<p>Zijspancrosser Koen Hermans is blij met zijn personal trainer Bart Thuss. Eigen foto</p>

Zijspancrosser Koen Hermans is blij met zijn personal trainer Bart Thuss. Eigen foto

Zijspancrosser Koen Hermans gaat voor WK-goud

Coach Bart Thuss bereidt gretige dorpsgenoot optimaal voor

Door Rudi Hofman

HENGELO - Wereldkampioen worden! Zijspancrosser Koen Hermans uit Hengelo draait er niet omheen wat zijn doel is voor komend seizoen. Voor zondag 4 juli staat in Lange, Estland de eerste Grand Prix gepland en daar willen Koen en zijn Belgische bakkenist Glenn Janssens een stevige basis leggen voor de wereldtitel.

Om over een kleine twee maanden in optimale conditie aan de start te verschijnen, laat de 24-jarige Hengeloër zich wekelijks twee keer gretig ‘afbeulen’ door personal trainer en plaatsgenoot Bart Thuss. Thuss (41) runt sinds vorig jaar aan huis Sport7 Training & Coaching en heeft in de jaren ervoor diverse topsporters begeleid. Koen kwam via zijn pr-man Simon Franken met Bart in contact. “Toen ik hier voor het eerst kwam, dacht ik meteen: dit gaat hem worden.”

Rugblessure
Door rugklachten kende de voorbereiding van de ambitieuze zijspancrosser een valse start. Dankzij de Zutphense fysiotherapeut Rik Ringenier raakte Koen snel van zijn blessure af en kon hij in de loop van maart onder begeleiding van Bart vol aan de bak. Op zondagen werkt de sporter zelfstandig aan zijn conditie.

Momenteel zit Koen, zo vertelt zijn trainer, in het laatste deel van de eerste voorbereidingsfase. “Koen moet conditioneel sterker worden en zijn basiskracht verbeteren. Daar zijn we druk mee bezig. We doen veel squats (kniebuigingen met extra gewichten, red.), loopwerk met gewichten, press en pull-oefeningen en lunges waarbij Koen voornamelijk zijn beenspieren traint. In deze fase gaat het om de opbouw van kracht en uithoudingvermogen met de nadruk op kracht. In de volgende fase is dat precies andersom.”

Voeding
Hoewel hij nog niet op de helft van zijn voorbereiding zit, ervaart Koen duidelijk progressie: “Ik voel me fitter, wordt sterker en conditioneel beter.” Volgens zijn trainer kon hij op voedingsgebied ook wel wat winst boeken. “Het klinkt heel logisch, maar Koen is gebaat bij gezond en regelmatig eten met aandacht voor de juiste verdeling van koolhydraten, vetten en eiwitten.”

Koen verdient zijn brood als fulltime tegelzetter. In de bouw is vrijdags een vette hap vaak de traditionele werkweekafsluiter. Niet voor Koen. “En als een collega op cake of gebak trakteert dan sla ik dat vriendelijk af. Ik let tegenwoordig heel goed op wat en hoeveel ik eet.”

Duurvermogen
Binnenkort begint Koen bij Bart aan de tweede voorbereidingsfase, die meer wedstrijdgericht is. Hierin ligt de focus vooral op het vergroten van zijn duurvermogen. Tijdens een Grand Prix moeten hij met zijn bakkenist twee manches van elk dertig minuten plus twee rondes optimaal kunnen presteren.

“Streven is de laatste ronde sneller af te leggen dan de eerste”, zegt Koen. Dit vraagt naast fysieke kracht om soepele spieren en gewrichten en bij uitstek om een topconditie. Hierop gaat Bart de oefeningen aanpassen. Voor zijn pupil betekent dit onder meer langer en intensiever loopwerk met zwaardere gewichten.

Onzekerheid
De laatste keer dat de Hengeloër een officiële wedstrijd reed, was ruim een half jaar geleden in de strijd om het Open Nederlands Kampioenschap. De grote onzekerheid waarvoor de coronacrisis ook in de zijspanwereld zorgt, is Koen allerminst in de koude kleren gaan zitten.

“Voordat ik bij Bart kwam, zat ik er op een gegeven moment een beetje doorheen. Alles was en is nog steeds zo onzeker. We gaan er als team vooralsnog vanuit dat de Grand Prix in Estland doorgaat, maar ik ben wel bang dat er toch nog een streep doorheen gaat”, zegt Koen. Een aantal WK-races waaronder die in Markelo, het Franse Brou en het Sloveense Orehova is al van de wedstrijdkalender gehaald.

Niemand kan op dit moment met zekerheid zeggen hoe het nieuwe seizoen zal verlopen en hoeveel wedstrijden er uiteindelijk met publiek verreden kunnen worden. Zonder toeschouwers is een Grand Prix volgens Koen financieel gezien geen haalbare kaart.

Kansrijk
Na zijn derde plaats in de WK-eindrangschikking in 2019 en plek twee in 2018 (beide keren met bakkenist Nicolas Musset) gaat Koen Hermans met Glenn Janssens dit jaar voor goud. De concurrentie is groot en drievoudig wereldkampioen Etienne Bax is de topfavoriet. Als alles meezit, acht Koen zich kansrijk om de Brabander van de troon te stoten.

Een van de absolute hoogtepunten in Koens carrière als zijspancrosser was het binnenhalen van de nationale titel in 2019 tijdens de Zwarte Cross in Lichtenvoorde. Hij hield hier onder meer een gitaar aan over.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden