<p>Het afwegingskader van Doesburg. Foto: PR</p>

Het afwegingskader van Doesburg. Foto: PR

Doesburg geeft inwoners stem in regels voor Zon en Wind

DOESBURG - Binnenkort start de gemeente Doesburg met een vragenlijst aan inwoners. De gemeente probeert aan de weet te komen hoe zij denken over de energietransitie en welke aspecten zij belangrijk vinden bij het maken van lokale voorwaarden voor het opwekken van duurzame energie binnen de gemeente.

Om energieneutraal te worden is het belangrijk om energie te besparen en om 'zonnedaken' te stimuleren. Maar dat is niet voldoende. De gemeente moet ook andere mogelijkheden onderzoeken en vindt het belangrijk dat inwoners aangeven wat ze willen en vooral ook wat ze niet willen.
In april wordt de vragenlijst uitgezet onder de inwoners. In mei voert het onderzoeksbureau gesprekken met inwoners, partijen en andere belanghebbenden. In de gemeente Bronckhorst is dit onderzoek eind 2020 uitgevoerd voor windenergie (voor zonne-energie bestaat er al een kader). De resultaten daarvan, die te vinden zijn op de website van deze gemeente, zullen zullen ook gebruikt worden voor het afwegingskader van Doesburg, net als de resultaten uit de volksraadpleging van Windmolens Drempt.

Extra regels
Een afwegingskader is een overzicht met extra aanvullende regels van de omgeving voor aanvraag voor zon-en windenergie. Het gaat dan onder meer om wensen op het gebied van landschappelijke inpassing, beschermen van de leefomgeving, hoe een projectontwikkelaar of energiebedrijf de omgeving erbij moet betrekken, meedelen in de opbrengsten etc.
Het afwegingskader wordt ingezet als een projectontwikkelaar naar de gemeente gaat met plannen voor het plaatsen van bijvoorbeeld windmolens of zonnevelden. Een projectontwikkelaar moet dan zorgen dat de plannen binnen het kader passen. Als hij dat niet doet komt er geen vergunning van de gemeente.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden