Acht van de negen vrijwilligers die de boomgaard bij Kasteel Ulenpas gaan onderhouden met tweede staand van links Kees de Lind van Wijngaarden en gehurkt daarvoor zijn vrouw Bertie, naast haar gehurkt Willem Nooteboom en staand uiterst rechts Toon Kort. Foto: Ceciel Bremer

Acht van de negen vrijwilligers die de boomgaard bij Kasteel Ulenpas gaan onderhouden met tweede staand van links Kees de Lind van Wijngaarden en gehurkt daarvoor zijn vrouw Bertie, naast haar gehurkt Willem Nooteboom en staand uiterst rechts Toon Kort. Foto: Ceciel Bremer

Vrijwilligers blazen nieuw leven in boomgaard bij Kasteel Ulenpas

Algemeen

‘Er is zoveel mooie natuur hier, dat moeten we samen onderhouden’

Door Ceciel Bremer

HOOG-KEPPEL - De hoogstamboomgaard bij Kasteel Ulenpas in Hoog-Keppel lag er jaren lang wat treurig bij. Maar daar is sinds dit voorjaar verandering in aangebracht dankzij een vrijwilligersinitiatief. En daarmee werden niet alleen de fruitbomen bij het Keppelse kasteel geholpen.

Kees de Lind van Wijngaarden en zijn vrouw Bertie Ledeboer verhuisden vijf jaar geleden vanuit de Randstad naar Hoog-Keppel. Direct voelden ze zich thuis in de dorpsgemeenschap en werden ze allebei actief in het verenigingsleven. Het Hessenbad kan onder andere rekenen op de inzet van het echtpaar. Het gras op de ligweide werd vorig jaar geverticuteerd door de greenkeepers van de Keppelse Golfclub. Het onderhoud van de ligweide wordt door vrijwilligers uitgevoerd. En daar tijdens het koffiedrinken rond het Keppelse zwembad sprak Kees naar de andere vrijwilligers zijn zorgen uit over de boomgaard van Kasteel Ulenpas waar hij regelmatig langs fietste. Kees: “Het lag er troosteloos bij terwijl het, vooral in het voorjaar met al die bloesem, zo mooi kan zijn. Ik zei tegen de anderen: kunnen we daar niet wat aan doen?”

Hoogstambrigade
De groep vrijwilligers was het direct met hem eens. Willem Nooteboom, bewoner van een huis op het landgoed, legde contact met de eigenaar van Kasteel Ulenpas die direct positief reageerde. Het plan praatte zich vervolgens al snel rond in het dorp en er werd een groep van negen dorpsgenoten gevormd. “Maar we hadden allemaal helemaal geen kennis van fruitbomen”, bekent initiatiefnemer Kees. Toon Kort wist van het bestaan van de Stichting Landschapsbeheer Gelderland en met subsidie van de gemeente Bronckhorst was het gelukkig mogelijk om alle negen vrijwilligers een cursus aan te bieden over het onderhoud van fruitbomen, vertelt Kees: “Die cursus wilden we in het najaar al graag doen om in de winter de bomen te kunnen snoeien maar vanwege corona was de cursus geannuleerd. Gelukkig konden we begin dit jaar alsnog online aan de slag.” En zo werd er een hoogstambrigade opgericht, zoals dat formeel heet, die het onderhoud van alle 250 hoogstamfruitbomen op zich wil nemen.

Nummeren en labelen
Met gereedschap dat door Stichting Landschapsbeheer Gelderland in bruikleen wordt gesteld, gingen de Keppelse vrijwilligers in maart aan de slag. “Het is een groot terrein, pal naast het kasteel en evenwijdig aan de Dubbeltjesweg. We hebben de bomen eerst gesnoeid en vervolgens genummerd en gelabeld; er staan vooral veel appel- en perenbomen, maar we hebben ook kersen-, pruimen-, mirabellen-, noten- en een paar kweeperenbomen ontdekt.“ Ondanks alle opgedane kennis is het de vrijwilligers nog niet helemaal gelukt alle bomen te herkennen. “Bij sommige bomen is het nog een verrassing welke vruchten ze geven. Daar komen we later dit jaar pas achter”, lacht Kees.

Sap persen
Jonkheer Philippe Vegelin van Claerbergen, eigenaar van Kasteel Ulenpas, is erg blij met de inzet van zijn dorpsgenoten. “Die hulp kan ik goed gebruiken. Onze tuinman onderhoudt het landgoed maar komt niet toe aan de boomgaard. Daarnaast staan er ook nog perenbomen aan de rand van het landgoed aan de Kerkstraat. Het kost gewoon veel tijd om alle bomen iedere winter en zomer te snoeien. Zo’n vrijwilligersinitiatief is dus heel erg welkom.” De boomgaard bij het Keppelse kasteel ligt er al heel erg lang. “Hoe lang precies weet ik niet”, zegt de jonkheer, “maar het park hier rondom is rond 1900 aangelegd dus ik vermoed dat de boomgaard ook uit die tijd dateert.” Hoewel de boomgaard de afgelopen jaren niet werd onderhouden, werden de vruchten wel degelijk geoogst. “Van de appels en peren laat ik jaarlijks sap persen. Dat blijf ik doen en daarmee kan ik de vrijwilligers ook belonen”, blikt de eigenaar van het Keppelse landgoed alvast vooruit.

Keppelse Golfclub
Kees is blij dat het gelukt is een enthousiaste groep vrijwilligers bij elkaar te krijgen om de boomgaard samen te onderhouden. Gaandeweg het plan kwam hij alweer op een nieuw idee. “Bertie en ik zijn allebei lid van de Keppelse Golfclub. De tuin bij het clubhuis is een paar jaar geleden opnieuw aangelegd en ligt er fantastisch bij. Maar naast de tuin staan nog zes fruitbomen uit de tijd dat hier een boerderij stond. Die bomen zagen er verwaarloosd uit. Nu we de kennis hebben hoe je die bomen moet onderhouden, hebben we aangeboden ook deze fruitbomen jaarlijks te snoeien. Zo kunnen we vanuit de vrijwilligers van het Hessenbad bovendien wat terugdoen als dank voor het verticuteren van de ligweide”, vertelt Kees. En hoewel hij pas vijf jaar in de Achterhoek woont, is het begrip noaberschap hem dus al wel duidelijk. “Ik ben zo blij dat ik hier woon en er is zoveel mooie natuur hier. Dat moeten we samen onderhouden. En dat is bovendien ook nog erg leuk om te doen.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant