<p>Anja Jolink en Fanny Brinkman in het Leerhuys. Foto: Mirjam Rensink</p>

Anja Jolink en Fanny Brinkman in het Leerhuys. Foto: Mirjam Rensink

Opbaarruimte Leerhuys bestaat een jaar

ZELHEM - Naast de Lambertikerk in het centrum van Zelhem is sinds een jaar een opbaarcentrum. In de ruimte is een gekoelde opbaarruimte met daarnaast een ruimte waar de familie 24 uur per dag terecht kan. Naast deze ruimtes bevindt zich een sfeervolle kleine zaal waar tien gasten kunnen zitten. Door de grote ramen en de oude schouw straalt deze ruimte warmte uit.

Door Mirjam Rensink

“Het idee voor deze opbaarruimte is ontstaan omdat we een keer een verzoek kregen of iemand kon worden opgebaard in de kerk zelf. We hebben toen het Leerhuys, een gebouw naast de kerk, een metamorfose gegeven zodat daar nu een aparte ruimte is die alleen toegankelijk is voor de familie van de overledene”, vertelt Anja Jolink, koster en bedenker van de opbaarruimte.

“We merken nu dat sommige mensen denken dat de opbaarruimte uitsluitend bedoeld is voor leden van onze kerk”, vertelt Fenny Brinkman. “Maar dat is niet zo. De ruimte is te huur voor iedereen die een ruimte zoekt midden in Zelhem waarin ze rustig afscheid kunnen nemen van hun dierbare. Mensen die de ruimte afhuren krijgen een sleutel waarmee ze 24 uur per dag toegang hebben tot de ruimte. Ze kunnen hier zelf koffie en thee zetten. In de gekoelde opbaarruimte kunnen mensen op een stoel naast de overledene zitten, de ruimte ernaast is niet extra gekoeld waardoor men daar in een aangenamere temperatuur kan zitten. Ook is het mogelijk de ruimte ernaast erbij te huren. Daar kan een klein gezelschap dan samen komen en heen en weer lopen naar hun dierbare als ze daar behoefte aan hebben. Maar ook rustig samen kunnen zitten zonder dat ze in dezelfde ruimte zijn als de overledene.”

“We merken dat bijvoorbeeld mensen met kleine kinderen dit fijn vinden of mensen die het niet prettig vinden een overledene nog te zien maar wel met de familie samen willen zijn”, vult Anja Jolink aan. “Mensen die van verder wegkomen kunnen zo rustig de tijd nemen en bijvoorbeeld even iets eten of drinken in deze ruimte. Eenvoudige catering is een mogelijkheid en ook condoleance in de zalen van het Leerhuys kan geregeld worden.” De uitvaart kan worden gehouden in de naastgelegen Lambertikerk maar kan ook in een ander rouwcentrum of in een crematorium worden gehouden. “Het voordeel van de kerk naast de deur is dat er geen auto hoeft worden geregeld om mensen naar de afscheidsbijeenkomst te brengen. En de ruimte is groot genoeg voor grotere gezelschappen en kan ook na afloop worden gebruikt voor een condoleance en bijvoorbeeld een koffietafel. We willen de Lambertikerk openstellen voor iedereen dus niet alleen voor mensen die kerkelijk meelevend zijn”, zegt Fenny Brinkman.

“Als overledenen de opbaarruimte in het centrum van Zelhem verlaten om naar een crematorium of begraafplaats te gaan kunnen we de kerkklokken laten luiden als afscheid”, zegt Anja Jolink. “We merken dat dit een plechtig moment is voor mensen. Als de klokken luiden kijken mensen in het dorp toch even op. Op deze manier geeft het dorp een hoorbaar afscheid aan iemand die het dorp voorgoed verlaat.”

Informatie over de opbaarruimte Leerhuys is te vinden op www.lambertikerk.nl.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden