Het vrieshuis van Aviko. Foto: Rudi Hofman

Het vrieshuis van Aviko. Foto: Rudi Hofman

Stel kan geen schadevergoeding claimen voor waardedaling woning door vrieshuis Aviko

Algemeen

STEENDEREN/DEN HAAG - Een echtpaar dat tot voorjaar 2020 nabij het Aviko-vrieshuis in Steenderen woonde, kan geen civiele procedure tegen de gemeente beginnen. De Afdeling bestuursrechtspraak van de Raad van State heeft het stel niet-ontvankelijk verklaard in zijn ‘verzet’ tegen eerdere uitspraken en geen verklaring van recht verstrekt waarmee de gang naar een civiele rechter mogelijk was geweest.

Door Rudi Hofman

Het echtpaar houdt de gemeente Bronckhorst verantwoordelijk voor de waardedaling van 100.000 euro van zijn toenmalige woning, omdat Bronckhorst destijds instemde met de bouw van het 35 meter hoge vrieshuis. Door persoonlijke omstandigheden heeft het stel de woning moeten verkopen.

De Afdeling Bestuursrechtspraak oordeelt dat het echtpaar zijn herzieningsverzoek te laat heeft ingediend en dat er geen bijzondere omstandigheden zijn, die alsnog een behandeling tijdens een reguliere hoorzitting rechtvaardigen. De Afdeling ziet het ook ‘vooral als een poging om het debat over de planologische aanvaardbaarheid van de uitbreiding van Aviko te heropenen en daarvoor leent het buitengewoon rechtsmiddel van herziening zich niet’.

Voorzitter Paul Kok en secretaris Willem Sleijster van Vereniging Uit-Zicht, die jarenlang tegen de komst van het ‘grote landschappelijk niet-inpasbare vrieshuis’ heeft gestreden, leggen zich tandenknarsend bij de uitspraak neer. Kok stond het Steenderense echtpaar onlangs nog als gemachtigde bij.

Uit-Zicht heeft geen mogelijkheid ongebruikt gelaten om proberen te voorkomen dat de ‘grote, grijze doos’ - zoals Kok en Sleijster het vrieshuis noemen - er zou komen. Zij vochten hiertegen bij de gemeente en de provincie en dienden zelfs een petitie in bij de Tweede Kamer.

Alternatief ontwerp
Eind 2016 stapte Uit-Zicht met een bijna 270 pagina’s dik dossier naar de Raad van State. Centraal daarin stond een alternatief ontwerp van het vrieshuis. Geen ‘kolos van 35 meter hoog’, maar een gebouw dat 6 meter de grond in gaat, 17,5 meter hoog is en is opgebouwd door middel van terrassenbouw waardoor groen kan worden aangeplant. Het heeft allemaal niet mogen baten.


De Vereniging Uit-Zicht kwam jaren geleden met dit alternatieve ontwerp voor het vrieshuis van Aviko. De aardappelverwerker ging hier niet in mee. Foto: Uit-Zicht

Sleijster en Kok concluderen dat Aviko te machtig is en de overheden in zijn zak heeft. Beiden benadrukken dat ze op zich niets tegen de aardappelverwerker hebben, maar dat Aviko Steenderen al lang ontgroeid is, iets wat de Raad van State in oktober 2003 al erkende. Het bedrijf had in hun ogen al lang naar een bedrijventerrein aan de snelweg moeten verhuizen.

“Het vrieshuis zou alleen voor de Steenderense productie zijn, maar zestig procent komt van productielocaties in Limburg, België en Duitsland.”? Uit-Zicht vreest dat het aantal vervoersbewegingen met zware vrachtwagencombinaties naar en van Aviko na de coronacrisis oploopt tot 750 per dag, terwijl het bedrijf destijds zelf een dagelijkse limiet van 242 noemde. En die ‘grote jongens’ denderen straks allemaal door kernen als Baak, Toldijk, Leuvenheim en Eefde, voorspellen Sleijster en Kok.

Omgevingsvergunning
Hun strijd tegen het door de gemeente Bronckhorst aan Aviko verleende bestemmingsplan is verloren, beseffen Sleijster en Kok. Zij gaan nu met veel belangstelling de zaak volgen die een inwoner van Steenderen tegen de provincie Gelderland heeft aangespannen. Bij Rechtbank Gelderland gaat deze proberen de omgevingsvergunning voor Aviko aan te vechten. Wordt vervolgd.

Advertenties doorgeplaatst vanuit de krant