<p>Originele tenues van het Britse leger ten tijde van WOII. Foto: Alice Rouwhorst</p>

Originele tenues van het Britse leger ten tijde van WOII. Foto: Alice Rouwhorst

Expositie-ruimte gezocht voor unieke verzameling

ZELHEM – “Na de expositie over ’75 jaar vrijheid’ in museum Smedekinck afgelopen jaar schoten me zoveel mensen aan met de vraag wat ik ging doen met alle spullen. Of het nog weer een keer ergens te zien was? Want het zou toch jammer zijn als dat niet het geval zou zijn… Dat bracht me aan het twijfelen. Ik had namelijk besloten om ermee te stoppen na de expositie. Maar eerlijk gezegd, is dat natuurlijk ook wel zonde. Dan staat alles hier in dozen te verstoffen, terwijl de voorwerpen en met name de verhalen erachter interessant zijn en nog steeds verteld moeten worden. Het is een unieke verzameling die puur op Zelhem gericht is. Daarom ben ik op zoek naar ruimte ergens in de voormalige gemeente Zelhem om het weer te kunnen exposeren.”

Door Alice Rouwhorst

Dat zegt Bert Schieven (63), Zelhemmer in hart en nieren, over zijn enorme verzameling over de Tweede Wereldoorlog in de toenmalige gemeente Zelhem. Hij is op dat gebied een wandelende encyclopedie. Als jongentje was Bert al gefascineerd door de Tweede Wereldoorlog. Bij zijn opa lag een militaire jas en veldfles van een Canadees. Dat vond Bert heel interessant. Zijn opa wist in de buurt waar nog meer spullen lagen. De zevenjarige Bert fietste op de vrije woensdagmiddag op zijn rode fietsje rond om deze op te halen. Dat was het begin van zijn verzamelwoede. Zo'n tien jaar later begon hij zich ook in het verhaal achter de voorwerpen te verdiepen en vanaf die tijd liet het hem niet meer los.

Zoektocht
Eenmaal begonnen met vertellen, is hij haast niet meer te stoppen. Zijn verhalen gaan van Zelhem naar Duitsland, naar Engeland, Canada, Amerika, Australië... Het vinden van het ene antwoord op een vraag, riep weer vele andere vragen op en bracht hem weer met andere mensen in contact. Zo verzamelde hij een schat aan informatie over de mensen die betrokken waren bij de plaatselijke gebeurtenissen tijdens de Tweede Wereldoorlog. Plaatsgenoten die onderduikers hielpen, maar ook wildvreemden die vochten tegen de Duitsers. Wie waren ze? Waar kwamen ze vandaan? Waar hebben ze ondergedoken gezeten? Waar zijn ze naar toegebracht? Wie was de bemanning van de neergestorte Lancaster? Op al deze en nog veel meer vragen zocht en vond Bert het antwoord. Ook kreeg hij van vele mensen bijzondere voorwerpen, zoals de Generaal Spoor-penning die postuum werd uitgereikt aan ouders van een gesneuvelde Indiëganger. Of haar eigen gedragen Jodenster en vervalste persoonsbewijs van Helene Roenhorst-Croner, alias ‘tante Lenie’, die als enige van de familie de oorlog overleefde en na de oorlog een tabakswinkel in Zelhem had.

Expositie
“Ik ben nu op zoek naar een schuur van in ieder geval zo’n honderd vierkante meter om een deel van mijn verzamelde objecten in een wisselende expositie tentoon te stellen. Er staan zoveel schuren leeg in Zelhem en omgeving, dus ik hoop dat we ergens terechtkunnen. Let wel, het is de bedoeling dat we op hobbymatige basis opereren. Dat wil zeggen dat we denken aan een openstelling van één keer per maand, bijvoorbeeld de laatste of eerste zondag van de maand. In het hoogseizoen misschien twee keer per maand, maar dat zal de praktijk uitwijzen of dat haalbaar is. Het wordt gerund door mijzelf en vrijwilligers. De verhuurder heeft er dus geen bemoeienis mee, of hij of zij moet dat leuk vinden. Hij zal geen overlast van onze aanwezigheid ervaren. We hebben budget om, indien nodig, de schuur op te knappen, zodat het expositiewaardig is. Alles gaat uiteraard in goed overleg. Het zou fantastisch zijn als ik ruimte aangeboden krijg, zodat mijn verzameling hier van zolder kan en nog veel meer mensen er kennis van kunnen nemen.”

Leegstaande schuur
Wie een onbenutte schuur in de voormalige gemeente Zelhem heeft en wat voelt voor bovenstaand verhaal; Bert Schieven wil hem dolgraag huren en vullen met zijn zeer unieke verzameling over Zelhem en de Tweede Wereldoorlog. Neem contact met hem op via 06-31314702 of bert_schieven@hotmail.com.

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden