De deelnemers aan het ‘Mega Online Jeugdorkest’ van Spöllenderwies brachten ‘Galway Girl’ van Ed Sheeran. Foto: PR

De deelnemers aan het ‘Mega Online Jeugdorkest’ van Spöllenderwies brachten ‘Galway Girl’ van Ed Sheeran. Foto: PR

Bart

Spöllenderwies krijgt online jeugdorkest op de been

Algemeen

Project van muziekeducatie in coronatijd zeer geslaagd

DOETINCHEM-BRONCKHORST - Het is Spöllenderwies gelukt: de uitdaging om een groot online jeugdorkest op te zetten, dat samen Galway Girl van Ed Sheeran speelt. Maar liefst 48 kinderen tussen de 7 en 17 jaar uit Bronchhorst, Doetinchem en omstreken, van beginnend tot gevorderd, meldden zich aan voor het project van Spöllenderwies muziekeducatie bestaande uit Gilbert Wientjes en Mirjam v.d. Burg.

Spöllenderwies had veel reclame gemaakt, in diverse kranten en ook op Radio Ideaal en Omroep Gelderland. Dat wekte veel enthousiasme. Het was duidelijk merkbaar dat de kinderen er erg aan toe waren om weer iets leuks te ondernemen in de coronatijd. Ze kregen een muziekpartij van Ed Sheerans liedje thuisgestuurd, inclusief geluidsfragment dat ze konden instuderen. Als er iets niet duidelijk was konden de kinderen natuurlijk ook terecht bij Spöllenderwies, waar ze dan geweldig geholpen werden.
Alle voorbeeldpartijen van het liedje waren ingespeeld door de docenten Marit Cornelissen (klarinet), Amanda v.d. Veer (saxofoon), Martin Hiddink (trompet/bugel/trombone), Lukas Ebbers (bas/bariton/tuba), Chiel Zomer en Gilbert Wientjes (slagwerk) en Mirjam v.d. Burg (dwarsfluit/blokfluit).
Zodra de kinderen vonden dat ze hun partij goed onder de knie hadden namen ze die thuis op, met de koptelefoon op meespelend met het muziekstuk. Zo had iedereen hetzelfde ritme. Dat leverde geweldige filmpjes op, want ze hadden er veel werk van gemaakt. Spöllenderwies heeft vervolgens nadat alles binnen was de partijen en instrumenten onder elkaar gezet in een mixprogramma en zo kwam het 'Mega Online Jeugdorkest' tot stand. Tevens hebben de kinderen allemaal een foto van zichzelf meegestuurd spelend op hun instrument. Daar heeft Spöllenderwies een groepsorkestfoto van gemaakt, die alle deelnemers toegestuurd krijgen.

Jury
Uit de inzenders worden bovendien drie muzikanten genomineerd die kans maken op een cadeaubon van Adams t.w.v. 50 euro, gesponsord door Wolsink Brandbeveiliging. Spöllenderwies heeft een jury ingeschakeld, omdat ze zelf niet konden kiezen. De jury selecteert de drie leukste filmpjes die op Facebook worden geplaatst. Het publiek mag dan de winnaar bepalen.
Verder hebben de kinderen filmpjes gemaakt over de thema’s 'muziek verbindt' en 'muziek maakt je blij' en promotievideo’s voor hun muziekdocent en muziekvereniging. Er waren zelfs zoveel inzendingen dat niet alles in het eindresultaat paste. Hier wordt nog een leuke draai aan gegeven en de video’s blijven dan ook zeker niet ongebruikt.

Webinar
Tijdens de afgelopen weken konden de kinderen gratis deelnemen aan de online webinar van Ivo Kouwenhoven, die het muziekstuk arrangeerde. Ook hiervoor was veel animo en er werden leuke vragen gesteld. Een mooie was bijvoorbeeld of Ivo naast alle muziekstukken die hij voor de jeugd heeft gecomponeerd nog toekomstplannen heeft in de muziek. 'Jazeker', was zijn antwoord: “Nog meer muziek schrijven om kinderen enthousiast te maken en te houden voor muziek. Hoe mooi is dat.”
Als kers op de taart gaat het liedje Galway Girl van het Mega Online Orkest woensdag 17 maart in première. Radio Ideaal zendt het om 18.45 uur uit. Tegelijkertijd is er op dat tijdstip een YouTube-event voor alle deelnemers, zodat alle muzikanten samen het eindresultaat kunnen bekijken en beluisteren. Verder is op woensdag 24 maart het Mega Online Orkest met Galway Girl vanaf 18.00 uur ieder uur te zien op TV Gelderland.
De kinderen hopen nu nog dat ze het nummer met z’n allen ook nog een keer live mogen uitvoeren. Spöllenderwies gaat ervoor, maar het zou fijn zijn als zich sponsoren zouden melden om dit mogelijk te maken.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant