Afbeelding
Pexels

De beste wandafwerkingen voor je nieuwbouwwoning

Algemeen

En dan is je nieuwe huis klaar. Het moment van de sleutel en het begin van zelf aan de slag. Niets leuker dan van het nieuwe huis jouw thuis maken. Maar hoe kies je de beste wandafwerking? Waar ligt jouw voorkeur en wat zijn de voors en tegens? Voor we je alle opties geven, eerst de tip om te zorgen dat je je huis eerst laat drogen. In een nieuwe woning zit namelijk heel veel vocht. Om dit uit je woning te krijgen kun het beste de temperatuur elke week wat hoger zetten en zorgen dat er voldoende ventilatie is. Zo kan het vocht rustig het huis uit.

Keuze
De wanden en de plafonds van je nieuwe woning zijn een belangrijk onderdeel. En dus de wandafwerking ook. Vaak komt de keuze tussen behang en stucwerk aan de orde. Deze twee opties zijn eigenlijk niet met elkaar te vergelijken omdat het twee totaal verschillende producten zijn. Wel hebben ze natuurlijk hetzelfde doel, de wanden afwerken.

Het is zelfs zo dat stucwerk en vliesbehang er optisch en vanaf afstand zelfs (bijna) hetzelfde uitzien. Toch zijn er zeker verschillen. Het vliesbehang is ontworpen om optisch zo dicht mogelijk bij een gestucte wand te komen maar het blijft natuurlijk behang. Wil je bij een nieuw huis deze look, kun je dus net zo goed of zelfs beter gewoon voor een gestucte wand kiezen.

Stucwerk
Een nieuwbouwhuis stucen is anders dan bij bestaande huizen. En dat is fijn voor jou want bij een nieuwbouwhuis is namelijk maar een dunne stuclaag van dunpleister nodig. Met andere woorden, dit is goedkoper dan bij een bestaand of oude huis. Hierna zijn je wanden sausklaar. Je wanden laten stucen door een erkende stukadoor is overigens wel een goed plan. Ook als je kiest voor behang is het belangrijk dat de muren goed voorbehandeld zijn en ook dat ze een mooie gladde afwerking hebben.

Een stukadoor zal nadat er 1 á 2 lagen dunpleister zijn aangebracht en deze gedroogd zijn, de wanden met een grote schuurmachine licht opschuren zodat alle kleine oneffenheden die zijn ontstaan door het messen weer weggeschuurd worden. 

Airless spuiten/sauzen
Wil je meerdere kamers of je hele woning sauzen dan is airless spuiten de manier. Met deze vorm zal de stukadoor latex op de wanden spuiten. Vooraf zullen de inwendige hoeken gekit worden en oneffenheden worden weggehaald. Met airless spuiten kunnen ook direct de plafonds meegenomen worden. Na een voorstrijklaag, of primer zal alles gespoten worden gespoten. Voordeel is dat door de zuigende werking van de verse dunne pleisterlaag, er een betere hechting is met als resultaat een mooie strakke schrobvaste laag. En omdat alles afgeplakt wordt en al het afval weer afgevoerd wordt, heb je zelf veel minder (schoonmaak) werk.

Behang
Kies je ervoor om een of meerdere kamers na het behang klaar maken te voorzien van een decoratiebehang, dan zijn ook daarin weer diverse soorten. Hierbij kun je kiezen om een hele kamer te voorzien van behang maar ook een of meerdere wanden. Ga je behangen zorg dan dat je de juiste voorbewerking kiest. In tegenstelling tot het pleisterwerk is bij behang de zuigende werking van de nieuwbouwwanden weer een nadeel. Let er ook op wat voor behang je kiest en welke soort lijm er bij hoort. Bij de ene soort moet je het behang (voor)lijmen en bij de andere soort de muur.

Dit artikel wordt u aangeboden door Wandgrimeurs. Het is niet gemaakt onder verantwoordelijkheid van de redactie van deze uitgave.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant