<p>Theo Jonkhout is de trotse eigenaar van de enig overgebleven stomerij in de Achterhoek. Deze is al 45 jaar gevestigd aan de Achtstraat in Lochem. Foto: Rudi Hofman</p>

Theo Jonkhout is de trotse eigenaar van de enig overgebleven stomerij in de Achterhoek. Deze is al 45 jaar gevestigd aan de Achtstraat in Lochem. Foto: Rudi Hofman

‘Good-Clean’ al 45 jaar dé stomerij van de Achterhoek

Eigenaar Theo Jonkhout (69) zoekt geschikte opvolger voor uniek bedrijf in Lochem

Door Rudi Hofman

LOCHEM - “Is er in Lochem eigenlijk een stomerij?” Deze vraag stelde Theo Jonkhout eind 1975 aan een leverancier van apparatuur die hem tijdens een autorit vergezelde. Het antwoord was nee en de geboren Haarlemmer vestigde zich begin januari 1976 in Lochem. 45 jaar later is Stomerij & Wasserij Good-Clean de enig overgebleven fysieke stomerij in de hele Achterhoek, zegt Theo niet zonder trots.

De 69-jarige eigenaar herinnert zich goed, dat toen hij begon in de regio nog tussen de twintig en vijfentwintig bedrijven in zijn branche actief waren. Theo voelt zich inmiddels zeer thuis in Lochem, maar hij geeft toe dat de stad destijds niet zijn eerste keus was.

Theo’s opzet was in Goor een zogenoemde ‘warme stomerijwinkel’ te beginnen. Daar kwam hij van een koude kermis thuis. Een andere partij was hem net voor geweest. Hoewel Lochem qua inwonertal feitelijk te klein was voor een stomerij besloot de ondernemer toch aan de Achterstraat een pand te huren.

Regiofunctie
“Vanaf het begin wilde ik een regiofunctie vervullen. Mijn eerste depots openden al snel in Vorden, Ruurlo en Eefde en inmiddels hebben we een kleine honderd servicepunten in de Achterhoek, Twente, Salland en de Liemers”, zegt Theo. Tot in Arnhem aan toe kunnen klanten kleding, gordijnen of textiel bij Good-Clean-depots inleveren en weer schoon ophalen.

Gepensioneerde chauffeurs rijden normaal gesproken drie tot vier keer per week vaste routes door de regio met de bestelwagens van Good-Clean. Theo: “Door corona hebben we de frequentie helaas tijdelijk moeten terugbrengen naar twee keer.”

App
Sinds enkele jaren haalt Good-Clean ook was- en stoomgoed bij particulieren thuis op om dit brandschoon terug te bezorgen. Dit is telefonisch, via de mail of de on demand-app te regelen. Ondernemers, bedrijven en instellingen kunnen op dezelfde wijze bedrijfskleding, uniformen, schoonloopmatten, gordijnen, vitrages en dergelijke laten stomen of wassen.

Sinds september 2020 is in Lochem bij de stomerij een volwaardige wasserij geïntegreerd. Dit gebeurde nadat de tweede vestiging in Zutphen moest sluiten wegens een sterk teruggelopen omzet. De coronacrisis was hier debet aan.

Theo had in 2004 stomerij Luxor Cleaners aan de Spittaalstraat overgenomen, deze verplaatst naar de Laarstraat en er de naam Kwaliteitsstomerij Luxor Good-Clean aangehangen. In de loop van de jaren nam hij ook stomerijen over in Winterswijk, Deventer en Doetinchem. Daarvoor zijn servicepunten in de plaats gekomen.

“Gelukkig heb ik de medewerksters vanuit Zutphen mee naar Lochem kunnen nemen”, zegt Theo. Bij Stomerij & Wasserij Good-Clean werken naast Theo en zijn echtgenote drie vrouwen. De eigenaar beschouwt Good-Clean als zijn kindje. “Het is een prachtig bedrijf, zeer modern en ook heel milieuvriendelijk.”

Zelfde Theo
Theo’s drive en fanatisme zijn onverminderd groot. Drie jaar geleden was hij de eerste Nederlander die een volautomatische broekenpers aanschafte. Dit besluit was wel mede ingegeven door aanhoudende rugproblemen. De vakman is wars van kapsones. “Ik sta met beide benen op de grond en ben nog steeds dezelfde Theo als 45 jaar geleden.”

Zijn entree in de stomerijwereld maakte Theo op zijn vijftiende. Van zijn fabrieksloon (“ik verdiende 25 gulden per week”) kocht hij in Haarlem zijn eerste spijkerbroek. Hij was bang dat zijn moeder hem verkeerd zou wassen en ging ermee naar een stomerij.

Theo: “De eigenaar zag in mij een potige jongen en vroeg of ik bij hem wilde komen werken voor 35 gulden per week. Hij heeft mij de eerste kneepjes van het vak geleerd.” Tussen zijn zeventiende en negentiende volgde Theo thuis de TNO-opleiding van het Instituut voor Reinigingstechnieken - later gaf hij tien jaar lang zelf praktijklessen in het weekend.

De jonge Haarlemmer bleek talentvol en dit leverde hem na de start in zijn woonplaats betrekkingen op bij stomerijen in achtereenvolgens Hoorn, Schiedam en Pijnacker. In Pijnacker trok Theo de stoute schoenen aan. Hij trok naar het oosten om in Lochem neer te strijken.

Zoektocht
Theo wil zo lang mogelijk doorgaan met zijn bedrijf: “Maar ik zoek al jaren naar iemand aan wie ik mijn kennis, passie en enthousiasme kan overdragen. Liefst iemand die in de branche zit en de taal van de klanten spreekt. Ik kan niemand vinden. Dit baart mij zorgen, want als er straks geen stomerij meer is in de Achterhoek waar moeten de mensen dan naartoe?”

Klanten van Stomerij & Wasserij Good-Clean kunnen in de loop van dit jubileumjaar een aantrekkelijke actie verwachten, belooft Theo Jonkhout.

www.goodclean.nl

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden