Nina van de Weer maakt het liefst de grootste puzzels van de wereld. Foto: Arno Wolsink
Nina van de Weer maakt het liefst de grootste puzzels van de wereld. Foto: Arno Wolsink

Nina droomt van 51.300 puzzelstukjes

ZELHEM – Na twee puzzels van 32.000 én nog eens twee van ruim 40.000 stukjes, houdt Nina van de Weer (33) even pauze. Maar het blijft wel kriebelen. “Mijn droom is de grootste puzzel ter wereld te leggen. Die is ruim 51.000 stukjes.”

Door Liesbeth Spaansen

Het is niet door corona dat Nina fanatiek aan het puzzelen ging. Zij doet dat al veel langer en ook op veel grotere schaal dan menigeen, laat haar man Arno Wolsink enthousiast weten. “Nina is eigenlijk een puzzelexpert. Ze heeft namelijk al vier van de grootste puzzels ter wereld gemaakt. Dat zijn geen puzzels van 1.000 of 2.000 stukjes, maar tussen de 32.000 en ruim 40.000 stukjes per puzzel.” Hij vindt het niet erg dat Nina veel puzzelt. “Hij heeft een baan, heeft fotograferen als hobby en is regelmatig weg”, laat ze weten. “Dan kan ik puzzelen.”

Nina van de Weer startte vanaf de middelbare schoolleeftijd met puzzels van 1.000 stukjes. “Die legde ik bij opa en oma Kuiperij. Daar hadden we alle ruimte. Samen met oma onder de grote lamp. Opa vond het hartstikke mooi, oma en kleindochter samen aan het puzzelen. Ook bij mijn vader mochten de puzzels blijven liggen tot we er na twee weken weer waren. We mochten een leuk weekend hebben, zeiden ze allemaal”, kijkt Nina, die een paar bijzondere puzzels bewaard heeft, terug.

“Naast solliciteren wilde ik iets om de tijd te vullen. Via google vond ik Ravensburger puzzels. Eerst bestelde ik die van 1.000 stukjes om weer te proberen. Ik deed de doos open en ging de uitdaging aan. Toen kwamen de 2.000 stukjes.” Die hele grote puzzels liggen vanaf 2011 op tafel. De eerste van Keith Haring: ‘Double Retrospect’, 32.256 stukjes. Deze puzzel is 5,44 meter lang en 1,92 meter breed, weegt 17 kilo en wordt daarom op een karretje aangeleverd. Na een jaar of twee, twee en een half was die klaar. “Wel naast mijn werk, verhuizing en dagelijkse dingen hoor.” Voor het maken van die grote puzzels ligt er een plaat van een bij anderhalve meter op de eettafel. “Bovenop de puzzel ligt ook een plaat, in de houtkleur van de tafel”, lacht Nina. “De eettafel is dan dus een randje dikker.”

‘De grootste
legpuzzel ter
wereld ... is
8,7 bij 1,9
meter’

Ze kocht de 32.000 stukjes tellende puzzel ‘New York City Window’. Deze puzzel kent dezelfde afmetingen als die van Keith Haring en toont de skyline van New York, gezien vanaf Rockefeller Center in New York, waar ze eveneens een aantal jaar aan werkte.

Daar bleef het niet bij, ze ploeterde voort met de 40.320 stukjes tellende puzzel ‘Een onvergetelijk Disney moment’. Deze puzzel van 6,80 meter bij 1,90 meter toont de belangrijkste scènes van de populairste Disney-films aller tijden, zoals Sneeuwwitje en de Zeven Dwergen uit 1937 en The Lion King uit 1994.

Nina startte in april 2020, toen de lockdown serieus werd, met de in 2018 speciaal gemaakte puzzel ‘Mickeys 90ste verjaardag’. Deze puzzel heeft 40.320 stukjes, is 6,80 bij 1,90 meter en laat Mickey Mouse door de jaren heen zien. “In twaalf dagen had ik het eerste deel al af en afgelopen januari 2021 was de puzzel klaar.” De puzzeldelen lagen tussen vloeipapier gestapeld en werden in een grote bak naar een kantoorpand van een kennis gebracht. “Daar heb ik ze naast elkaar gelegd. Dan hoop je dat het wel past, dat is soms wel een uitdaging.”

‘Ze heeft
namelijk al
vier van de
grootste
puzzels ter
wereld
gemaakt’

De laatste twee puzzels liggen nu compleet uitgelegd op die zolder, nog wel tot na Pasen. Ruimte voor de andere twee puzzels was er niet meer, dus die zijn weer netjes opgeborgen. “We hebben nog wel de foto’s uiteraard”, lacht Arno.

Ondanks dat ze nu even niet puzzelt is er nog wel een puzzel die ze graag wil hebben. “De grootste legpuzzel ter wereld van Kodak is 51.300 stukjes, bestaat uit 27 foto’s en is 8,7 bij 1,9 meter. Helaas is deze alleen in Amerika verkrijgbaar, maar ik hoop dat deze ooit naar Nederland komt.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden