Gemeentehuis Bronckhorst in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeentehuis Bronckhorst in Hengelo. Foto: Liesbeth Spaansen

Gemeente steunt laagste inkomens bij ziektekosten

Algemeen

‘Goede begeleiding, vangnet én hoger besteedbaar inkomen’

Door Henk Klein Holte

BRONCKHORST - De gemeente Bronckhorst gaat de inwoners met een laag inkomen op een nieuwe manier ondersteunen bij hun ziektekostenverzekering, zowel inhoudelijk als financieel. Daarnaast is besloten een vangnet te organiseren. De gemeenteraad acht deze maatregel noodzakelijk nu verzekeraar Menzis per 1 januari dit jaar is gestopt met de minimapolis, waarover met de gemeente afspraken waren gemaakt.

De gemeenteraad boog zich over de vangnetregeling omdat inwoners uit deze kwetsbare groep door het besluit van Menzis moesten overstappen naar andere verzekeraars. Het eigen risico (385 euro) in de verordening maatschappelijke participatie baart veel partijen zorgen. De PvdA vindt dat de gemeente de eigen bijdrage voor deze groep op zich zou moeten nemen. “We waren tegen de afschaffing van de minimapolis en blijven tegen”, zegt Johanna Bergervoet. “Maar nu dat toch is gebeurd, vinden we dat de gemeente voor de groep tot 110 procent van het sociaal minimum het eigen risico volledig zou moeten compenseren. En voor de groep die daar net boven zit zou maatwerk moeten worden geleverd. Daarom dienen wij een motie in. Het gaat hier om een relatief klein bedrag, vergeleken met de miljoenen die hier vanavond over tafel vliegen.”

Menselijke maat
Ook bij het CDA leeft de zorg dat mensen in problemen komen door de afschaffing van de polis. De partij is bovendien bang dat zij uit beeld raken doordat de groep zich heeft verspreid over verschillende zorgverzekeraars. “De gemeente gaat dan wel een deel van dat eigen risico vergoeden, maar ook honderd of tweehonderd euro eigen bijdrage blijft voor hen heel veel geld. Bovendien is het aanvragen van compensatie vaak een drempel. De menselijke maat moet hier gehanteerd worden en er moet gekeken worden naar de gezinssituatie. Het gevaar van zorg mijden ligt op de loer”, meende Everdien Berendsen.
Haar fractie noemde de PvdA-motie om het eigen risico volledig te laten vallen voor inkomens tot 110 procent van het minimum, zeer sympathiek. “Het vangnet tot 110 procent vanuit de bijzondere bijstand, is dat wel genoeg? Het CDA is van mening dat voor gezinnen met een krappe beurs, waar kinderen opgroeien, naar het totaalplaatje gekeken moet worden. De menselijke maat moet prevaleren boven de harde cijfers.”

Betere voorlichting
Ulrike ter Braak (GroenLinks) wees ook op betere voorlichting over de vergoedingen waar mensen recht op hebben. Zo is de folder niet up-to-date en zou er gekeken moeten worden naar andere kanalen om mensen te informeren, omdat veel mensen door financiële stress of door een minder goede taal- of leesvaardigheid niet goed uit de voeten kunnen met de teksten. Naast de verbetering van de informatievoorziening vroeg Ter Braak aan de wethouder om een uitgebreide evaluatie eind dit jaar over hoe de vangnetregeling functioneert en de gevolgen voor de totale kosten. Graag ziet zij dat ook de groep tot 120 en zelfs tot 130 procent van het minimum kan rekenen op steun van de gemeente.
“Maar wij steunen de motie van de PvdA niet, hoe sympathiek die ook is. We kampen al met tekorten die de twee miljoen overschrijden. Wel vinden we dat de gemeente heel snel na declaratie het geld over dient te maken. Dus binnen de twee weken, maar liever nog binnen een week. Want honderd euro is nog altijd veel voor deze groep”, stelde Ter Braak. “Wij vinden overigens ook dat er geen straf op ziek zijn mag rusten. Chronisch zieken krijgen nu ieder jaar diezelfde boete van 385 euro. De zorgkosten moeten eerlijk verdeeld worden tussen zieke en gezonde mensen. En we vragen ons af: stel dat we voor de laagste inkomens het eigen risico terugbrengen naar vijftig euro, wat kost het de gemeente dan?”

Sociaal hart
Ook andere partijen willen dat de gemeente maatwerk levert en een sociaal hart toont. De term menselijke maat viel meer dan eens. Wilko Pelgrom (CDA): “Inlopen van financiële achterstand blijkt heel moeilijk. Met nog hogere kosten tot gevolg. Moeten we daar niet meer preventieve aandacht voor hebben?” Ter Braak was het daarmee eens. “We vragen aan de wethouder om soepel om te gaan met de hardheidsclausule.” D66 steunde de motie van de PvdA. Willeke Reesink pleitte bij de wethouder voor een totaalaanpak, in plaats van steeds deelstukjes van het armoedebeleid.
Ook het raadsvoorstel voor het vangnet kon op de steun van D66 rekenen, net als van de VVD. Joke Meulenveld: “Wij zijn voor zorg op maat. Want we moeten voorkomen dat mensen zorg gaan mijden.” Marja Berenschot van GBB vindt het positief dat de mogelijkheid wordt geboden zelf de regie te houden. “De motie van de PvdA komt wat ons betreft wat te vroeg.”

Mei
Wethouder Evert Blaauw merkte op dat de hardheidsclausule altijd met soepelheid wordt behandeld. “We zetten in op maatwerk want vaak is er sprake van multi-problematiek”, weet de wethouder. Over de polis-wijzigingen: “In mei kunnen we de eerste evaluatie laten zien.”
Hij ontraadt verdere uitbreiding van het vangnet, omdat een verandering nu voor verwarring zou kunnen zorgen. Wel beloofde hij dat een uiterste termijn van terugbetaling van twee weken wordt gehanteerd. “Bij de evaluatie aan het eind van het jaar hebben we een compleet beeld en dan wil ik graag het gesprek aangaan over eventuele aanpassingen.”

Bergervoet: “Ik had begrepen dat de eerste evaluatie van Poliswijzer in maart zou zijn, nu heeft de wethouder het al over mei. De wethouder wil de mensen eerst maar een jaartje de put in, dat kan toch niet waar zijn?” Blaauw weerlegt deze kritiek van de PvdA. “We hebben de mensen juist begeleid naar ‘zorg op maat’, met bovendien een verbetering van het besteedbaar inkomen tot gevolg. Daar is veel positieve respons op gekomen. We laten hen niet bungelen. Ze kunnen gebruikmaken van het vangnet. Poliswijzer heeft maart, april nodig om de verwerking van alle nieuwe polissen af te ronden.”
De PvdA-motie haalde het uiteindelijk niet, omdat naast GBB en GroenLinks ook de VVD en CU/SGP tegenstemden (14-11).

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant