Anja Dales (l.) en Danielle van de Weerd aan de Vincent van Goghstraat in Zelhem tegenover Sporthal de Pol. Een plek waar kinderen veel overlast ondervinden van de processierups. Foto: Marie Bakker

Anja Dales (l.) en Danielle van de Weerd aan de Vincent van Goghstraat in Zelhem tegenover Sporthal de Pol. Een plek waar kinderen veel overlast ondervinden van de processierups. Foto: Marie Bakker

Bloembommen tegen eikenprocessierups

Algemeen

Partij voor de Dieren streeft naar meer biodiversiteit

ZELHEM - Op Nationale Zaaidag zijn actieve leden van de Partij voor de Dieren Achterhoek er in Zelhem op uitgetrokken om bloembommen te zaaien. Met deze Guerrilla Gardening-actie vraagt de Partij aandacht voor de natuurlijke bestrijding van de eikenprocessierups.

Vlak bij een eikenboom leggen werkgroepleden van de Partij voor de Dieren Achterhoek kleine bolletjes aarde neer. De zelfgemaakte 'bommetjes' bevatten gifvrije, inheemse zaden van bloemen die de natuurlijke vijanden van de eikenprocessierups aantrekken.
“De bloemen die hier gaan bloeien, trekken sluipwespen, wantsen en andere insecten aan die de rups opeten”, vertelt Anja Dales, coördinator van de PvdD Achterhoek. “We zien overal nestkastjes om mezen en mussen aan te trekken, maar er wordt nog weinig gedaan om het voedselaanbod voor nuttige insecten te verbeteren.”

Verstoord evenwicht
De opmars van de eikenprocessierups is een gevolg van klimaatverandering en de achteruitgang van de biodiversiteit. De natuur is uit balans waardoor bepaalde soorten de overhand krijgen. “De Achterhoekse gemeenten gebruiken vooral het biopesticide XenTari en aaltjes om de rups te bestrijden”, aldus Danielle van de Weerd, medecoördinator van de PvdD Achterhoek. “Maar deze kortetermijnoplossingen verstoren de natuurlijke balans alleen maar verder. Wil je het probleem goed aanpakken, dan moet je voor een biodiverse omgeving zorgen. Dat is niet één, twee, drie geregeld, dus hoe eerder we hiermee beginnen, hoe beter. Uit pilots blijkt dat het werkt!”

Minder maaien
De werkgroepleden plaatsten een bordje met de tekst 'Maai me nietje' op de zaaiplek. Dales: “Bloemen moeten de kans krijgen om te bloeien en zich uit te zaaien. Daarom roepen we de gemeenten op om minder vaak te maaien, en niet alles tegelijk.”
Van de Weerd zegt dat het maaibeleid anders moet. “Het maaisel moet worden afgevoerd. Anders gaat het rotten en krijgen de insecten eronder geen zuurstof. Maar opzuigen van het maaisel is ook weer géén goed idee, want dan verdwijnen ook de insecten in de maaimachine”.
De Partij voor de Dieren hoopt met deze actie ook omwonenden en voorbijgangers enthousiast te maken. “Bloembommen zijn heel makkelijk zelf te maken, ook door kinderen”, aldus Dales.” Wat is er nou leuker dan samen onze omgeving te vergroenen?”
Op de pagina's pvddachterhoek op Facebook en pvdd_achterhoek op Instagram meer Guerrilla Gardening-tips.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant