mét; moet loon bij

Algemeen

STEENDEREN - Ook het cao-overleg met frietfabriek Aviko is vastgelopen. Vanwege coronamaatregelen voerde een kleine delegatie medewerkers vrijdagmiddag 4 juni om 15.00 uur een ludieke actie. De directie kreeg voor het hoofdkantoor in Steenderen ook een paar honderd handtekeningen uitgereikt. Yvonne Muiser, bestuurder FNV Voedingsindustrie: “De medewerkers krijgen een patatje zonder (loonsverhoging), maar hebben recht op een patatje mét.”

Zoals de leden hun actiebereidheid zelf verwoorden: ‘Laten we er geen patatje oorlog van maken.’ Muiser: “Wat enorm steekt, is de loonsverhoging van 3 procent die de collega’s krijgen die voor Cosun werken, het moederbedrijf van Aviko.”

Wel winst gemaakt in 2020
Ook schrijft de directie van Aviko aan haar medewerkers dat ‘onder aan de streep hebben we in 2020 een netto verlies geleden, ondanks de NOW steun die we voor drie maanden van de Nederlandse overheid hebben ontvangen..’. Muiser: “De tekst is op zijn zachtst gezegd misleidend. In 2020 heeft Aviko winst gemaakt. We weten nog niet hoeveel, omdat de cijfers nog niet bekend zijn gemaakt. Het bedrijf staat er financieel gewoon goed voor. In 2019 was de winst voor belasting van Aviko Holding 76 miljoen euro groot. In 2018 was dit ruim 26 miljoen euro (voor belasting).”

Geen loonruimte klopt niet
Ook schrijft Aviko verschillende enorme investeringen te hebben gedaan in 2020. Zo schrijft Aviko haar mensen ‘geïnvesteerd in onze nieuwe fabriek in China en in Duitsland en in onze nieuw te bouwen fabriek in Poperinge (België)...’. Muiser: “Dat er geen loonruimte zou zijn, klopt volgens ons niet. Het is een keuze die de directie maakt ten koste van haar eigen medewerkers. Werknemers van Aviko verdienen na een pittig coronajaar een patatje mét een goede loonsverhoging in 2021.”

Emotioneel beroep op medewerkers
Aviko heeft pas, in het door de FNV en CNV- leden weggestemde eindbod, een bescheiden loonsverhoging voor in 2022 geboden. Voor 2021 is het loonbod 0%. Muiser: “Kortom, ze willen hun medewerkers die in dit moeilijke coronajaar allemaal keihard hebben doorgewerkt feitelijk minder laten verdienen dan in 2020. Met het verhaal dat ze in het rood staan, doen ze een emotioneel beroep op de medewerkers zich te schikken om netto minder geld te besteden te hebben. Terwijl de productiemedewerkers bij Aviko net aan het minimumloon verdienen.”

Een fatsoenlijke loonsverhoging
De bonden willen een cao voor 1 jaar afsluiten in 2021 met een loonsverhoging die minimaal gelijk is aan de loonsverhoging van 2020. Muiser: “Het aantal opkomstdagen die mensen verplicht hebben, moet in een eerste stap structureel van 6 naar 5 worden teruggebracht. Ook willen we een fatsoenlijke netto vergoeding van alle extra taken zoals BHV, EHBO, veiligheid en brandwacht voor de werknemers. Daarnaast is het zeer belangrijk dat er een goede ouderenregeling komt, die eerder stoppen en korter werken voor oudere werknemers mogelijk maakt.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant