Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop als randschrift de bekende ‘achter-hoek’-regels zijn gegraveerd. Foto: PR
Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop als randschrift de bekende ‘achter-hoek’-regels zijn gegraveerd. Foto: PR

Genomineerden Willem Sluiter Prijs 2021 zijn bekend

Algemeen

ACHTERHOEK - De tien genomineerden voor de Willem Sluiter Prijs 2021 zijn bekend. Ze zijn door de jury geselecteerd uit de in totaal 42 voordrachten die voor 1 januari voor deze Achterhoekse prijs zijn ingediend. Hiermee is duidelijk geworden dat in de Achterhoek zeer enthousiast is gereageerd op de oproep om voordrachten voor de Willem Sluiter Prijs te doen.

De komende weken gaat de jury onder voorzitterschap van Diana Abbink in beraad om te bepalen wie bekroond wordt. De prijsuitreiking staat gepland voor 20 maart in de Oude Mattheuskerk in Eibergen. Of deze daar kan plaatsvinden of op een andere manier wordt georganiseerd, hangt uiteraard af van de maatregelen rond het coronavirus. Nader bericht hierover volgt nog.

Bij prijs draait het om Achterhoek
Wie de Achterhoek op een positieve manier voor het voetlicht brengt, maakt een keer in de vijf jaar kans op de prijs die is genoemd naar dichter en dominee Willem Sluiter (1627-1673). De instelling hiervan is te danken aan de in 2018 overleden Bennie te Vaarwerk uit Eibergen. Met een legaat maakte hij het mogelijk nog zeker een halve eeuw deze prijs uit te reiken. De bekende dichtregels van Willem Sluiter ­– Waer iemant duisent vreugden soek,/ Mijn vreugt is in dees’ achter-hoek – inspireerden hem hiertoe.

Zowel personen als een vereniging, een stichting, organisatie of een bedrijf dat zich verdienstelijk heeft gemaakt voor de Achterhoek kunnen worden voorgedragen. Naast 5000 euro ontvangt de winnaar van de Willem Sluiter Prijs een door beeldhouwer Anton ter Braak vervaardigde penning waarop een beeld van het Achterhoekse landschap en een beeltenis van de dichter Willem Sluiter zijn te zien. Als randschrift zijn de bekende ‘achter-hoek’-regels gegraveerd.

De genomineerden zijn:

Hans de Beukelaer 
Deze in Nijmegen afgestudeerde antropoloog woont in Aalten. Na zijn studie werkte Hans de Beukelaer bij het voormalig Staring Instituut in Doetinchem. Al gauw begon hij met het schrijven over de geschiedenis van de Achterhoek. In 1991 startte hij zijn eenmans-uitgeverij Fagus in IJzerlo.In de loop van dertig jaar gaf Fagus ongeveer driehonderd boeken uit over uiteenlopende, voornamelijk Achterhoekse onderwerpen, waarvan circa vijftig van eigen hand. Tevens werkte Hans de Beukelaer mee aan grensoverschrijdende uitgaven. Veel belangstellenden in de streekgeschiedenis hielp hij op weg bij het schrijven en publiceren. Ook op cultureel gebied was De Beukelaer actief. Zo hielp hij de schilder Piet te Lintum een ruim publiek te geven.

Hans Keuper
Als student biologie in Utrecht droeg Hans Keuper vijftig jaar geleden de Achterhoekse taal – zijn grote liefde – al uit en daar is hij nooit mee opgehouden. Al in die tijd schreef hij verhalen in het Nedersaksisch. Na een verblijf van zeven jaar in Kameroen keerde hij terug naar de Achterhoek om er velerlei activiteiten te ontplooien op het gebied van de streektaal en –cultuur. In 1990 richtte hij de band Boh Foi Toch op die landelijk bekend werd. Daarnaast organiseert hij samen met zijn vrouw Rita de Achterhoek Spektakel Toer en helpt hij bij het organiseren van andere regionale evenementen.

G.A. van der Lugtstichting
De G.A. van der Lugt Stichting zet zich al meer dan vijftig jaar in voor het beheer en onderhoud van kleine Achterhoekse landschapselementen, het verbeteren van biotopen, het vergroten van biodiversiteit en het beheer van cultureel en archeologisch erfgoed. Daarnaast steunt de stichting publicaties in het Nedersaksisch dialect. Veel vrijwilligers voeren de werkzaamheden uit en de zichtbare resultaten ervan in de hun woon- en leefgebied, geven veel voldoening. Zij komen uit steden en dorpen in de hele regio en het samen bezigzijn leidt tot een echt Achterhoekse verbondenheid.

Maurits Steverink
De in Silvolde geboren en getogen Steverink is een Achterhoekse duizendpoot. Hij studeerde genetica, reproductie en algemene economie aan de Universiteit Wageningen werkte hij eerst als onderzoeker en stapte daarna over op het bedrijfsleven. In 2005 werd hij zelfstandig projectmanager en in 2012 richtte hij het ‘Kenniscentrum Nelles’ op, dat laat zien hoe groot het belang voor de regio is van lokaal geproduceerd voedsel. Steverink brengt op een enthousiaste manier - en als het maar even kan in dialect - wetenschap en praktijk bij elkaar. Daarnaast is hij schrijver van diverse boeken en een onvermoeibaar stimulator van het gebruik van oude kennis en rassen in het agrarisch bedrijf. Van 2009 tot 2017 vervulde hij het voorzitterschap van ‘Slow Food Achterhoek’ en momenteel is hij bestuurslid van de ‘Stichting Smaak van de Achterhoek’.

Mooi Achterhoek
De fervente wandelaars Ans Berendsen en Henk Eenink in Ruurlo begonnen in 2015 met het plaatsen van wandelroutes op hun website onder de naam Mooi Achterhoek. Al in 2016 werd een van die routes verkozen tot de mooiste wandeling van het jaar. Ans Berendsen en Henk Eenink proberen de al bekende routes zo veel mogelijk te mijden en schromen niet letterlijk buiten de gebaande paden te treden. Aan het downloaden van de routes zijn geen kosten verbonden; de twee initiatiefnemers nemen die voor hun rekening. Het gaat hen erom hun plezier in de mooie Achterhoek met anderen te delen.

Museum Staal
Museum Staring in Almen, in de wandeling Museum Staal, werd op 1 juli 2018 geopend. A.C.W Staring, de Achterhoekse dichter en landbouwkundige, vormt de verbinding tussen verleden en heden. Sinds de opening is er een veelheid aan activiteiten ontplooid. Er werden exposities gehouden en het museum haakte aan bij culturele initiatieven in de omgeving of bij evenementen als de Kinderboekenweek en Sinterklaas. Er is een groep actieve vrijwilligers en door de laagdrempeligheid wordt Museum Staal door de inwoners van Almen breed gedragen.

Organisatie Slag om Grolle
Dit evenement staat bekend als het grootste 17e-eeuwse re-enactment spektakel ter wereld. In 2021 hoopt men de zevende editie te organiseren met wederom deelnemers uit vele landen. Heel Groenlo wordt omgetoverd naar het verleden; de paarden hinniken en de kanonnen bulderen. Winkeliers en kunstenaars werpen hun creativiteit in de strijd door het inrichten van exposities in de op het 17e-eeuwse Groenlo geïnspireerde etalages. Elke keer is dit historisch festijn groter van opzet en stromen de bezoekers toe.

Stichting Helemaal Groen
Deze heeft ten doel het zwerfvuilprobleem aan te pakken door de rommel te laten verwijderen door vrijwilligers uit de omgeving. In 2019 werd er gestart in Geesteren (gemeente Berkelland) met het gratis aanbieden van een app, die het traject van een zwerfvuilraper registreert als een groen lijntje op een kaart. Het is erg stimulerend om te zien wat je al hebt schoongemaakt, maar ook wat anderen hebben gedaan. Van zeven deelnemers in het begin zijn er in Berkelland nu al 282 vrijwilligers ingeschreven. Het is de bedoeling dit project over het hele land uit te rollen.

Stichting Koppelkerk
Deze stichting in Bredevoort wordt gerund door een groep vrijwilligers, directeur Sylvia Heijnen en het bestuur. De Koppelkerk is al ruim vijf jaar een ontmoetingscentrum voor Nederlandse en Duitse liefhebbers van kunst en cultuur.
Het programma rust op drie pijlers:
- de diverse vormen van kunst
- boeken in het boekencafé
- verdieping door lezingen, cursussen en discussieavonden.

Voor zowel ouderen als jongeren is er in de Koppelkerk iets te vinden dat op hun interesse aansluit.

Stichting Pak An
De ondernemingen Grolsch en de Feestfabriek (bekend van onder anderen De Zwarte Cross) namen in 2016 het initiatief tot het oprichten van Pak An. Het doel van de stichting is mensen met mooie ideeën over het vooruit helpen van de Achterhoek om niet te begeleiden, financieel te ondersteunen en ruchtbaarheid aan de projecten te geven. De oproep tot het ontwerpen van een vlag voor de Achterhoek werd een groot succes. Het ontwerp van Paul Heutinck uit Winterswijk werd door de jury als mooiste uitgekozen. De stichting gaf meteen alle rechten erop vrij.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant