Het Witte Paard aan de Markt ca. 1915, collectie Arno Overmars. Deze foto is tevens opgenomen in de Fototegelroute Zelhem (tegel 5). Foto: PR

Het Witte Paard aan de Markt ca. 1915, collectie Arno Overmars. Deze foto is tevens opgenomen in de Fototegelroute Zelhem (tegel 5). Foto: PR

Boeiende vijfde uitgave Um Zellem

Algemeen

ZELHEM – De vijfde uitgave van Um Zellem, het tijdschrift van Oudheidkundige Vereniging Salehem, is vanaf 25 februari verkrijgbaar. Leden van Salehem vinden het blad rond die datum in de brievenbus. Niet-leden kunnen Um Zellem voor 5 euro bestellen bij de Read Shop (0314-200203) en via www.salehem.nl.

Groninger Arno Overmars heeft zich in de historie van het Zelhemse horecabedrijf Het Witte Paard verdiept en vertelt in Um Zellem over 270 jaar horeca-activiteiten. Overmars is nazaat van logementhouder en veearts Hendrik Praastink, zijn oma is op Het Witte Paard geboren. Het horecabedrijf werd in 1750 gebouwd aan de Markt. In 1931 werd de Ruurloseweg verhard en rechtgetrokken en verhuisde de herberg naar een nieuw pand op de huidige locatie. Na de oorlog werd Het Witte Paard een regionaal bekende locatie voor feesten en partijen. Nadat het bedrijf werd uitgebreid met discotheek De Paerdestal wist de jeugd uit de verre omgeving de weg naar Zelhem te vinden. Omdat er tegenwoordig nauwelijks nog ruimte voor dit type horeca is, werd in 2020 de stekker er uitgetrokken.

Verder in Um Zellem een artikel van Bennie Eenink die in de Kampioen, het ledenblad van de ANWB, een verslag tegenkwam van een echtpaar uit Den Haag, dat in 1913 de vakantie in Zelhem doorbracht. De man had er aanvankelijk 'maar half zin in', omdat Zelhem in zijn ogen aan de rand van de wereld lag. Na terugkeer in zijn woonplaats was hij een stuk enthousiaster.

Sikke Postma doet verslag van zijn speurtocht naar de alleroudste pastorie in Zelhem. Na het doorpluizen van vele oude akten komt hij tot de conclusie dat deze aan de huidige Burg. Rijpstrastraat moet hebben gelegen, 42 voeten vanaf de kerk. Dankzij oude plattegronden kon Postma de indeling van de oudste pastorie zelfs reconstrueren.

Fennie de Gelder schreef het dialectverhaal. Het gaat over de avonturen van Smoks Hanne en de Boelekeerl en wat de verdwenen haan van de kerk er mee te maken heeft. Het gedicht 'Vliege, vliege, ak ow kriege …' is ook in dialect en geschreven door Jan Willem uut ’t Goor, de opa van Hans Keuper van Boh Foi Toch. Het tijdloze gedicht wordt nog steeds voorgedragen tijdens spreekbeurten op de middelbare school.

In de rubriek 'Toen en nu' staat het oude stationsgebouw centraal. De fraaie contouren van het gebouw zijn nog altijd herkenbaar in het tegenwoordige multifunctioneel centrum met zwembad, sportschool en Theater de Brink.

De zussen Gerda en Marijke Reuterink, tenslotte, vertellen over hun jeugd op boerderij Smeitink aan de Pluimersdijk. Aanvankelijk werd de boerderij met bijbehorende grond door de gemeente overgenomen ten behoeve van het nieuwe industrieterrein de Vinkenkamp. Boerderij en erf konden gelukkig gered worden, dankzij de overdracht aan de Stichting Zelhems Erfgoed. Nu is het Museum Smedekinck.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant