<p>Danielle van de Weerd bij de Zadenbieb, een opgepimpt oud cd-kastje in Hoog-Keppel waar zaden kunnen worden geruild. Foto: Marie Bakker</p>

Danielle van de Weerd bij de Zadenbieb, een opgepimpt oud cd-kastje in Hoog-Keppel waar zaden kunnen worden geruild. Foto: Marie Bakker

Een Minibieb voor bloemen- en groentezaden

HOOG-KEPPEL - Het tuinseizoen is begonnen. Wie nog op zoek is naar zaden, kan in Hoog-Keppel terecht. Daar staat sinds kort een Zadenbieb waar liefhebbers van tuinieren gratis zaden kunt uitwisselen.

Zaden uit eigen tuin
Goudsbloem, zonnebloem, lavatera’s, leeuwenbek, stokrozen: de collectie van de Zadenbieb Hoog-Keppel begint al aardig te groeien.
“Mensen reageerden heel enthousiast toen ik vorig jaar vertelde dat ik een Zadenbieb wilde beginnen”, zegt Danielle van de Weerd, initiatiefnemer van de Bieb. “Een aantal buurtbewoners begon spontaan zaden te oogsten en te bewaren. Veel bloemenzaden, maar ook bonen en kruiden.”

Danielle kwam op het idee voor een Zadenbieb via een Facebook-bericht uit Amerika. “Zelf zaden oogsten en bewaren is weer helemaal in”, zegt Danielle. “Het is leuk, makkelijk en het vergroot het succes bij het tuinieren. Door de zaden te oogsten van de planten die het bij jou goed doen, selecteer je de beste zaden voor jouw omgeving.”

In de Zadenbieb, een oud cd-kastje van de kringloop dat Danielle heeft opgepimpt, liggen ook zaden uit de winkel die mensen over hebben. Dit zijn vooral biologische zaden, want die zijn het meest geschikt om mee door te telen. Met niet-biologische zaden is het lastiger omdat die vaak steriel zijn gemaakt en afkomstig zijn van gekruiste planten.

Meer groen
In principe ruil je bij de Zadenbieb je eigen zaden tegen zaden uit de Bieb. Heb je zelf nog geen zaden dan kun je ‘lenen’. Na de bloei van je plant kun je de zaden oogsten en weer teruggeven aan de Bieb. Er kunnen ook kiemplantjes en stekjes worden uitgewisseld bij de Bieb.
“Ik hoop dat de Zadenbieb meer mensen aanspoort om te tuinieren”, zegt Danielle, die zelf ook nog niet zo lang tuiniert. “Het is ontspannend, leerzaam en goed voor de natuur.”

Het kastje van de Zadenbieb staat iedere zaterdag en zondag vanaf 12.00 uur aan de weg bij het Valkenbos 4 in Hoog-Keppel (niet bij regen).


www.zadenbieb.org

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden