Vincent Selhorst traint volgend seizoen Pax en Terborg zaterdag 1. Foto: PR

Vincent Selhorst traint volgend seizoen Pax en Terborg zaterdag 1. Foto: PR

Nieuwetrainer van Pax heeft niks met oneliners

Algemeen

Voetbaldier Vincent Selhorst combineert twee clubs

Door Henk Klein Holte

HENGELO - Voetbaldier Vincent Selhorst wordt de nieuwe trainer van Pax. De Arnhemmer wordt in Hengelo de opvolger van Rudi Vonk, die na vier seizoenen afscheid neemt van sportpark Elderink.

Selhorst is nu nog trainer van Silvolde 2 en ook traint hij Terborg, dat uitkomt in de vierde klasse zaterdag. Die eerste functie ruilt de 36-jarige in voor het hoofdtrainerschap van Pax. Daarnaast blijft hij aan Terborg verbonden als hoofdtrainer van de zaterdagvierdeklasser, waar hij nu voor het eerste jaar de scepter zwaait. Het betekent dat het ritme van zes dagen in de week op het voetbalveld gewoon doorgaat.

'Inhoudelijk is
een gesprek
met een
nieuwe
trainer er altijd
eentje met
veel
open deuren'


Pax meldde zich bij de ambitieuze trainer met de vraag of hij openstond voor een gesprek. “Ik zat in mijn laatste contractjaar bij Silvolde. Ik ben gaan praten met de mensen van de technische commissie van Pax en ik hield een prima gevoel over aan het gesprek.”
Selhorst kreeg meteen de indruk dat de club de zaakjes prima op de rit heeft. “Ik merkte dat ik aan tafel zat met mensen met veel voetbal-knowhow. De week na het eerste gesprek hadden we nogmaals contact en toen was het snel rond. Ik kende Pax eigenlijk nog helemaal niet. Ik heb er alleen een keer een wedstrijd gespeeld met Silvolde.”

Roemrucht
Pax kent een roemrucht verleden met als hoogtepunt de jaren in de eerste klasse in de jaren negentig van de vorige eeuw. Sindsdien is het wat minder geworden. “Maar nu ligt er een prestatieplan dat er goed uitziet, met daarin omschreven hoe de randvoorwaarden zijn ingevuld. Voor de eerste selectie zijn de zaakjes prima geregeld, met broodjes en soep voor de wedstrijden, de kleding, maar ook videoanalyse, goede ballen et cetera. Daarvoor verwacht de club van de spelers dat ze er volle bak voor gaan. Dus iedereen aanwezig op de trainingen en de juiste inzet tijdens de wedstrijden.”
Dat is een verademing voor Selhorst die zich in zijn eigen omgeving nog wel eens stoorde aan de mentaliteit van zijn spelers, die hij zelfs af en toe voor een wedstrijd uit bed moest trommelen. “Dat is in de Achterhoek heel anders. Hier kun je afspraken maken met spelers. Dat ze deel uitmaken van het eerste en er dan ook voor moeten gaan. Ook als ze wissel zijn, dat ze er alles aan doen om in de basis komen. Bovendien zijn spelers hier honkvaster. In Arnhem verkassen ze veel makkelijker en is er veel minder clubgevoel. De hele voetbalbeleving is hier prettiger.”

'Broodvoetballer'
Dat zegt hij na enkele jaren bij Silvolde en dit jaar bij Terborg te hebben gewerkt. Zelf was Selhorst zo’n voetballer, die vele clubs versleet. “Ja, haha, dat klopt. Ik werd wel een broodvoetballer genoemd. Maar ik deed wel overal mijn best”, haast hij zich erbij te zeggen. “Het was in die tijd nog wel anders, maar je kon zelfs in de derde klasse nog een leuk centje verdienen.” Dertien (!) clubs heeft hij als speler achter zijn naam, veelal in en om Arnhem. Bij Babberich en RKHVV speelde hij in de hoofdklasse. Ook voetbalde hij vier jaar in de jeugdopleiding van De Graafschap, in de C- en B-junioren. Op zijn 23ste stond hij voor het eerst als trainer voor de groep bij derdeklasser SC Oranje, omdat hij in die tijd vanwege een blessure niet kon voetballen.

'In deze
coronatijd zijn
er geen
momenten dat
ik ze al even
aan het werk
kan zien'


Van de spelersgroep van Pax heeft hij nog niet echt een goed beeld. “En in deze coronatijd zijn er geen momenten dat ik ze al even aan het werk kan zien. Ik heb alleen wat videobeelden bekeken”, zucht hij. Hij kreeg geen richtlijnen mee vanuit de club. “Inhoudelijk is een gesprek met een nieuwe trainer er altijd eentje met veel open deuren. Het zegt niet altijd zo veel, wat er in die gesprekken naar voren wordt gebracht. De trainer zal van zichzelf zeggen dat hij een goeie is, terwijl van de andere kant de mensen hun club zo goed mogelijk willen verkopen. Uiteindelijk gaan beide partijen toch op hun netwerk af."

Mogelijkheden
"Ik heb ook verschillende mensen gesproken en die vertelden dat Pax een heel mooie club is. Qua speelwijze is het is uiteraard afhankelijk van het spelersmateriaal. Maar het is best een groep met mogelijkheden. In het laatste hele seizoen haalden ze de nacompetitie. Ik heb begrepen dat er nu ook een prima trainer voor de groep staat en dat er ondanks de coronamaatregelen, met tweetallen en anderhalve meter, nog goed getraind wordt. Dat is een prettig gegeven.”
Zelf traint hij ook nog steeds vol door, ondanks de coronabeperkingen. “Alles bij elkaar is het een klotesituatie natuurlijk. Het trainen met zulke kleine groepjes is behelpen, maar we redden ons. We zijn twee, drie keer per week blijven trainen met het idee: ‘als het weer doorgaat dan hebben we een voorsprong op andere ploegen. Dat bleek een beetje hoop tegen beter weten in. Nu wordt het steeds meer doormodderen, maar toch is het belangrijk om zo goed mogelijk richting zomer te gaan. Dat scheelt straks enorm. Als je nu weinig meer doet heb je straks zeker een drie, vier weken langere voorbereiding nodig.”

Verzorgd voetbal
Het is duidelijk dat de nieuwe trainer van Pax gek is van het spelletje. Maar hoe is hij als trainer? “Haha, ik houd niet van die oneliners. Maar je ontkomt er niet helemaal aan, merk ik. Vooruit dan maar: ik hou van verzorgd voetbal, ja. De bal moet bij mij op de grond en opbouwen van achter uit”, somt Selhorst op. “Maar hoe precies is afhankelijk van welke spelers je precies hebt. Er staat gelukkig al een heel aardige basis door de huidige trainer, zo heb ik begrepen. Ik heb veel zin bij Pax aan de slag te gaan.”

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant