<p>De huidige accommodatie van Keijenburgse Boys, waar het nieuwe multifunctionele sportcomplex zal worden gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen</p>

De huidige accommodatie van Keijenburgse Boys, waar het nieuwe multifunctionele sportcomplex zal worden gerealiseerd. Foto: Liesbeth Spaansen

College geeft Raad positief advies over sportcomplex Keijenborg

BRONCKHORST/KEIJENBORG – Er komt, als het aan het college van burgemeester en wethouders van de gemeente Bronckhorst ligt, inderdaad een nieuw, multifunctioneel sportcomplex op de terreinen van Keijenburgse Boys in Keijenborg. “Op dinsdag 16 februari heeft het college dit sportproject geaccordeerd”, laat wethouder sport Evert Blaauw desgevraagd weten. “Het is nu aan de Raad om te bepalen of het door ons aangegeven bedrag daadwerkelijk kan worden besteed. Daarna kan het plan worden geaccordeerd.”

Door Liesbeth Spaansen

De wethouder is enthousiast over het initiatief in Keijenborg, een gezamenlijk resultaat van Stichting Dorpsraad Keijenborg en Omgeving, Stichting Binnensport Hengelo-Keijenborg en de gemeente Bronckhorst. “Het komt de leefbaarheid in de kern ten goede. Omdat Tennisvereniging De Keislag naar het terrein van de voetbalvereniging verhuist, en ook andere sporters, wordt het één verbinding van sport.”

Willem-Jan van Vijfeyken, voorzitter van de Dorpsraad Keijenborg en Omgeving kijkt al uit naar wat hij een bijzonder moment noemt. “Het sportcomplex met ruimte voor buiten- én binnensport. Het is het resultaat van een breed gedragen burgerinitiatief. Er was de noodzaak voor het dorp, omdat we te maken hadden met verouderde accommodaties maar gezonde verenigingen.”

1400 uren binnensport
De eerste initiatieven dateren overigens van 2016 vanuit voetbalvereniging Keijenburgse Boys. Door de aangescherpte normen voor accommodaties en met name kleedkamers moest er iets gebeuren. Het toenmalige college stond achter hun verbouwplannen, maar wilde het wel breder gedragen zien. “De Dorpsraad heeft een werkgroep van acht vrijwilligers gevraagd om de behoeftes bij verenigingen te inventariseren. Op basis van de resultaten van dat onderzoek is een plan gevormd voor deze multifunctionele accommodatie. De gemeente heeft de locatie geselecteerd.

De ruimtelijke verbeelding van het plan is door ARX gemaakt en in 2018 is dat gepresenteerd aan het dorp en het college”, vertelt Willem-Jan daarover. “Er werd enthousiast gereageerd door het nieuwe college. Zij vonden het een mooi plan én breed gedragen, al was er vervolgonderzoek naar de (financiële) haalbaarheid nodig.”
Ook de bezetting, zullen er voldoende gebruikers zijn, moest duidelijk zijn. “Niet alleen voor de buitensport, maar vooral de binnensport. Er moeten 1400 uren op jaarbasis worden ingevuld.” De wethouder benadrukt dat deze 1400 uren exclusief de sporturen van het bewegingsonderwijs van de basisscholen zijn.

‘We zien de stemming in de Raad met vertrouwen tegemoet’

Financiële haalbaarheid
Anderzijds was de vraag: is het financieel op te brengen? “We moeten zelf zorgen voor de exploitatie en onderhoud, maar daarom hebben we gekozen voor een duurzaam en onderhoudsvrij gebouw, waar ook alle kantines zijn samengevoegd. Dat is mooi voor de gemeente en uiteindelijk ook voor de belastingbetaler”, weet Willem-Jan van Vijfeyken.
De gemeente Bronckhorst heeft 1,3 miljoen euro gereserveerd voor de bouw van het sportcomplex in Keijenborg. “Omdat Bronckhorst Midden een zaaldeel tekort kwam”, aldus wethouder Blaauw. De Raad zal nog over het budget gaan beslissen. “Daarnaast hebben we 100.000 euro uit het sportonderwijsbudget gereserveerd om de openbare ruimte bij het complex, zoals het parkeren, netjes te maken. Dat is onze verplichting voor de scholen die deze sporthal gaan gebruiken. Het overige geld wordt door de initiatiefnemers zelf gefinancierd.”

Bronckhorst Midden
“Voor Bronckhorst Midden is Sporthal De Kamp de basis, samen met gymzaal De Horst. Er is daarom goed overlegd met het stichtingsbestuur van De Kamp. Daar hadden de sportverenigingen uren te kort. Het maakte hen niet uit of er een sporthal in Hengelo bij kwam of in Keijenborg. Ze willen voor extra uren wel uitwijken naar een sporthal in Keijenborg.”
Van deze kanttekeningen was ook de Dorpsraad Keijenborg zich bewust. “Het was heel belangrijk dat er niet gesprokkeld zou worden uit andere sportzalen. Wat we nadrukkelijk niet wilden is roofbouw op bestaande accommodaties in Bronckhorst”, laat Willem-Jan ferm weten. “Maar de Keijenburgse Boys trainen nu, bij slecht weer of slecht bespeelbaar veld, binnen en gaan daarvoor naar sporthallen buiten de gemeente Bronckhorst. De Kamp in Hengelo heeft ruimte te kort. Er is dus een onderbouwde behoefte aan uren voor binnensport, die we kunnen vervullen.”
Dorpsraadvoorzitter Van Vijfeyken spreekt van een ‘team effort’ waarin de werkgroep en de gemeente samen hebben toegewerkt naar een haalbaar plan. “Voetballers en tennissers maken gebruik van het buitenterrein, de voetbalvelden blijven hetzelfde en er komen nieuwe tennisvelden. De 1400 meestal avonduren halen we gemakkelijk. Sportvereniging DIO, Volleybalvereniging DVO en de stratenvolleybalteams hebben zich gemeld, maar ik kan me voorstellen dat de vendeliers van Schutterij St. Jan er ruimte zullen vinden en naarmate de tijd zal vorderen zullen zich meer gegadigden melden.”

Wethouder Blaauw: “De huidige sporthal van Keijenborg, achter dorpshuis De Horst, zal worden gesloopt en de tennisvereniging verhuist mee naar het nieuwe sportcomplex. Die sporturen gaan naar de nieuwe accommodatie en er ontstaat ruimte, voor woningbouw bijvoorbeeld.”

Stappen voorwaarts
De plannen krijgen steeds meer vorm en er is nu ook een impressie van hoe het sportcomplex eruit komt te zien. “Hugo Lenselink van ARX Architecten in Hengelo heeft tekeningen gemaakt, die al goed laten zien hoe de entree eruit zal komen te zien”, is Willem-Jan tevreden. “We willen sterk inzetten om de realisatie te laten gebeuren door lokale partijen. Daar hechten we aan. We zijn al in gesprek. Elke euro is dan goed besteed.” Er komen goede reacties uit het dorp. “Er was al draagvlak en ook was het iets van een lange adem, maar nu zijn er toch tastbare stappen gemaakt”, besluit hij. “We zien de stemming in de Raad met vertrouwen tegemoet.”

Meer berichten
 

Dagelijks het laatste nieuws in je mailbox ontvangen?

Aanmelden