De nieuwe bewoners van de starterswoningen zijn blij dat ze de sleutel hebben gekregen. Foto: Fréderique van den Berg

De nieuwe bewoners van de starterswoningen zijn blij dat ze de sleutel hebben gekregen. Foto: Fréderique van den Berg

Starterswoningen Schildersoord officieel geopend

Algemeen

ZELHEM – De veertien starterswoningen die zijn gebouwd op het terrein van de voormalige Schildersoordschool in Zelhem zijn officieel opgeleverd. De eerste bewoners hebben al in hun nieuwe huis geslapen, anderen zijn nog bezig de laatste hand te leggen aan de binnenkant van hun huis.

Door Mirjam Rensink

Robbert, een van de initiatiefnemers van het project, is blij en trots dat de woningen er staan. “Het heeft een tijdje geduurd maar het voordeel ervan is dat de hele groep elkaar goed heeft leren kennen.’’ Jasper Hebbink vult aan: ‘’We hoeven geen kopje suiker meer te lenen om onze buren te leren kennen’’. De groep jongeren die samen woningen heeft gebouwd is drie jaar lang vrij constant gebleven. Robbert zegt dat er maar een paar afhakers waren. ‘’Maar dat kwam niet doordat het drie jaar duurde voor de woningen gerealiseerd waren, maar omdat we allemaal in de leeftijd tussen de twintig en dertig zijn en dan veranderen er nog wel eens dingen zoals banen of relaties.’’

De veertien woningen zijn gasloos. Ze worden verwarmd via een warmtepomp en op de daken liggen zonnepanelen die voor energie zorgen. Hierdoor zijn de woningen energieneutraal. De groep heeft de huizen tegen een redelijke prijs kunnen kopen, de kostprijs lag net onder de twee ton voor een tussenwoning en op 225.000 euro voor een hoekwoning. Dit was mogelijk op voorwaarde dat de bewoners hun huis binnen vijf jaar niet verkopen.

Gedeputeerde Peter Kerris spreekt van een mooie kans voor deze Zelhemse jongeren. ‘’Als je in de Achterhoek opgroeit en hier ook graag wil blijven wonen, is het met de huidige markt erg moeilijk om een woning te vinden. Veel moeilijker dan voor iemand uit Amsterdam bijvoorbeeld die daar een appartementje verkoopt en dan door de stijgende prijzen al een flinke winst heeft gemaakt waarmee dan in Achterhoek een huis kan worden gekocht. Daarom zijn we als Provincie Gelderland ook erg blij dat we juist deze jongeren hebben kunnen helpen.’’ Wethouder Blaauw is het met hem eens. ‘’Ik vind het mooi om hier jongelui te zien staan die ik vroeger al door het dorp zag fietsen en soms later terugzag bij de Jeugdsoos. Ik ben blij dat ze een plekje hebben kunnen vinden in hun eigen dorp.’’

Het project heeft van idee tot de oplevering bijna vier jaar geduurd. De eerste schop ging in augustus 2020 de grond in en nu wonen de eerste bewoners er. ‘’We hebben in Bronckhorst meerdere CPO (Collectief Particulier Opdrachtgeverschap) projecten lopen. Dit project is als laatste gestart en is toch als eerste af’’, zo laat Evert Blaauw weten.

De nieuwe bewoners leggen nu de laatste hand aan hun huis en houden daarna samen een barbecue. Van het bouwbedrijf dat de woningen heeft gebouwd kregen ze hiervoor een cheque uitgereikt. En wethouder Blaauw heeft zichzelf al aangemeld voor het eerste feestje van de nieuwe bewoners.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant