Tips voor het bestraten van je oprit

XInterviews & Achtergrond

Als je zelf aan de slag gaat met het bestraten van je oprit dien je met enkele zaken rekening te houden om te voorkomen dat je later problemen krijgt zoals verzakkingen of het verschuiven van stenen of tegels. In dit artikel geven we je een aantal tips voor het aanleggen van een stevige oprit.

Gebruik stenen of tegels die dik genoeg zijn
Zorg ervoor dat de stenen of tegels die je gebruikt dik en stevig genoeg zijn om het gewicht van een geparkeerde auto te kunnen dragen. Wanneer dit niet het geval is, bestaat de kans dat ze barsten of breken onder al dat gewicht. In de regel is het advies om stenen of tegels te gebruiken die minimaal 7 centimeter dik zijn om deze problemen te voorkomen.

Zorg voor een goede stevige ondergrond
Het is belangrijk om te zorgen voor een goede stevige ondergrond om het verzakken of verschuiven van de stenen of tegels te voorkomen. Voor een oprit wordt aangeraden om een laag ophoogzand van ergens tussen de 25 en 35 centimeter hoog te gebruiken.

Kies het juiste legverband
Het patroon waarin je bestrating legt wordt een legverband genoemd. Er zijn veel verschillende legverbanden mogelijk, maar deze zijn niet allemaal even geschikt voor een oprit. Een oprit bestraten doe je het beste in een stevig legverband waarbij de stenen of tegels haaks tegen elkaar aanliggen, zoals het geval is bij een elleboogverband of het keperverband. Bij deze stevige legverbanden is de kans op het verschuiven van stenen of tegels het kleinst.

Gebruik opsluitbanden
Door opsluitbanden langs de randen van de oprit te leggen voorkom je dat de stenen of tegels kunnen verschuiven, omdat je ze als het ware inklemt en er dus geen ruimte meer is voor verschuivingen. Opsluitbanden zijn er in veel verschillende formaten, maar voor een oprit is het verstandig om stevige opsluitbanden te gebruiken van minimaal 8 bij 20 bij 100 centimeter.

Invegen en aftrillen
Om te zorgen voor een stabiele oprit is het belangrijk om de stenen en tegels te voegen door ze in te vegen met zand en daarna af te trillen. Hiermee zorg je ervoor dat de stenen en tegels zich goed vastzetten in de grond en voorkom je verschuivingen en verzakkingen.

Dit artikel wordt u aangeboden door Hovenier.nl. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant