<p>Jan Geurts in zijn schoenmakerij waar hij de schoenen poetst. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

Jan Geurts in zijn schoenmakerij waar hij de schoenen poetst. Foto: Liesbeth Spaansen

Schoenmakerij Jan Geurts biedt ouderwets vakwerk

Brengen en halen bij Schoenmode Hermans in Hengelo

Door Liesbeth Spaansen

DIEREN/HENGELO – Schoenen kunnen voor reparatie of het laten poetsen naar Schoenmode Hermans worden gebracht aan de Raadhuisstraat 27 in Hengelo Gld. “Het maakt niet uit of de schoenen gekocht zijn bij de familie Hermans”, benadrukt Jan. De schoenen zijn een week in Dieren. Wat donderdags voor 13.00 uur wordt gebracht kan de week erna donderdag na 15.00 uur weer worden opgehaald. Dit kan zonder een afspraak te maken!

Hermans en Geurts hebben al drie jaar een samenwerking. “Elise Wiendels van Schoenmode Hermans belde me op. Tijdens hun vakantie zouden de schoenen worden opgehaald voor reparaties, maar hun schoenmaker stopte er plotseling mee en zo zaten zij erg omhoog. Ze vroeg of ik het wilde overnemen”, legt Jan uit.

“Mijn vader Jan heeft tot zijn 80ste de schoenreparaties gedaan”, vertelt Elise. “Maar hij is inmiddels 86 jaar en we hebben een goede opvolger gevonden in Jan Geurts uit Dieren. Hij levert ouderwets vakwerk en heeft zo nodig zelf contact met de klanten.”

Jan Geurts (75) is de jongste van negen kinderen in een boerengezin uit Kilder. Zijn tien jaar oudere broer werd schoenmaker en zo maakte Jan als vijftienjarige jongen kennis met het vak. In mei 1985 openden Jan en zijn vrouw Annie (70, Olburgen) hun eigen schoenmakerij in de Spoorstraat in Dieren. Vanwege de enorme uitbreiding gingen ze naar een nieuw pand op het Callunaplein. “Ik ben altijd schoenmaker gebleven, nu al 62 jaar. Annie doet de administratie van de zaak en ook de aanpassingen van speciale dingen, zoals verbreden van leren rijlaarzen of nieuwe ritsen in leren jassen zetten.”

Hij is blij dat hij de winkel open heeft mogen houden. “Een schoenmakerij hoort bij onderhoud huishoudelijke artikelen, zoals de schoenreparaties en het maken van sleutels. Verder slijpen we messen en hebben een stomerijdepot.”

In zijn loopbaan heeft Jan veel schoenmakers opgeleid. “Daar ben ik tros op. Eddy Welkamp bijvoorbeeld, die is Beste Schoenmaker van Nederland geworden. Erwin van Til verdiende zilver op de Europese Vakwedstrijd voor Schoenmakers en Marc van Aalst uit Wehl werd Europees Kampioen”, vertelt Jan. “Theo Arts (63) is nu mijn vaste kracht. Die heb ik ook zelf opgeleid. Hij doet alle werkzaamheden, ook bijvoorbeeld schoenverhogingen. Daarnaast werkt Henry Bloem hier als zzp’er.”

Is het aantal schoenmakerijen de laatste jaren teruggelopen naar 500, Jan heeft nog altijd zijn eigen zaak. “Een opvolger heb ik nog niet gevonden. Het is een stukje van onszelf, dat verkoop je niet zomaar. Maar een nieuwe jonge schoenmaker zou niet verkeerd zijn!” Zelf werkt hij niet veel meer in zijn winkel. “Ik organiseer nog van alles én ik poets de schoenen”, lacht hij. “Het is belangrijk om schoenen goed te verzorgen, dan gaan ze ook langer mee.”

Zie de schoenpoetsactie in de advertentie in deze krant.


Facebook.com Schoenmakerij Jan Geurts- Sleutelservice- Stomerij depot.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden