Vitaliteitscoach Marieke Lok wandelt graag met cliënten: ‘Ik geloof in verandering vanuit beweging’.
Vitaliteitscoach Marieke Lok wandelt graag met cliënten: ‘Ik geloof in verandering vanuit beweging’. (Foto: PR)

‘Ik gun het iedereen om zich lekker in zijn vel te voelen’

Afvallen en leefstijl veranderen met Voed Je Geluk

ZELHEM – Om goed voor zichzelf en haar baby te zorgen ging ze tijdens haar eerste zwangerschap er nog meer bewust mee aan de slag: Bewegen, voldoende rust en gezond eten. Nu start Marieke Lok, moeder van drie pubers, haar eigen praktijk voor vitaliteit om anderen te begeleiden in het vaak moeilijke veranderingsproces: afvallen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl.

In 2017 maakte de persoonlijke situatie dat Marieke Lok aanliep tegen een burn-out. “Een te lange periode dat ik te hard werkte en te weinig ontspande, naast de zorg voor het gezin en de verhuizing vanuit Noord-Holland naar de Achterhoek kwam erbij. Stress dus. Het was een bevestiging van wat ik al wist: als je niet voldoende voor jezelf zorgt kunnen burn-out-klachten ontstaan. Een veelvoorkomende situatie tegenwoordig in het vaak al drukke leven van werkende moeders. “Ik heb er ook van geleerd en het positieve uit de situatie gehaald; ben een ervaringsdeskundige in het ontwikkelen van gezonde patronen/leefstijl en het creëren van je eigen aandeel in jouw gezondheid en levensgeluk.”

Keerpunt
Het bleek een keerpunt voor de Zelhemse. “Ik kijk er nu op terug als iets positiefs. Ik kan mijn cliënten nog beter begeleiden. De inzichten die ik destijds kreeg, leerden mij veel. Zoals te kiezen voor de dingen die me echt gelukkig maken. Ik gun het iedereen om zich lekker in zijn vel te voelen en het beste uit zichzelf te halen en ik kijk ernaar uit anderen mee te nemen in mijn enthousiasme, naar een gezondere levensstijl; de intrinsieke motivatie bij mensen is er vaak wel, maar moet gestimuleerd worden. Ik bied persoonlijke begeleiding in afvallen en het ontwikkelen van een gezonde leefstijl, ik ben de stok achter de deur. Het is m’n grote passie mensen te helpen het beste uit zichzelf te halen. Bij Voed Je Geluk om de vitaliteit te vergroten, af te vallen en te zorgen dat jij je beter in je vel gaat voelen. Indien je last hebt van emotie-eten of vage gezondheidsklachten zoals vermoeidheid of een prikkelbare darm ben je ook bij Voed Je Geluk op het juiste adres. Ik help je door het door de moeilijke momenten en kijk naar wat jouw lichaam nodig heeft aan voedingsstoffen en in welke hoeveelheid.”

Plantaardig
Zelf at zij sinds enkele jaren steeds minder vlees en tegenwoordig plantaardig. Ook haar man doet mee. “Het kan goed zonder, mits je wel de juiste alternatieven eet en voldoende eiwitten binnenkrijgt. Hier hebben mensen onzekerheid over en ik wil deze graag wegnemen door ze leren waarvoor ze hun vlees kunnen vervangen en hierin professioneel te begeleiden. Onze kinderen eten wel vlees. Maar je wilt ze wel meegeven dat een maaltijd zonder vlees heel goed kan en toch lekker is.”

“Ik bied eetwissels aan en kijk vooral naar wat je wel kan eten, via lekkere, gezonde en makkelijk te bereiden recepten bereid met het-liefst lokale- producten. Het is gezonder en bovendien beter voor het milieu.”

Bij afvallen en leefstijl veranderingen gaat het om bewustwording en volhouden, weet Lok. Daarom wordt er niet alleen gewerkt aan het voedingspatroon maar ook aan mindset, ontspannen en bewegen. Zij begeleidt je door dit vaak lastig en ingewikkelde proces. “Ik geloof in verandering vanuit beweging en daarom ben ook ik powerwalk-coach. Door te wandelen of powerwalken met mijn cliënten verbeteren ze hun conditie en werken ze aan hun vitaliteit. Wandelen is ook goed voor de geestelijke gezondheid en het is gezellig om dit samen met een vriendin/bekende of met anderen te doen’’, vertelt Lok.

De consulten worden erkend door de branchevereniging waardoor kosten deels worden vergoed door de zorgverzekeraar. “Er is veel info te vinden in boeken en op internet. Echter vijftig procent van de Nederlanders heeft overgewicht, dus blijkbaar is die levensstijl-verandering niet zo makkelijk. Door goede begeleiding kun je jojo-effecten voorkomen en de gezonde levensstijl eigen en duurzaam maken.”

Dit artikel wordt u aangeboden door Voed Je Geluk. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden